HTC Vive – první dojmy a pocity z VR

HTC Vive – první dojmy a pocity z VR
2016-05-24T10:55:51+02:00
• 24. 5. 2016

V dnešní době se výrobci stále více zaměřují na virtuální realitu, alespoň pomocí Cardboardů, ale pak jsou zde výrobci, kteří se na virtuální realitu zaměřili o něco více a vyvinuli již virtuální realitu, která začíná být opravdu plnohodnotným prostředím. Jednou z těchto firem je i tchajvanská společnost HTC, která vyvinula své brýle z názvem HTC Vive. Včera jsme se s kolegou zúčastnili předváděcí akce právě těchto brýlí.

HTC Vive

Udělá se vám nevolno?

Pro mě samotného to bylo první seznámení s touto technologií a byl jsem jako mnoho lidí skeptický. Než jsem do virtuální reality vstoupil, tak jsem měl obavu, jestli mi při dlouhém pobytu uvnitř nebude špatně. Ale opak byl pravdou, jelikož v brýle pracují na 90 FPS a zobrazovaný obraz má i vcelku velké rozlišení, tak jsem s tím neměl vůbec žádný problém. Dalším aspektem je, že se můžete v rámci možností pohybovat a nemusíte stát na jednom místě.

HTC Vive

Pohyb s HTC Vive

Druhou věcí, které jsem nijak extra nedůvěřoval, byl pohyb uvnitř. Co se pohybu týče, tak s HTC Vive jen nestojíte či nesedíte na jednom místě, ale můžete se i pohybovat ve vytyčeném prostoru, který si nastavíte pomocí dvou senzorů, jenž můžete například přichytit na zeď nebo na stativ. Tím vám vznikne čtvercový hrací prostor, ve kterém se můžete volně pohybovat.

S tímto prostorem se dostává na povrch další otázka. Co se stane, když prostor opustím, nebo jak poznám, že jsem na kraji prostoru? I toto bylo velice dobře vymyšleno, protože když se přiblížíte ke kraji vytyčeného prostoru, tak se před vámi zobrazí modrá mřížka, která signalizuje hranice vaší plochy a dojde k tomu i když se k hranici dostanete zády nebo jen ovladačem.

HTC Vive

Samotný pohyb uvnitř bych rozdělil do dvou kategorií. Jedna z nich je možnost pohybu pouze ve vytyčeném prostoru a vy ve hře stojíte na jednom místě nebo si jen popojdete o krůček. Druhá možnost pohybu ve hrách je pomocí teleportace, vy jednou rukou s ovladačem zamíříte na bod před vámi a stisknete tlačítko, tento proces vás v hracím světě přenese jinam a zde zase konáte činnost, poté se třeba opět přesunete.

HTC Vive

Ovládání her a aplikací

Další otázkou alespoň pro mě bylo, jak hry nebo aplikace budu ovládat. Tuto otázku si řeší každý vývojář trošku po svém, ale samozřejmě vše vychází ze dvou ovladačů, které máte v rukou. Některé aplikace využívají všechna tlačítka na ovladačích, některé jen male množství z nich a naopak používají gesta. Jako například mávnutí rukou a mnoho dalších.

HTC Vive

Největším testem pro citlivost ovládání bylo prostředí kanceláře, kde jste mohli opravdu se vším manipulovat a právě zde jsem se ze začátku sžíval s ovládáním. Padaly mi věci z rukou nebo jsem se netrefoval na tlačítka, ale po pár minutách už jsem bez problému ovládal celou kancelář. Samostatnou kapitolou je pak hraní her, při kterých už vykonáváte rychlejší pohyb a u něčeho se i celkem zapotíte, ale právě hry jsou asi nejchytlavější možností k využití těchto brýlí a celkově virtuální reality.

Celkový pocit z pobytu uvnitř

Před vyzkoušením virtuální reality jsem byl vcelku skeptický. Jak to bude fungovat? Bude mi z pobytu uvnitř nevolno? Ale po vyzkoušení jsem byl jen mile překvapen prostředím, jednoduchostí ovládání a hlavně již počtem her a aplikací, které jsou pro VR vytvořeny. Obrovskou výhodou je, že vše je spojeno se službou steam, a díky tomu je velice jednoduché se k jednotlivým aplikacím a hrám dostat. Naleznete zde malování, střílečky a mnoho dalších zajímavých a hlavně velice chytlavých možností.

Jednou z nevýhod jsou větší nároky na grafickou kartu počítače, ale myslím si, že u hráčů nebude příliš velký problém. Hlavním neduhem je, že uvnitř již úplně ztratíte pojem o čase, a strávená půl hodina mi reálně připadala jako 5 minut, a vůbec se mi nechtělo pryč. Poslední věcí ke zmínce je cena, ta se pohybuje kolem 25 tisíc korun a dostupnost by snad měla být již koncem tohoto měsíce.

HTC Vive

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat