Sony Xperia M5 – výkonem překvapí, ale fotoaparátem zklame recenze

Sony Xperia M5 – výkonem překvapí, ale fotoaparátem zklame [recenze]
2017-07-08T16:33:02+02:00
• 6. 4. 2016
11

Dne se podíváme na recenzi smartphonu Sony Xperia M5. Tento telefon je na českém trhu od února tohoto roku a podrobněji ho probereme v této recenzi.

DSC_0068

Balení

Telefon se nám do redakce dostal v celkem veliké krabičce a každý by si představoval, že zde najdeme veliké množství věcí, ale opak je pravdou, po otevření krabičky se dostáváme k samotnému telefonu, pod kterým se nacházejí velice stručné brožurky. Ve spodní části nalezneme pouze velice objemný adaptér a napájecí kabel. Pokud byste v krabičce hledali sluchátka, bohužel marně. Proto na první pohled veliké balení je po otevření velkým zklamáním.

DSC_0160

Design a konstrukce

Když se podíváme na designové zpracování, tak asi každý pozná, že se jedná o smartphone od společnosti Sony, jelikož model M5 je skoro k nerozeznání od předchozích modelů, neboť vychází z již zaběhlých linií OmniBalance designu. Samozřejmě tomuto designu musíte přijít na chuť, ale asi každý uzná, že telefon působí elegantním dojmem.

Na čelní straně telefonu se nachází 5″ displej, který zabírá přibližně 66 % z celé plochy, nad displejem se nachází logo společnosti Sony a hned po jeho pravici nalezneme opravdu obrovskou čočku předního fotoaparátu, který dosahuje rozlišení 13 MPix, ale dle mého názoru je jedním z největších vad na kráse celého telefonu, protože ať jsem telefon ukázal komukoli, jeho první pohled byl právě na přední fotoaparát. Poté na přední straně nalezneme ještě senzory okolního světla, které jsou umístěny po levé straně vedle loga, a zvláště na bílé variantě tohoto modelu jsou velice dobře viditelné.

DSC_0068

Od přední strany se vrhneme na okraje samotného telefonu, které jsou vyrobeny z kovu, a rohy zařízení jsou ještě vystouplé a vyztužené větší vrstvou, aby nedošlo k poškození, a také tvoří designový prvek. Na pravé hraně telefonu byla umístěna tlačítka pro regulaci hlasitosti, pořizování fotografií a velké kulaté tlačítko pro zamknutí telefonu, specifický tvar právě tlačítka pro zamknutí hodnotím velice kladně, protože i za úplné tmy bez problémů rozpoznáte právě toto tlačítko. Všechna tlačítka sedí, jak mají, neviklají se a jsou dobře dostupná.

DSC_0089

Na vrchu telefonu se nachází 3,5mm jack pro připojení sluchátek, po přesunutí na levou hranu smartphonu se dostáváme na odklopné víčko přihrádek pro microSD kartu a na slot pro nanoSIM, okolo celého víčka těchto přihrádek se nachází těsnění, jelikož telefon disponuje certifikací IP68, takže je odolný vůči vodě a prachu. Spodní okraj telefonu disponuje klasickým microUSB konektorem, vedle kterého se nachází reproduktor telefonu, jehož zvuk je vcelku kvalitní a hlasitý a ke zkreslení zvuku dochází pouze při opravdu velké zátěži.

 DSC_0085 DSC_0087

DSC_0088

Záda telefonu jsou zpracována z plastu, ale na první pohled působí skleněným dojmem, díky kvalitnímu plastovému provedení na telefonu nejsou nijak nadprůměrně viditelné šmouhy. Na zadní straně je telefon vybaven hlavní kamerou o rozlišení 21,2 MPix a po její pravé straně se nachází LED dioda pro focení při zhoršených světelných podmínkách. Pak zde nalezneme už jen větší logo společnosti a značku NFC.

DSC_0172

Celé zpracování je typické právě pro společnosti Sony, ale je vkusné a hlavně elegantní, jedinou výtku mám u předního fotoaparátu, možná váha telefonu by mohla být o něco nižší, jinak telefon perfektně padne do ruky a neměl jsem problém jej ovládat jednou rukou.

Hardware a specifikace

V této kapitole se podíváme pod celkem slušivý design, na samotný výkon telefonu, uvnitř tepe 64bitový osmijádrový procesor od Mediateku s taktem 2,0 Ghz, a to Cortex-A53, pro grafické účely je telefon vybaven grafickým čipem PowerVR G6200. Tuto konfiguraci doplňuje operační paměť RAM o velikosti 3 GB. Co se týče ukládaní dat, tak na telefon se vejdou data o velikosti 16 GB, ale komu by tato velikost nevyhovovala, může si rozšířit úložiště až o dalších 200 GB pomocí microSD karty.

I tento telefon jsme podrobili benchmarku od AnTuTu a smartphone dosáhl na 51 319 bodů, což není vůbec špatný výsledek a konfigurace celkem mile překvapila.

Screenshot_2016-02-18-08-56-01

Samotný systém telefonu běžel bez jediného zaseknutí, ani při velikém množství otevřených aplikací jsem nijak nepocítil problémy ze strany výkonu telefonu. Právě díky 3 GB RAM se nemusíte obtěžovat stálým zavíráním aplikací, za celé testování jsem se k zavíraní uchýlil jen jednou, a to z důvodu volné chvilky. Jen jediný problém bych zde našel, a to právě při hraní her, pokud jsem delší dobu hrál i středně náročnou hru, tak jsem velice rychle pocítil zvýšenou teplotu zařízení, která se díky kovovému rámu rozvedla po celém zařízení a telefon byl skoro až k neudržení v rukou, což je jediný, ale podstatný problém.

Screenshot_2016-02-24-23-43-26

Celá konfigurace mě překvapila, jak v dobrém slova smyslu, tak i v tom špatném, zařízení je výkonné a nejsou zde problémy s tím, že byste zde nějakou hru nerozjeli, ale teplota je opravdu velký problém.

Zde ještě kompletní specifikace telefonu:

  • Procesor: osmijádrový, Mediatek Cortex – A53 (MT6795) s taktem 2,0 Ghz, 64 bit
  • RAM: 3 GB
  • Uložiště: 16 GB s možností rozšíření až 200 GB
  • Displej: 5″ IPS LCD displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů (441 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 21,2 Mpix, f/2,2, LED dioda
    • Přední: 13 Mpix, f/2.0
  • Rozměry: 145 x 72 x 7,6 mm
  • Váha: 142,5 gramů
  • Baterie: 2 600 mAh
  • Konektivita: microUSB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC
  • GPS, NFC, IP68

Software

Sony Xperia M5 začíná na Androidu 5.1 (Lollipop) a aktualizace zatím nabídnuta pro tento model nebyla. Nad základními funkcemi běží samozřejmě nástavba od společnosti Sony, která především upravuje vhled samotného prostředí a přidává některé funkce a aplikace navíc, jako například spuštění miniaplikace, tato funkce otevře menší okno nad již spuštěnou aplikaci, tato funkce může být užitečná z pohledu kalkulačky, když si potřebujete něco narychlo spočítat a nechcete přeskakovat z aplikace do aplikace.

Screenshot_2016-02-18-08-55-39 Screenshot_2016-02-29-22-40-23

Systém je velice plynulý a reaguje velice svižně, jak jsem již psal, nedochází zde k nijak extrémním zásekům a za celou dobu, co jsem telefon používal, nespadla jediná aplikace, kterou jsem otevřel.

Celé prostředí si můžete upravit skrze motivy, ale většina z nich je bohužel placená, a kolikrát se jejich cena pohybuje nad hranicí padesáti korun. Co se týče předinstalovaného softwaru, tak s tím výrobce bohužel nešetřil a své zařízení již ze základu vybavil například antivirem AVG Protection nebo službou Spotify, ale pokud by vám tyto předinstalované aplikace v telefonu překážely , není problém je z telefonu odstranit.

Screenshot_2016-02-29-11-03-26 Screenshot_2016-02-18-08-55-46

Celý software telefonu je svižný, přesný bez větších problémů a je to taková klasika od Sony, na kterou jsme zvyklí, žádné razantní změny se v prostředí neodehrály.

Displej

Nyní se vrhneme na zhodnocení přední strany telefonu, respektive na zobrazovací plochu, nachází se zde 5″ IPS LCD displej s rozlišením 1 920 x 1 080 pixelů, což generuje výsledný obraz o jemnosti 441 ppi, takže pixel byste zde opravdu hledali jen pod lupou.

Pozorovací úhly jsou velice kvalitní, nedochází k žádnému zkreslení barev téměř v jakémkoli úhlu, také s přímým slunečním svitem si displej poradí velice dobře a díky senzorům nastaví odpovídající jas na tu správnou úroveň.

DSC_0047

Citlivost displeje je také na vysoké úrovni, ale opět narazíme na jeden problém, který nastává při větší zátěži zařízení, jelikož se telefon přehřeje, přesnost displeje výrazně klesá a dochází k občasným problémům, že telefon sám od sebe klikne na jiné místo.

Celkově displej hodnotím velice kvalitně, tedy pokud telefon opravdu nenažhavíte, poté musíte počítat s menšími problémy.

Fotoaparát

S blížícím se koncem recenze se dostáváme k, troufám si říct, nejdůležitější kapitole, a to k fotoaparátům tohoto telefonu. Na první pohled si všimnete, že telefon by měl být vybaven kvalitními fotoaparáty, a ano zadní kamera je vybavena kvalitním čipem z rodiny Exmor RS s rozlišením 21, 5 MPix a světelností f/2.2. Špatná není ani selfie kamerka, která dostala čip ze stejné rodiny s rozlišením 13 Mpix se světelností f/2.0.

S těmito parametry byste si řekli, že fotografie budou vskutku kvalitní, ale opak je realitou, je to opravdu veliké zklamání, objekty na fotkách jsou na krajích neostré a za špatného světla fotografie trpí velkým množstvím digitálního šumu. Celkově fotky nepůsobí kvalitně. Jediné, co je alespoň trochu zachraňuje, je věrné podání barev. Hlavní fotoaparát umí natáčet video v rozlišení fullHD s 60 fps  a 4K s 30 fps.

DSC_0018 DSC_0106

DSC_0161 DSC_0158

DSC_0154

Selfie kamerka samozřejmě trpí stejnými problémy jako zadní fotoaparát, ale jelikož se zde fotí pouze autoportréty, tak se tyto problémy dají přehlédnout, protože pro sociální sítě typu snapchat jsou zcela dostačující. Jak již bývá zvykem u většiny selfie kamerek, můžete si nastavit automatickou úpravu obličeje, která je ale na první pohled razantně viditelná. Dále přední kamerka umožňuje nahrávání videa o rozlišení 1 080 p a 30 fps.

Software fotoaparátů je opravdu rozmanitý a nabízí veliké množství módů a nastavení, výchozí nastavení je nastaveno na super auto, ale na tento mód fotit nedoporučuji, jelikož fotky nejsou nic moc, pokud se chcete alespoň pokusit o dobrou fotografii, doporučuji manuální režim. Nastavit si můžete i různé efekty na přední kamerce, které umožní zachycení vtipných snímků. Dochází zde k různým úpravám pozadí či obličeje.

DSC_20160218081513614 DSC_20160218081513614_portrait_style_paint

Před a po použití efektu

Celkově bych fotoaparát hodnotil jako nejslabší článek celého modelu, a na dané parametry a cenu zařízení opravdu zklame, takže ani u tohoto modelu jsme se bohužel nějakého zlepšení fotoaparátů nedočkali a musíme jen tajně doufat, že příště to už snad bude o něco lepší.

Baterie

V poslední kapitole se podíváme na výdrž telefonu, zařízení bylo vybaveno baterii o kapacitě 2 600 mAh, což je na vcelku výkonný telefon opravdu málo. Pokud jsem telefon kolem sedmé hodiny ranní odpojil z nabíječky, pokud jsem jej intenzivněji používal, tak jsem musel kolem 16. hodiny hledat  powerbanku, nebo se uchýlit k nejbližší zásuvce, což je pro mě bohužel silně nekomfortní, jelikož kolikrát se takto brzy domů nedostanu.

Pokud bych asi hodně šetřil, dostanu se k ranním hodinám příštího dne, ale stejně, než bych vyrazil ven, bych musel telefon nabíjet. Největším žroutem baterie je samozřejmě displej, poté mobilní sítě a až poté samotný systém telefonu.

Výdrž telefonu hodnotím jako další velkou slabinu tohoto modelu od Sony a je zde co zlepšovat.

Závěr

Závěrem recenze bych telefon od společnosti Sony hodnotil jako velice dobře provedený telefon po stránce designu, výkonu a plynulosti operačního systému, ale nalezneme zde mnoho problémů, které by mě od koupi tohoto modelu odrazovaly,a to především fotoaparáty a baterie zařízení. Telefon za skoro 10 tisíc korun nemůže podle mého názoru takto mizerně fotit a už vůbec se nesmím kolem 16. hodiny uchýlit k nabíjení. Ale abych nebyl v závěru jen negativní, velice chválím jak vnější, tak vnitřní zpracování telefonu.

DSC_0176

Sečteno podtrženo, pokud by Sony vylepšilo foťák a zvýšilo kapacitu baterie, dalo by se zde z mého pohledu uvažovat o koupi tohoto modelu.

Za zapůjčení Xperie M5 děkujeme společnosti Sony.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Martin Simek

7. 4. 2016, 19:01

Vyplatí se koupě Xperie M5 když mám Xperii M4 Aqua???

Lukáš Breburda

11. 4. 2016, 8:34

Pokud chcete zůstat u této modelové řady, tak koupí M5 dosáhnete vyššího výkonu, rozlišení, ale fotoaparátem si moc nepolepšíte. Takže jestli se pro Vás koupě vyplatí je opravdu relativní.

tady jde vidět že autor téhle pseudo rcenze o xperiich toho moc neví… ???? třeba se pozastavim u schémat..schemat je hodně zdarma na g play stačí jen pohledat.. chtělo by to někoho kdo se v těchto smartfonech aspoň trochu vyzná… ???? ale chápu že Sony vám za recenze neplatí..

Lukáš Breburda

7. 4. 2016, 14:32

Pokud jich je více zdarma.. je to možné já jsem nijak zdlouhavě nehledal schémata, jen jsem to zmínil a nijak to Sony ani nevyčítám. Ale opravdu nechápu Vaší poznámku o placených recenzích, nikdy jsem za jakoukoli recenzi, ani za obyčejný článek nevzal, ani korunu a proto si tuto poznámku vyprošuji a pokud některý z mých kolegů napíše článek který je sponzorovaný, tak jej řádně označí, že se jedná o článek placený.

ty placené motivy mají mnohdy vlastníci Xperia telefonů zdarma přes Xperia Lounge. mimo to je jich zdarma docela dost…https://play.google.com/store/search?q=xperia%20theme&c=apps …takže Sony nemáte co vyčítat. já Vám naopak věřím, že Sony by za tohle nezaplatilo :D

Tomáš Janovský

6. 4. 2016, 23:57

Jo, jo, kupte si předražený Sony M5 výkonem Samsungu S4 LTE+, či Samsungu S5, Note 3. A ty Samsungy navíc mají kvalitní fotoaparát a jsou lacinější. No, vyberte si dle libosti.

Martin Flegr

7. 4. 2016, 7:31

Když mají chipy od Sony, tak se není čemu divit :-D

Martin Flegr

6. 4. 2016, 12:51

No nevím. Po přečtení odstavce Balení jsem dál nečetl. „Pokud byste hledali…, bohužel marně.“ malinko nedává smysl, ale co mě odradilo, že u nového telefonu je velkým zklamáním absence sluchátek v baleni :-D

Lukáš Breburda

6. 4. 2016, 13:02

Nejde jen o absenci sluchátek, ale o velkou krabičku ve, které skoro nic není, výrobce dnes většinou ke svým modelům dává i folii na displej, sluchátka a někdy třeba i OTG redukci, ale Sony má jen velký obal.

Martin Flegr

7. 4. 2016, 7:30

Jsem prodejce Alza.cz, určitě mi prošlo rukama více telefonů než Vám, žádné „dnes většinou“ neplatí, sluchátka bývají, fólie hlavně dražší Lenovo, otg výjimečně. Nedělejte si to horší ;-) btw normální smrtelník si vybere telefon včetně příslušenství a až poté vidí krabičku, takže Vaše zklamání je i podle reality čistě individuální záležitost…

Lukáš Breburda

7. 4. 2016, 7:37

Také jsem prodejce v elektru nechci se s vámi hádat k vůli příslušenství, já akorát tím odstavcem schrnuji, že je zbytečné velká krabička na to že v ní nenalezneme příslušenství, ale je to samozřejmě jen můj názor.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat