Pasivní WiFi vyžaduje až 10 000x méně energie

Pasivní WiFi vyžaduje až 10 000x méně energie
2016-02-26T15:15:17+02:00
• 26. 2. 2016
5

Dlouhou dobu čekáme na nějaký zázrak v oblasti baterií, a jak se zdá, ještě dlouho se nedočkáme. Jedná se totiž o část odvětví, kde nejde jeden den něco vyvinout a hned druhý prodávat novinku. Je zde zapotřebí mnoha investic a testování. Na druhou stranu se objevují projekty zaměřující se na snížení spotřeby energie jednotlivých komponent. Nejžravější součástkou zpravidla bývá displej a následně například WiFi modul. Zejména v momentu, kdy si streamujete data z internetu nebo zálohujete fotografie.

Tým z University of Washington objevil způsob, jak pozměnit WiFi modulu tak, aby spotřebovávaly mnohem méně energie. Uvádí, že mohou snížit spotřebu až 10 000x, přičemž dosah signálu může dosahovat až 30 metrů.

Novinka spočívá ve změně koncepce samotných modulů. Zatímco digitální část prošla razantním vývojem a spotřebovává velmi málo energie, analogová (zajišťující rádiové frekvence) naopak potřebuje stále mnoho energie. Proto oddělili tuto součástku a může být jako jediná v daném dosahu. Generuje signál na určité frekvenci a zbylá zařízení slouží jako pasivní stanice. Ty využijí generovaný signál pro odraz, do kterého zakódují pakety.

passive-wifi-diagram-750x361

Celý systém založený na Pasivním WiFi vyžaduje 1000x méně energie než současné úsporné bezdrátové systémy pro komunikaci (Bluetooth Low Energy, Zigbee). Samozřejmě to ale bude mít dopad na některé vlastnosti. Například maximální teoretická přenosová rychlost se zastavila na 11 Mbps. Ačkoliv se jedná o nízkou hodnotu, může postačovat i v dnešní době.

Dobrou zprávou je, že tuto novou technologii lze adoptovat velmi rychle. Všechna současná zařízení s WiFi ji mohou používat, takže i naše mobilní telefony. Avšak i Internet věcí uvítá tuto novinku.

Pasivní WiFi se dostala do žebříčku velmi důležitých technologických novinek roku 2016 v rámci MIT Technology Review.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Zatloukal

26. 2. 2016, 17:40

Pasivní WiFi sice vyžaduje 10 000x méně energie na straně klienta (mobilního telefonu, notebooku aj.), ale zas bude router spotřebovávat mnohem více energie a to bez ohledu, zda probíhá přenos dat či nikoliv. Jelikož v této technologii zbavíme klienta aktivní součásti, tak musí router neustále kontrolovat (vysílat), zda klienti nechtějí „odrazit“ signál a tím přenést data. Zásadní problém to není, ale pokud se tato technologie zavede, budeme si muset zvykat, že WiFi router není už zařízení s příkonem pár W, ale spíš mnoha desítek…

Ján Valkovič

26. 2. 2016, 23:03

Ak by si mal bezdrotovu siet, na ktoru sa pripajaju stovky klientov, tak sucet spotreby vsetkych routrov bude zrejme nezanedbatelne vyssi.
Ale pre domacu wifi, kde sa pripaja max. 5 klientov bude spotreba rovnaka alebo nizsia. V routri je ovela vacsi priestor na optimalizaciu a klienti, ktori su na baterke budu mat nizsiu spotrebu, cize tu usetris na za elektriku pri nabijani.

Michal Zatloukal

27. 2. 2016, 8:09

Máte nějaké argumenty či zdroje těchto informací? Nebo to jsou prostě vaše „fakta“?

Ján Valkovič

29. 2. 2016, 18:54

Je to odhad založený na princípe fungovania a pri zbežnom pohľade na PDF sa nezdá, že by RF časť zapojená v zásuvke mala mať vyššiu spotrebu.

Ján Valkovič

26. 2. 2016, 8:07

GSM modul má v priemere asi vyššiu spotrebu ako wifi.
Toto bude zaujímavé pre Project Fi a podobné projekty.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat