Google Klávesnice přichází s velkou aktualizací – režim jedné ruky či nová gesta

Google Klávesnice přichází s velkou aktualizací – režim jedné ruky či nová gesta
2016-05-03T07:39:24+02:00
• 3. 5. 2016
3

Klávesnice jako aplikace, nebo funkce chcete-li, je jednou z důležitých částí systému, na níž mnoho uživatelů zapomíná. Jen se zamyslete, jak často používáte aplikace, ve kterých musíte něco psát. V tu chvíli se hodí mít pro psaní vhodnou aplikaci s funkcemi, jež jsou pro daného uživatele výhodné. Google se o svou nativní klávesnici v Androidu už delší dobu nijak nestaral, což se s verzí Google Klávesnice (5.0) mění.

Google Klávesnice Google Klávesnice Google Klávesnice

Pojďme se tedy blíže podívat na seznam nových nebo aktualizovaných funkcí. Máme zde tedy mód psaní jednou rukou, zapínání symbolů dlouhým stiskem klávesy, nastavitelná výška klávesnice, možnost sdílení snipetů, možnost odstranění slov z predikce a psaní gesty. V tomto ohledu Google přidal – smazání slova přejetím prstu doleva z klávesy delete, kontrola kurzoru přejížděním doprava/doleva po mezerníku a nakonec rychlí přístup k numerické a emoji klávesnici.

Jak můžeme vidět, Google si dal záležet a novinek není málo. Očividně konkurence, v podobně vývojářů, nakonec donutila giganta se opět trochu zamyslet a aktualizovat další ze svých aplikací. Též byl kompletně odstraněn Holo design, což nabízí nové možnost ve vzhledu, který byl společně s rozložením vylepšen. Jak jsem zmínil výše, s tímto souvisí i možnost změnit výšku klávesnice.

Google Klávesnice Google Klávesnice Google Klávesnice

Druhá část, na níž můžeme aktualizaci pomyslně rozdělit, obsahuje gesta. Mazaní slov je tak jednoduší – pro smazání celého slova stačí přejet prstem doleva po klávese delete. Predikovaná slova se nyní zobrazují v liště, což je znatelně pohodlnější pro uživatele. Navíc smazat „naučené“ slovo může uživatel taktéž – stačí podržet prst na slovu, které chcete smazat. Další užitečnou funkcí může být ovládání kurzoru, který lze posouvat pomocí tažením prstu po mezerníku doprava či doleva.

Jak už bývá u Googlu zvykem, aktualizace se k uživatelům dostává pomalu, tzv. na etapy. Samozřejmě i dnes je pro vás dostupný APK soubor na webu APKMirror. Instalujte však pouze na vlastní riziko.

logo-app Gboard – klávesnice od Googlu Google LLC Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

já pořád v obchodě play vidím verzi 4.2 a aktualizace se mi nenabízí. Motorola Nexus 6

Pavel Mareš

6. 5. 2016, 20:33

Aktualizace nezávisí jen na telefonu. Důležitá je taky lokace nebo samotný uživatelský účet. Na konci článku mám odkaz na APK Mirror, kde lze nejnovější verzi stáhnout

Martin Novotný

3. 5. 2016, 8:47

a kde se to jako aktivuje,sem stahl tu aktualizaci, a zadna zmena…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat