Přechod z Androidu na iOS – první krůčky zkušenost

Přechod z Androidu na iOS – první krůčky [zkušenost]
2016-04-21T10:00:38+02:00
• 20. 4. 2016
6

Po dlouhé době jsem se odhodlal k přechodu na iOS z Androidu. Zatím jsem byl věrný čisté podobě mobilního operačního systému od Googlu, vlastním Nexus, konkrétně model 6P. Již v minulosti jsem zkoušel používat Windows Phone, ale to bych raději už nedělal, nebylo to nic příjemného, hlavně kvůli absenci služeb, které používám.

z Androidu na iOS

Nyní přecházím kompletně na jeden měsíc na iPhone 6s Plus 128GB, který mi zapůjčil obchod CZC.cz, za což mu děkuji.

logo_vertikalni_CZC.cz

Hned prvním úkonem bylo přenesení mého života z Androidu na iOS. Naštěstí je tento proces trochu zjednodušen samotným Applem, který má v Obchodě Play aplikaci Move to iOS, kterou stačilo nainstalovat na Nexus 6P.

Při prvním spuštění iPhonu jste dotázání, jestli chcete obnovit zálohu, začít používat mobil jako nový, nebo jestli chcete přenést data z Androidu. Po zvolení poslední zmíněné možnosti se mi zobrazil číselný kód, který stačilo zadat do aplikace na Androidu.

Soubor_000 Screenshot_20160419-170110

Samotné propojení mobilů je řešeno přímým spojením skrze WiFi, což považuji nejen za bezpečné řešení. Na iPhonu bude svítit Příprava, přičemž na Androidu musíte potvrdit, co všechno se má přenést. Už z popisu aplikace v Obchodě Play je jasné, co se má přenášet, takže žádné překvapení se nekonalo.

Soubor_001 Screenshot_20160419-170123 Screenshot_20160419-170326

Nechal jsem si tedy přenést všechny Google účty, Zprávy, Kontakty a fotografie. Trochu jsem byl zklamán, že nelze vybrat všechny navázané účty v mobilu (třeba Dropbox, LinkedIn atd.). Po potvrzení začne celý proces, který se může dost protáhnout, ale to závisí hlavně na počtu fotografií. Ačkoliv je vše řešeno přes WiFi, nebylo to nejrychlejší. V mém případě jsem si musel počkat cca 50 minut.

Soubor_002 Screenshot_20160419-170302 Screenshot_20160419-170332

Jakmile dojde ke kompletnímu přenosu všeho, co jsem potřeboval, iPhone dále zpracovával získaná data. Zabralo to další několik minut. Mezitím se mi na Androidu zobrazila informace, že si mohu nechat zdarma recyklovat svůj smartphone v jakémkoliv obchodě Applu – samozřejmě tak neučiním ;)

2016-04-19 17.28.01 Screenshot_20160419-172712

Po tomto procesu se musíte přihlásit s Apple ID a následně se přihlásit k jednotlivým Google účtům. Pokud přenášíte jen jeden, ihned se zobrazí žádost o zadání hesla. Bohužel v mém případě došlo k přenesení 4 účtů a pro všechny se jednotlivě zobrazila oznámení. Bohužel při zadávání hesla k jednomu účtu, znovu se ozval druhý. Takže jsem dostával oznámení každou chvíli a trvalo delší dobu, než jsem se v nich přihlásil.

2016-04-19 17.50.14 2016-04-19 17.50.17

Rozhodně by mě více potěšilo, kdyby Apple zapracoval na aplikaci a přenosu jako takovém. Uvítal bych možnost dohledání aplikací, které jsem používal na Androidu v ekosystému iOS. Je mi jasné, že seznam nemusí být kompletní, ale rozhodně by to ušetřilo čas během celého procesu.

logo-app Switch from Android to iOS Apple Inc. Zdarma ANDROID

Abych mohl iPhone používat plnohodnotně, musel jsem se zorientovat, kde se instalují aplikaci a co musím udělat. Bohužel App Store (obchod s aplikacemi) je více chaotičtější než Google Play, tak jsem jen vyhledával jednotlivé aplikace.

Celkově musím hodnotit proces jako zdlouhavý a v některých případech neintuitivní, ale na druhou stranu došlo k přenosu toho nejdůležitějšího. Při přenosu více jak jednoho Googlu účtu bude celý proces trochu nepříjemný. Po nainstalování základních aplikací od Googlu na iPhonu jsem se začal sžívat s jinou platformou. Právě tento pocit a dojem mi chyběl u Windows Phone, kde musíte hledat alternativy.

Pokud jste tedy odkázání na služby Googlu, tak se nemusíte obávat přechodu z Androidu na iOS.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Od článku jsem asi očekával trochu něco jiného a ne pouhý popis postupu migrace využívajíce aplikace od Applu.

Co by mě osobně zajímalo v příštím dílu tohoto seriálu:

– postřehy z praktického využívání systému iOS z pohledu usera Androidu (např. multitasking, práce s notifikacemi atp.)
– kvalita a provázanost aplikací ze Store
– kvalita předinstalovaných aplikací a postřehy z jejich používání (a srovnání s ekosystémem Googlu)
– plynulost prostředí a celkové odladění systému při běžných činnostech
– poměr výhod / omezení po přechodu z Androidu na iOS

Předem díky! :-))

Bude nějaké pokračování tohoto článku? Rád bych iOS vyzkoušel, jsem dlouholetý Androiďák a mně, bohužel, CZC telefony nepůjčuje, tak musím pokus zafinancovat poměrně slušnou částkou ;-) Jsem zvyklý používat telefon na 100% a zajímalo by mě, jaká omezení, popř. zlepšení, iOS poskytuje ve srovnání k OS Android.

Přemysl Vaculík

VIP 20. 4. 2016, 11:49

Mám to v plánu.

a co přenos hudby? fotek? videí?

Přemysl Vaculík

VIP 20. 4. 2016, 11:51

Pouze fotky a videa, která jsem pořídil.

Muziku je nutne nahrat pres itunes :) zpočatku ej to trochu blázinec :) Taky sjem přešel z Androidu na iOS. A musím uznat.. že obojemá svoje… nejvetsi vyhoda iOS je bezpecnost a plynulost systemu a jeho dlouhodoba okamzita podpora (ala nexus ale delší :-) )
Jinak ohledne obchodu je stejne prehledny jako na storu, pouze se clovek musi zorientovat, provedeni je jine.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat