Google 6.2 Beta – Google asistent a mnohem více

Google 6.2 Beta – Google asistent a mnohem více
2016-07-23T12:31:37+02:00
• 23. 7. 2016
1

Nedávno jsme se dočkali nové beta verze Google aplikace s číslovkou 6.2. Na úplném začátku se jednalo o pouhý vyhledávač, nyní se k této aplikaci pojí launcher, Google Now, Google Now on Tap a nově i Google Assistant. To vše je víceméně propojeno a asistent od Googlu tomu všemu má ještě více pomoc, tudíž například hlasové příkazy budou ještě více propracovanější a lepší, než kdy dříve.

„OK Google“ do auta

nexus2cee_2016-07-22-20.40.07

Příkaz „OK Google“ asi není třeba dlouze představovat. Slouží pro aktivaci chytrého asistenta Google Now, později i Google Assistant. To však platí u telefonu nebo tabletu, co však možnost využít těchto funkcí za jízdy v autě? Telefon za volant nepatří, to snad všichni víme, a proto Google implementoval hlasové příkazy jak do své aplikace Mapy, tak do Android Auto. Nicméně ohledně funkčnosti bylo příliš mnoho stížností a zdá se, že jsme byli vyslyšeni.

Uživatel si může zvolit mezi aktivním nasloucháním u map, během řízení, nebo dokonce obojí – jak je vidno na obrázku výše. To je v celku dobrá zpráva. Existuje však ještě lepší. Nikde totiž není napsáno ani ukázáno, že musím být v aplikaci, pokud chci Google Now příkazy použít. Mohu tak být v telefonu prakticky kdekoliv a zároveň říct příkaz pro Android Auto a skrze technologii Bluetooth se příkaz pošle z mého telefonu.

Google Assistant

Ohlášený asistent patří mezi ty doslova nejžhavější novinky, na něž čekáme. Konverzovat s robotem jako člověkem je prozatím jen velmi omezené a nepříliš zábavné. To má změnit s tímto asistentem, o němž jsme viděli první náznaky již ve verzi 6.1. V nové verzi už se však objevují kusy kódu (stringy), jež naznačují více. Možná tak budeme mít co dočinění s Google Home a Allo později v tomto roce, společně s kombinací s asistentem.

Nastavení

Většina novinek je vázána na obrazovky, u nichž zatím nevíme, jak přesně vypadají. Obsah je však jiný příběh. Části kódu totiž obsahují již potřebná data, jež můžete vidět níže. Seznam, mimo jiné, poukazuje na to, čeho všeho bude Google Assistant schopný.

  • To, co děláte, se projeví ve funkčnosti asistenta, jedná se pak o tyto části:
    • Účet (nastavení)
    • Aktivita (vyhledávání, poloha, YouTube …)
    • O mně
  • Co dále může asistent dělat:
    • Správa / výběr / zobrazení zařízení
    • Hudba
    • Zprávy
    • Denní novinky
    • Připojení k Google Home
    • Připojení ke Cast
    • Nákupní list
    • Služby
  • Osobní hlasové příkazy

První část se věnuje především vašemu účtu jako takovému. První položka pak odkazuje na různá nastavení a například možnost přepnout účet velmi snadno a rychle. Druhá položka se zabývá vaší aktivitou, bohužel nikde není konkrétně řečeno jakou. Tato položka bude pravděpodobně odkaz na novou obrazovku s tím, že tam uvidíte jakýsi přehled o tom, co na internetu děláte. Třetí se pak bude zabývat přímo informacemi o vás, tedy těmi základními, jako na vašem Google Plus profilu.

U druhé části se už bavíme o tom, co konkrétně provádíte na svých zařízeních. Zde však není příliš jasné, jaká funkce půjde kde použít. Hned první položka v seznamu totiž značí, že si máte pravděpodobně vybrat zařízení, pro které chcete následující možnosti upravit. Některé další položky mohou být dostupné pro telefon, nikoliv však pro tablet – pouze příklad. Rozdíl též může být ve verzi androidu u různých chytrých zařízení.

Následující položky pak povedou na samostatnou obrazovku, kde si budete moci nastavit svou oblíbenou hudbu či témata článků, o nichž si chcete číst. Ale to není vše. Budete moci ovládat svůj chytrý domov, nákupní seznam nebo spravovat, kdo nebo co se vysílá skrze Google Cast. Samozřejmostí je pak ovládání i dalších propojených služeb od Googlu.

Novinek není málo a ještě nekončíme. Některé mohou potěšit i rychlé zprávy ráno. Ale mnohem zajímavější jsou možné osobní příkazy, neboli hlasové zkratky. Bohužel zde není nijak napovězeno, jak přesně budou hlasové příkazy fungovat nebo vypadat. Je tak těžké si odvodit, zda si budeme moci tvořit vlastní nebo vybrat z přednastavených.

Zařízení, pokoje a skupiny

Pro začátek je nutno dodat, že zatím není absolutně známo, jak Google chce vystavět svůj projekt Home jako chytrou domácnost. Naštěstí se však leccos dá domyslet a na základě informací, které máme, a zařízeních, s nimiž pracujeme, se můžeme dovtípit téměř kompletního návrhu chytrého domu jako takového.

Prvně je třeba si vzpomenout na prezentaci, v níž jsme mohli vidět různé osoby používající jednoduché příkazy. Představte si situaci – jste v pokoji a řeknete „pusť hudbu“. Google Assistant ve spojení s Home by si měl domyslet, že má pustit hudbu z přehrávače v pokoji, v němž se ona osoba nachází. Ale jak by o měl asistent vědět?

Jedno zařízení může být přejmenováno na cokoliv, co si uživatel bude přát. Tudíž po vyřčení příkazu by mohlo stačit označit konkrétní zařízení s unikátním názvem a je to. Další možnost je přidat zařízení do určitého pokoje – nesmí být zároveň ve více pokojích, ale může být ve více skupinách. Například chytré žárovky. Skupina „žárovky obývák“ by se pak měla postarat o kompletní osvětlení obývacího pokoje vyřknutím jednoho příkazu.

Bohužel mám i špatnou zprávu, poslední tab má název pouze „Tab 4“. Z toho lze soudit nepřipravenost celého systému. Opravdu si budeme muset ještě nějako chvilku počkat. Už jen výše zmíněná nastavení nejsou totiž úplná a chybí jim své vlastní obrazovky. Plány jsou tak velké a nezbývá nám nic jiného, než čekat na další aktualizace či oficiální informace.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat