Doogee X5 Max Pro aneb i nižší třída má svého krále recenze

Doogee X5 Max Pro aneb i nižší třída má svého krále [recenze]
2016-11-08T16:55:43+02:00
• 4. 11. 2016
12

Mnozí si neustále stěžují, že se na našem trhu nevyskytují ony levné telefony za pár kaček, které nabízí alespoň základní výbavu. Co se například výrobce DOOGEE týká, máme u nás pár prodejců, kteří telefony prodávají ve velkém, a na různých srovnávacích portálech je to vidět. Dnes budeme mluvit o modelu, který tu s námi již nějaký ten pátek je, ale stále může zaujmout.

Pokud bychom nový model srovnali s předchozí verzí, v rukou bychom měli de facto totožné telefony. Jedná se totiž pouze o vylepšený model, proto byl zachován vzhled a obměněny pouze součástky, které v zařízení najdeme. Telefon však má čím zaujmout, nabízí totiž 5palcový displej s rozlišením HD a přední i zadní 5 MPx kameru, které díky softwarové interpolaci mají obě shodně po 8MPx. Najdeme zde také podporu LTE sítí a čtečku otisků prstů.

Balení

Na první pohled je zřejmé, že výrobce sází spíše na jednoduchý design než například konkurenční společnosti. Ale to firmě nemůžeme mít vůbec za zlé, přece jen se nacházíme v nižší třídě. Samotná krabička je vyrobena z recyklovaného papíru, což je na první pohled více než jasné. Na přední straně obalu se nachází název společnosti a telefonu. Jestliže bychom se bavili o zadní straně, najdeme zde hlavní specifikace telefonu, jak to známe od ostatních výrobců. Pojďme se ale vrátit k balení zařízení. Ihned po otevřením krabičky na vás bude čekat vaše chtěné zařízení, které bude zalepené v plastovém obalu.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Ve zbytku balení vás nečeká nic zvláštního. Kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý klasický USB-A. Vedle hromádky příruček a brožurek toho více nenajdeme, škoda. Na druhou stranu je dobře, že se výrobce rozhodl nepřidat k balení špuntová sluchátka. V této cenové kategorii by stála za starou bačkoru.

Design a konstrukce

Jestliže bych do rukou uchopil loňský a současný model, budu mít vedle sebe dvě totožná zařízení. Na první pohled je totiž znatelné, že se výrobce rozhodl vylepšit pouze vnitřní část telefonu. Jak si tedy sami můžete všimnout, jedná se o vylepšený model, který si zachoval původní vzhled, zatímco obměněny byly pouze součástky uvnitř zařízení.

 Doogee X5 Max Pro

Každopádně, jedná se stále o středně velký telefon, jehož rozměry činí 143×73,2×10,8 mm, a to s vahou 145 gramů. Do takto poměrně malého těla inženýři implementovali 5palcový displej s rozlišením HD, tedy 1280 x 720px. Ihned nad samotným displejem se nachází prostor pro výstup zvuku při telefonním hovoru a 5megapixelový fotoaparát.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max ProDoogee X5 Max ProDoogee X5 Max Pro

Pokud bychom věnovali pozornost zadní straně, zaujme vás především čtečka otisků prstů. Ta je umístěna na podobném principu, jako u LG G5. Ihned pod čtečkou otisků prstů se nachází logo výrobce, tedy DOOGEE. Na horní straně se nachází mikrofon, hlavní fotoaparát s rozlišením 8MPx a přisvětlovací LED dioda.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Je velmi dobrou zprávou, že se společnost neinspirovala Applem a 3,5mm jack konektor zachovala. Mimochodem, najdete jej na horní straně zařízení. Na levém boku se nenachází žádná tlačítka. Všechna totiž najdete na pravé straně – ovládání hlasitosti zvuku a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Velkou výhodou DOOGEE X5 MAX Pro je odjímatelná zadní strana. Z toho tedy vyplývá, že je možná výměna baterie. Samozřejmostí jsou dvě místa pro SIM karty. Výrobce se také rozhodl do modelu implementovat prostor pro microSD kartu.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se nedá DOOGEE X5 MAX Pro co vytknout. Stále mějme na paměti, že se jedná o nižší třídu, ve které však exceluje. De facto jsem neměl žádný problém s nedostatkem výkonu, tedy pokud jsem zrovna nespustil náročnější aplikaci, a to v podobě nějaké hry. Telefon je spíše určený na ty nejběžnější úkony – Facebook, maily, hudba, a další.

Nicméně, pod šasi tepe procesor SoC MTK6737 od společnosti MediaTek. Jedná se o vylepšenou verzi předchozí 1,3GHz verze. Nabízí tedy velké zlepšení v oblasti výkonu, úspory energie apod. Uživatele jistě potěší přítomnost větší kapacity baterie, která činí krásných 4000 mAh, což je na dnešní dobu více než dobré. S životností baterie na jedno nabití mohu přiložit jen kladné zkušenosti. Zařízení mi v každodenním provozu vydrželo i necelé dva dny, velký rozdíl oproti iPhonu 5s, který už musím dvakrát denně nabíjet.

Doogee X5 Max Pro

Pokud vás zajímá úložiště telefonu, tak zbystřete. Model X5 MAC Pro totiž nabízí standardních 16 GB (pro uživatele je dostupných 13 GB). Ty lze pak pomocí SD Karty rozšířit o dalších 32 GB. O zpracování dočasně spuštěných aplikací se postará operační paměť o velikosti 2 GB. Samozřejmostí je podpora nejnovějších LTE sítí (včetně 800 a 900 MHz), Bluetooth ve verzi 4.0 či Wi-Fi se standardem 802.11 b/g/n.

Systém

Po zkušenostech s nižší a střední třídou jsem se optimalizace systému opravdu bál. Nebudu lhát, chvíli jsem přemýšlel, zda telefon vůbec spustit a do recenzování se pustit. Nakonec jsem se odhodlal a zařízení spustil. Již při prvotním spuštění mě systém zaujal. Jedná se totiž o tovární systém, čili zde nenajdeme žádné zbytečné animace a funkce, tak jako například i TouchWiz. Tedy, abych byl přesný, nějaké přidané funkce zde najdeme, ale k tomu až později.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Výrobce si se systémem jen přece lehce pohrál, tedy alespoň co se některých ikonek týká. Ale to je opravdu vše, více změn zde nenajdete. Vývojáři spíše vsadili na funkce, kterými telefon obohatili. Velmi dobrým příkladem může být například „fičura“ Smart Wake-up, díky které můžete jednoduchými gesty odemknout displej telefonu, rychle spustit webový prohlížeč, či dokonce fotoaparát a další.

Systém je však velmi dobře optimalizován, a tak se nesetkáte téměř s žádnými trhanými animacemi. Mimochodem, v zařízení naleznete Android ve verzi 6.0 Marshmallow. Velká pochvala tak ode mne putuje k výrobci DOOGEE.

Displej

DOOGEE je vzhledem k dnešní době lehce pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 5” nabízí HD rozlišení, přičemž displej je typu IPS. Mějme však stále na paměti, že se jedná o zařízení nižší třídy. Co se barev týká, musím čínského výrobce pochválit. Výborné jsou totiž nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly.

Doogee X5 Max Pro

Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

Fotoaparát

Z fotoaparátu nejsem vůbec, ale opravdu vůbec nadšen. Čip na zadní straně telefonu má rozlišení 8 MPx, disponuje přisvětlovací LED diodou, a oproti svému předchůdci dokáže zpracovat HD video. Pochvalu si však zaslouží samotná aplikace fotoaparátu, která zůstala tak, jak ji její stvořitel (Google) vypustil.

Mne však zajímalo, jak si fotoaparát poradí v praxi. Byl jsem opravdu zklamaný. Již před samotným focením jsem se smířil s faktem, že na noční fotky musím použít něco jiného. Ovšem zklamání přišlo ve chvíli, kdy telefon nebyl schopný pořídit kvalitní snímek ani za dobrého přírodního světla. Fotky totiž nejsou vůbec ostré a o míře detailů raději nemluvím. Telefon je však určen pro méně náročné uživatele, takže zde není možné cokoliv vytýkat.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Baterie

O samotnou energii se stará vyjmutelný akumulátor s kapacitou 4000 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které s telefonem mohou zamávat.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu microUSB a druhý klasický USB-A (součástí balení).

Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů se nám konečně dostala také do nižší třídy, ovšem má vůbec smysl? Rozhodně ano. Pro každodenní účely používám iPhone 5s a velmi mile mě překvapilo, jak si s otiskem prstů poradil levný low-endový telefon. Vlastně funguje daleko lépe a rychleji než právě u mého iPhonu. Musím se přiznat, lehce mě to nakrklo. Je to však velmi dobrý důkaz toho, že to prostě a jednoduše jde.

Doogee X5 Max Pro Doogee X5 Max Pro

Jak čtečka otisků funguje?

Doogee X5 Max Pro – shrnutí a závěr

Cíl čínského výrobce je jasný – dobýt nižší třídu, a to za každou cenu. Společnost ale nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Na trhu je totiž již nějaký ten pátek hned několik dalších značek, které mají své zákazníky „jisté“.

Ačkoliv telefon disponuje skvělým displejem, čtečkou otisků prstů, baterií a řekněme, že i designem, ostatní parametry bohužel pokulhávají. Ale i přesto, jestliže jste nenároční, mohl by vám X5 MAX Pro velmi dobře posloužit, tedy pokud zrovna neplánujete hrát nejnovější hry na trhu. Čeští maloobchodníci nabízejí telefon již od 2 000 Kč, což je více než symbolická cena.

Telefon zapůjčila společnost LOGIK s.r.o.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Un Touchable

17. 11. 2016, 20:42

Telefon mám jako služební. Stejné nadšení jsem měl také že začátku….. Ale po 2 měsících používání…. Achichouvej

Cena?

Zdeněk Koutský

VIP 5. 11. 2016, 23:02

Dobrý den,
cena se pohybuje již od 2 000 Kč.

Můžu se zeptat kteří čeští obchodníci nabízejí verzi PRO kolem 2000Kč?

Taky jsem ve clanku prehlidl zminku o tom ze je to dualsim. Jak ma reseny sloty pro sim a pametovku?

Zdeněk Koutský

VIP 5. 11. 2016, 23:03

Dobrý den,

dualsim je u tohoto modelu řešen klasickým způsobem. To znamená, že pod krytem samotného telefonu se nacházejí dvě oddělená místa, kam své SIM karty zasunete. Ihned vedle nich se nachází prostor pro paměťové karty.

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
Zdeněk Koutský

Mohl by autor doplnit jaká je volná velikost úložiště, když už jsme měli zbystřit?
A jako kačera by mě zajímalo něco o GPS, nebyl s ní problém? Má kompas?

Zdeněk Koutský

VIP 4. 11. 2016, 18:40

Dobrý den, skvělý postřeh. Hned vše doplním.
Volná velikost po prvním spuštění činí 13 GB. Problém s GPS jsem nezaznamenal. O kompas jsem nikde nezakopl, nicméně jej můžete doinstalovat.
Hezký zbytek dne.

Miloš Trgiňa

4. 11. 2016, 19:10

Urcite nema volne 16GB. Pozri sa este raz a poriadne to precitaj a pochop. Ach boze, dnes uz moze pisat „recenzie“ snad aj cvicena opica. Volnych je cca 12GB.

Ján Valkovič

5. 11. 2016, 1:09

Predpokladám, že išlo o (opravený) preklep, možno chybu. Ale aj keby to bola chyba dalo a malo by sa to napísať inak ;-)
Dotekomanie nemá problém s prijímaním oprávnenej kritiky, ak sa ti niečo na recenzií nepáči, stačí napísať čo a dôvod. Komentáre sú priestor na diskusiu k článku, jeho doplnenie alebo názor na článok, určite nie na autora, článku alebo komentára

Dobrý den, díky za odpověď. S tím kompasem si asi nerozumíme. Jde mě o to, zda má hw senzor kompasu (který umožňuje určení světových stran i v případě, kdy se mobil nepohybuje). Co jsem sledoval, hodně levných mobilů, třeba od Lenovo ho nemá.

Un Touchable

17. 11. 2016, 20:44

GPS ani nemluvím…. To už moje manželka je spolehlivější na cestách

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat