Instalace APK hry Pokémon GO se nemusí vyplatit

Instalace APK hry Pokémon GO se nemusí vyplatit
2016-07-11T15:07:10+02:00
• 11. 7. 2016
3

Novým herním fenoménem, který řádí na mobilních zařízení, je hra Pokémon GO. Za vývojem stojí taktéž společnost Niantic, jenž má na svém kontě úspěšnou hru Ingress. Pokémon GO patří k těm hrám, o kterých by se dalo říci, že vyhání lidi do přírody a na čerstvý vzduch.

Bohužel pro mnohé není dostupná celosvětově. Tvůrci ji šíří postupně po jednotlivých trzích z dost dobrého důvodu. Už současný stav zapříčinil přetížení jejich serverů. Postupně navyšují kapacitu, aby si hru mohl následně zahrát kdokoliv. Z mnohých článků (i bulvárních) se dozvíte, jak hra může být nebezpečná – většinou spojeno s nepozorností hráče v reálném světě. Dokonce při hraní Pokémon GO bylo objeveno tělo zavražděné osoby.

Pokémon GO

Tyto případy by se stávaly u jakékoliv podobné populární hry a více méně úzce nesouvisí s Pokémon GO. Avšak je zde stinná stránka tohoto fenoménu. Jelikož je rozšiřování velmi pomalé, tak se mnozí uchylují k instalaci APK balíčku do svého zařízení. Aby tak mohli učinit, musí povolit instalaci neznámých zdrojů.

Na Youtube vznikají návody, jak je tento proces jednoduchý a šíří se APK soubory i mezi uživateli, kteří nemají tušení, že by se mohlo jednat o potenciálně nebezpečnou věc. Bohužel Youtubeři ani neinformují, že by si případní zájemci měli dát velký pozor.

Původní obavy se nyní pomalinku potvrzují a útočníci využívají druhotného efektu spojeného se šířením hry v podobě APK souboru. Na internetu se totiž nalézá minimálně jeden typ, který byl infikován škodlivým kódem umožňující vzdálené ovládnutí přístroje. Konkrétně jde o DroidJack známý také jako SandroRAT.

Po nainstalování infikovaného APK souboru samotné hry nemusí hráč zpozorovat nic neobvyklého, ale můžete si pohrávat se svou bezpečností. První výskyt nebezpečného instalačního balíčku byl zaznamenán již 7. července. Prozatím nedošlo k masivnímu šíření, ale to se může změnit s rostoucí popularitou a omezeností na jednotlivé trhy.

Pokud jste si instalovali APK hry a nejste si jisti, jestli máte infikovanou verzi, tak běžte do nastavení zařízení, vyhledejte Pokémon GO a zkontrolujte oprávnění.

pokemon-fig1 pokemon-fig2

Ukázka oficiálního APK a infikovaného APK – oprávnění

Abyste se vyhnuli podobným problémům, neměli byste nikdy instalovat hry a aplikace z neznámých zdrojů. Jedinou nejbezpečnější cestou je Obchod Play.

logo-app Pokémon GO Niantic, Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vůbec se nemůžu přihlásit pořád mi to říká špatné uživatelské jméno na heslo už jsem vyzkoušela vše už mě nic nenapadá jak se mám přihlásit ?????😭😭😭😠😠😠😠😠😃😃😃

Lukáš Vála

13. 7. 2016, 13:24

Ja hraju

Petr Petřík

12. 7. 2016, 10:55

Jenom by mě zajímalo co musí mít člověk za device aby to mohl alespoň vyzkoušet :o(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat