Huawei Mate 8 – velký tělem i duší recenze

Huawei Mate 8 – velký tělem i duší [recenze]
2016-07-19T08:45:11+02:00
• 19. 7. 2016
3

Naším testem prošel další smartphone, tentokrát Huawei Mate 8, který je tak trochu zastíněn ostatními letošními top modely a není o něm příliš veliké povědomí. Je to však veliká škoda, jelikož Huawei v tomto modelu nabízí špičkové vybavení, opravuje chyby vytknuté u předchůdce a celkově dokáže Mate 8 zaujmout i ty jedince, kteří nemají v lásce veliké displeje.

IMG_20160603_104636

Balení

K telefonu výrobce přibalil ještě nabíječku s USB kabelem, sponku na vyjmutí šuplíku pro SIM kartu a dále pak sluchátka, která potěší svým poměrně kvalitním zpracováním i dobrým zvukovým podáním. Vynikají jak výšky, tak i basy, a pokud hodláte přiložená sluchátka využívat, pak vás rozhodně nezklamou. Samozřejmostí je nezbytná hromádka brožurek a bezpečnostních informací.

Design a konstrukce

Pro konstrukci byl, jak je již u Huawei zvykem, zvolen kov. Ten nejen, že vypadá dobře a elegantně, ale také telefonu přidává na odolnosti. Kov je lehce narušen jen plastovými předěly pro průchod signálu. Dole a nahoře jsou pak plastové krytky pro totožný účel. Přes 78 % přední strany se rozléhá 6palcový FullHD displej s minimálními rámečky jak na bocích, tak i nahoře a vespod. Dole nalezneme logo výrobce, zatímco nahoře se vedle selfie kamery a senzorů nachází ještě sluchátka a notifikační LED dioda.

IMG_20160603_112208 IMG_20160603_112223 IMG_20160603_112252

Vrátím se ještě k zadní straně, kde se spolu se čtečkou otisků prstů nachází rovněž fotoaparát a přisvětlovací dvojitá LED dioda. O něco níže je opět logo Huawei. Po obvodu jsou pak rozmístěné zbylé prvky. Vespod je to reproduktor, mikrofon a nabíjecí microUSB konektor. Sluchátka připojíte na vrchní hraně, zatímco šuplík na SIM bychom hledali na levém boku. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou spolu s tím zamykacím na pravém boku.

IMG_20160603_112157 IMG_20160603_112306 IMG_20160603_112349

Pochvala za design je u Huawei téměř samozřejmostí, ale rád bych vyzdvihl především precizní konstrukční zpracování. Vše výborně lícuje, nikde se nic neprohýbá, nevrže a ani plastové prvky nekazí celkový dojem, jelikož jsou s kovovým zbytkem velice dobře sladěné.

Hardware a výkon

O výkon je zde dobře postaráno díky osmijádrovému procesoru Kirin 950, kterému asistují 3 GB RAM. Úložiště nabízí 32 GB a zájemci mají možnost rozšířit si jej promocí paměťové microSD karty. Tato kombinace je zcela dostačující a bohatě stačí pro veškerou práci v systému, včetně té náročnější, přičemž problémem nejsou ani hry s nejvyšší úrovní detailů.

V AnTuTu si Mate 8 vysloužil 89979 bodů, což dnes sice nepatří k nejlepším výsledkům v žebříčku AnTuTu, nicméně nejde jen o čísla, ale především o celkovou odladěnost a optimalizaci, která je zde prvotřídní, o výkon by se telefon mohl klidně dělit.

Screenshot_2016-06-11-00-48-32

Z útrob telefonu se ještě na chvíli vrátíme k zevnějšku, kde bych rád popsal zejména reproduktor a čtečku otisků prstů. Zmíněný reproduktor se nalézá na spodní hraně telefonu, konkrétně v pravé mřížce, ta levá skrývá mikrofon. Jeho kvalita je uspokojující a reproduktor nevykazuje takřka žádné nedostatky. Hlasitost je výborná a dobré je i podání basů. Při vyšších hlasitostech už zvuk začíná znít poněkud plechově, ale nejedná se o nic nesnesitelného.

Čtečka otisků prstů je kulatá a mírně zapuštěná pod povrch. Nachází se jen malý kousek pod zadním fotoaparátem a při držení v ruce je dobře dostupná pro ukazováček, který je pravděpodobně nejvhodnější pro odemykání používat. Stěžovat si nemohu ani na jeho rychlost, ani na přesnost snímání. Vše funguje na jedničku a chválím i možnost použití gest, například vysunutí notifikační lišty přejetím po čtečce shora dolů.

Dobrá je i výbava v oblasti konektivity, přítomná je samozřejmě Wi-Fi a Bluetooth, potěší ale také NFC a především plná podpora LTE. Absence infraportu sice nemusí každého mrzet, nicméně v dnešní době by se již mohlo jednat o rozšířenější prvek.

Software

Systémem je pro Huawei typický EMUI, zde ve verzi 4.0, přičemž se jedná o nástavbu Androidu 6.0.1 Marshmallow. Z původního Androidu zde ale zbylo jen opravdu málo, jelikož EMUI dokonale kryje původní Android a Huawei si jej kompletně předělal k obrazu svému. Základem je úvodní obrazovka, kam se řadí veškeré aplikace. Menu bychom zde hledali marně a není zde žádná možnost si ho v případě zájmu zapnout, jako je tomu například u LG.

Screenshot_2016-06-03-00-00-14 Screenshot_2016-06-11-00-21-30 Screenshot_2016-06-11-00-21-33

Prostředí je velice barevné a plné animací, já osobně nejsem zastáncem takto razantních úprav a zásahů do systému, ale někomu se to očividně líbí. Na první pohled je znatelná inspirace u iOS, se kterým má EMUI mnoho společného, například vysunovací spodní lištu na zamykací obrazovce, dále pak notifikační lištu, nastavení nebo i styl samotných ikon aplikací.

Screenshot_2016-06-02-23-58-25 Screenshot_2016-06-02-23-58-31 Screenshot_2016-06-11-00-21-36 Screenshot_2016-06-11-00-22-18 Screenshot_2016-06-11-00-22-10 Screenshot_2016-06-11-00-22-05

Po prvním spuštění nalezneme v telefonu kromě několika aplikací od Googlu i užitečné nástroje od Huawei, včetně svítilny, kalendáře, kalkulačky nebo aplikace zrcadlo, která spustí přední fotoaparát.

Displej

Huawei patří mezi ty, kteří to s rozlišením nijak nepřehání, a tak i u zde přítomného šestipalcového displeje zvolil FullHD rozlišení. Někomu se to může zdát málo, nicméně pokud nepoužíváte telefon s VR brýlemi, tak žádný rozdíl oproti QHD při běžném používání nepoznáte. Hustota pixelů je 367 PPI a jde o naprosto dostačující hodnotu, přičemž jednotlivé pixely okem nerozeznáte.

Stěžovat si nemůžeme ani na jas či kontrast. Displej je velmi sytý a výborná je rovněž čitelnost na slunci. Jas má i velmi dobrou minimální úroveň, což se hodí v noci, aby vás podsvícení příliš neoslňovalo. Je ale dobré si dát pozor, abyste na minimální hodnotu nenastavili jas za normálního denního světla nebo na slunci, jelikož v takovýchto podmínkách nelze na displeji téměř nic vidět a návrat zpět k normální hodnotě nemusí být snadný.

Vzhledem k velikosti displeje je zde logicky přítomný i režim pro ovládání jednou rukou. Ten se aktivuje přejetím přes systémová tlačítka, přičemž po přejetí zleva doprava se obsah zmenší a odsadí k pravé straně. Při posunutí opačným směrem se obsah přisune k levé straně. Potenciál velkého displeje využil Huawei přidáním režimu zobrazení dvou oken aplikací. Těmto oknům lze ještě nastavit velikost.

Fotoaparát

S rozlišením 16 MPx v kombinaci s optickou stabilizací obrazu lze dosáhnout mnohdy vskutku povedených fotografií. Jejich kvalita patří dnes k tomu lepšímu, avšak oproti ostatním top modelům je zde stále trochu rezerva a je co zlepšovat.

Snímky mají věrné barevné podání, jsou ostré a dobře prosvětlené. Občas lze narazit na problémy při focení proti světlu, ale nejedná se o nic tragického. Dobré jsou jak makrosnímky, tak i noční fotografie, u kterých jsou navíc softwarově upravovány typické nedostatky, jako například šum.

Baterie

I v dnešní době je stále u top modelů největším problémem baterie, kterou mnozí „osekávají“, aby si mohli dovolit tenké tělo a zajímavější konstrukci. Naštěstí Mate 8 patří mezi ty, u kterých si takřka nelze stěžovat a baterie je opravdu dostačující.

Její kapacita je celých 4000 mAh a dvoudenní výdrž není nic nedosažitelného. Pokud se vyhnete náročným hrám, častému focení nebo práci s grafickými programy, pak je možné se dostat až na dva dny na jedno nabití. Pokud však patříte mezi náročnější uživatele, lze počítat spíše s jednodenní výdrží, čímž je myšlena doba zhruba od šesti ráno do jedenácti večer a ještě vám něco málo zbyde.

Nabíjení není pomalé, ale mohlo by být i rychlejší. Při použití dodávané nabíječky se z 0 na 100 % dostanete zhruba za 2 hodiny a 15 minut. Zajímavou funkcí je pak reverzní dobíjení, což je možnost využití telefonu jako powerbanky a dodávat přes speciální kabel energii jiným zařízením.

Shrnutí a závěr

Celkově bych telefon shrnul jako velice povedený, zaujal jak designem a precizní konstrukcí, tak i hardwarovou výbavou a odladěným systémem. Zvláště si pak pochvalu zaslouží baterie s výbornou výdrží, a to i při větší zátěži. Očekávání splnil i fotoaparát a zvláště povedené jsou makrosnímky. Oproti ostatním současným top modelům má sice určité rezervy, ale i tak s jeho koupí neprohloupíte a spokojenost je zaručena.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Martin Novotný

27. 7. 2016, 20:55

telefon je dobry nen ty penize jsou přehnané,slusela by mu cena kolem 8000,-

Opět mobil co neumí točit video? Dle recenze to tak vypadá :(

je opravdu povedeny

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat