Playwood Project – i malé studio umí velké věci rozhovor

Playwood Project – i malé studio umí velké věci [rozhovor]
2016-03-17T10:05:57+02:00
• 17. 3. 2016

Herní scénu v nemalém počtu zastupují i malá nezávislá studia. Tato indie studia si zaslouží naši pozornost nejen kvůli hrám, které vytváří, ale i kvůli odhodlání postavit se proti velkým mainstreamovým studiím, o kterých je slyšet mnohem víc. Přitom indie studia mnohdy přinesou herní tituly, které si najdou své místo u milionu hráčů po celém světě. Například všem dobře známý Minecraft od studia Mojang je nejlepším příkladem za všechny.

Oslovil jsem tedy dánské studio Playwood Project, které v tuto chvíli soupeří o přízeň a podporu na webu kickstarter.com. Jejich hra WARTILE si u mě získala pozornost nejen díky celkovému zpracování, ale také díky skutečnosti, že vyjde i na mobilní platformě.

WARTILE_Ingame_Hillside2

Představte prosím Playwood Project našim čtenářům.

Tým WARTILE se změnil v průběhu posledních dvou let vývoje jen nepatrně. Na začátku jsme se spojili s Tomem Rethallerem ze studia IO – Interactive, který hledal novou výzvu. Společně jsme vytvořili první hratelné prototypy, ale jako začínající indie studio s malými financemi musel Tom hledat práci jinde, aby mohl živit svou rodinu. Naštěstí nás podpořil Dánsky Filmový Institut a v kombinaci s mou investicí jsme mohli vzlétnout jako raketa.

Náš současný programátor je Jens Emil, který se zapojil do našeho projektu. My jsme začali pomalu budovat tým, avšak s odlišným přístupem, než má většina herních studií. Naším cílem je, aby studio zůstalo malé a flexibilní s malým jádrem, kde hlavní vývoj zůstane pod jednou střechou. Jsme také ve spojení s externími grafiky na volné noze, kteří sdílejí naši lásku k WARTILE, i když nepracují na plný úvazek. Takhle dnes pracujeme, máme štěstí na opravdu talentované a zkušené grafiky, animátory, hudební skladatele a designéry, kteří s námi spolupracují a vytváří přesně to, co potřebujeme. Takhle jsme schopni udržet chod studia, dokud nebudeme ve stabilnější situaci.

WARTILE_Concept_Coastline

Jaká je vaše historie a jaké byly vaše začátky na herní scéně.

Studoval jsem Dánskou Designovou Akademii v oboru keramika a sklo, kde jsem získal titul bakaláře. Věřím, že toto pozadí mi dává odlišný pohled, než má většina designérů na design fyzických objektů. Po čtyřech letech jsem přešel na digitální design, který jsem dokončil jako magistr v oboru herního designu. Následně jsem se přidal k dánskému indie studiu Zeitguyz jako vedoucí grafik na hře Recoil Retrograde po dobu asi tří let. Bohužel byl titul ukončen a já začal v IO – Interactive jako grafik prostředí na hře Kane & Lynch 2, Později jsem pak pracoval na sérii HITMAN. V obou případech jsem vedl herní design.

Váš tým se skládá ze zajímavých lidí, jak jste se dali dohromady?

Síť a trochu štěstí. Za prvé dobrá síť minimalizuje nutnost štěstí jako u velkých studií, myslím si, že moje síť byla velká, ale indie scéna je zajímavá, je rušná, extrémně inspirující a plná energie. Dnes je moje síť o dost větší. S týmem, který máme dnes, a skutečností, že máme dobrou spolupráci.

Na skutečnosti, že se nám dobře spolupracuje v týmu, který máme, dnes má podíl síť, štěstí a potkání správných lidí ve správný čas a taky štěstí, že jsme dobře vzdálenostně od sebe. Komunikace je velmi důležitou součástí v kreativním průmyslu, protože bez toho bychom nevěděli, kam míříme.

WARTILE_WaterView

Co vás inspirovalo pro vytvoření hry WARTILE?

Vzpomínky na hraní v dětství byly asi největší inspirací. Seděl jsem na zahradě a hrál jsem si s postavičkami z Dungeons & Dragons, dělal jsem jim malé chatrče z větviček a zdi z kamínků. Ten pocit z hraní s malými figurkami mě ještě dnes doprovází, když hraju nějakou deskovou hru nebo když vidím své přátelé a jejich Warhammer kolekce. Určitě to byl pocit s pohybováním figurek v miniaturní krajině, kde se budete cítit výjimečně.

Hra vypadá fantasticky a z prvních snímků je vidět, že hře věnujete maximum času. Můžete prozradit nějaké informace o vývoji?

WARTILE je vyvíjen v Unreal 4 enginu, který má opravdu silnou grafickou renderovací stránku. Naším zájmem je taky najít zkušené modeláře s cílem vytvořit několik dobře vypadajících assetů a následně je zasadit do prostředí tak, abychom je mohli opakovaně využít. To je důvod, proč jsme zasadili herní prostředí do zimních strání a pobřeží. Vše je ve skutečnosti tvořeno jen pár prvky, které jsou sestaveny tak, aby tvořily úžasný vzhled. Figurky jsou také ve vysoké kvalitě, s drobnými úpravami jejich vzhledu můžeme vytvořit různé verze. Mnoho času také trávíme komunikací přes Skype a mail, protože většina grafiky je tvořena externisty. Určitě navštivte náš Dev-log.

WARTILE_ConceptBruteArmor

Plánujete vydat WARTILE i na Android a iOS?

Jakmile bude vydaná PC verze, je naším cílem se zaměřit na mobilní platformu a tablety obecně. Design a herní prvky hry WARTLIE jsou pro tablety ideální.

Jaký je váš názor ohledně hraní na tabletech s operačním systémem Android a iOS?

Ve skutečnosti žádný. Myslím si, že hraní na tabletech je dobré jak na Androidu, tak na iOS. Obě platformy podporují Unreal engine a pro nás je důležitý hlavně výkon tabletů.

Myslíte si, že mobilní platforma může konkurovat konzolím a počítačům? Myslím tím ve hraní her.

Nemyslím si, že je to otázka konkurence jako takové, spíš vzájemného doplňování. Herní zážitek je velmi odlišný u všech platforem a není v mnoha ohledech srovnatelný. Na mobilní platformě většinou hrajete, když přejíždíte z místa na místo nebo když na chvilku relaxujete. Konzole a PC vám spíš nabídnou mnohem větší a složitější herní zážitek. Myslím si, že potřebujeme obojí.

WARTILE_Coastline

V dnešní době není tolik kvalitních her pro Android a iOS. Myslíte si, že se to v budoucnu změní?

Myslím si, že mobilní hraní je na svém počátku, mám však obavy z některých obchodních modelů, které stojí v cestě kvalitním hrám. Bohužel hráči spíš upřednostňují na mobilní platformě některé obchodní modely více než jiné. Takže dokud se nezmění obchodní model tak, aby nepřekážel hernímu zážitku, kvalita her zůstane taková, jaká je.

Na otázky mi odpovídal Michael Rud Jakobsen, který stojí v čele studia Playwood Project. Pokud vás hra oslovila, podpořte ji na kickstarteru, kde je jejich projekt už ve 33 %. V současné době je také dostupná demoverze na Steamu.

Zdroje: kickstarter.com, wartile.com, store.steampowered.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Wetter

Androiďák se zájmem o mobilní technologie všeho druhu. Jsem nadšenec převážně mobilních her, ale nebráním se i jiným herním platformám.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat