Android boduje na trhu EU, ale i jinde

Android boduje na trhu EU, ale i jinde
2016-05-13T07:20:56+02:00
• 13. 5. 2016
6

V mobilním světě máme tři systémy, z nichž jsou dva v hlavních pozicích. Každý den se dozvídáme, jak si systémy vedou a zda se mohou ohrozit navzájem. Vedou se různé řeči, ale zdá se, že Android si opravdu přilepšuje každým rokem, ač se to někomu nemusí zdát. Pojďme se tak podívat, jaký systém strádá a který se snaží dotáhnout ten majoritní.

Android boduje

Statistiky jsou vytvořeny na základě výsledků od analytiků společnosti Kantar WorldPanel. Ti zjistili, že za 1. čtvrtletí si Android polepšil nejvíce za poslední dva roky. Popularita mobilního systému Googlu vzrostla o 7,1 % na celých 75,6 %, co se týká tzv. EU5 (Velká Británie, Německo, Francie, Itálie a Španělsko). V Číně Android stoupl o 6 % na celých 77 %, zatímco v USA je na 65,5%, což je 7,3% růst.

EU vyšetřuje Google kvůli jeho aplikacím

Lauren Guenveur, analytik mobilní divize Kantar WorldPanel, tvrdí, že Android může těmto číslům poděkovat mnohem více, než jednomu či dvěma hráčům na trhu. Uživatelé mají svá zařízení od více ekosystémů na trhu. Apple, na druhou stranu, si už tak dobře nevede, v EU5 klesla jeho četnost z 20,2 % na 18,9 % v prvním čtvrtletí letošního roku. Ve skutečnosti, téměř 3,3 % nových uživatelů androidího systému přešlo z iOS. V Číně pak iOS kleslo na 21,1 %.

Teoreticky se poměr ještě může změnit, jelikož vydaný iPhone SE je v Číně velmi populární, kde by mohl Androidu sebrat nějaká ta procenta. Ovšem tento faktor se může projevit buď až za delší dobu, nebo, pokud bude zařízení velmi úspěšné, už v následujícím čtvrtletí.

Nicméně nejhůře je na tom opět Windows Phone. Microsoftí systém padl o 5 %, konkrétně je na konečných 4,9 %. Téměř 7 % nových uživatelů Androidu pak přechází právě z Windows Phone.

Dominic Sunnebo, ředitel provozní části Kantar WorldPanel v Evropě, říká, že Microsoft ztratil většinu svého podílu ve prospěch Androidu na trzích jako je Itálie a Francie. Například zde máme značky jako Huawei, Wiko či Asus, které převzaly přibližně 10 % uživatelů. Co se týká amerického trhu, prodeje má na starosti hlavně Samsung, Motorola a LG.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

A kvalitní a dobrý WP zanikne, a děravé a napadnutelné šunty typu Android tu zůstanou. Snad už jenom fandím iOS ať ten děravý, nebezpečný, hnusný a napadnutelný Android vyklepnou…

Pavel Mareš

16. 5. 2016, 7:58

Proprietární řešení je mnohdy lepší, přeci jen výrobce si s tím opravdu může vyhrát. Nicméně Android je otevřená platforma, což je dle mého názoru správné řešení. A ke „kvalitnímu“ WP bych měl výhrady. Nicméně, co máte za telefon?

Petr Hošek

13. 5. 2016, 7:23

Nevim čemu se divit, android je prostě nejlepší…

Vážně? Android který je děravý, hnusný, nebezpečný, napadnutelný a celkově hrozný, že je nejlepší? Taky jsem byl tak naivní…

Pavel Mareš

16. 5. 2016, 8:01

iOS – též děravé, nebezpečné zrovna tak a napadnutelné rovnocenně.

Hnusný a celkově hrozný? Prosím, já vím, že je to Váš osobní názor, na který máte právo. Ale To samé pan Hošek.

Napadnutelny je každý systém…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat