Chrome Dev 48 – Bluetooth Web API pro Chrome OS a Android Marshmallow

Chrome Dev 48 – Bluetooth Web API pro Chrome OS a Android Marshmallow
2015-11-23T09:44:08+02:00
• 23. 11. 2015

Vývojářský tým prohlížeče Google Chrome pravidelně implementuje různé nové funkce či API, díky nimž mají webový vývojáři stále větší a větší možnosti. Dnes se dozvídáme o možnosti využití Bluetooth, tzn. že nyní se v Googlu zaměřili na Bluetooth Web API. Tato funkcionalita je zatím obsažena pouze v developer verzi prohlížeče Chrome a je dostupná pouze pro zařízení s Androidem Marshmallow nebo zařízení s Chrome OS.

nexus2cee_2015-11-21-22.50.53_thumb1

Samozřejmě vás může napadnout mnoho příkladů, jak novinku využít, můžeme například zmínit – online fitness tracker či aplikace řídící Sphero, to vše bez instalace nativní aplikace s pomocí nové Bluetooth Web API. Ještě je tedy nová API v raných fázích vývoje, můžeme očekávat chybovost nebo nedodělávky, avšak jako ukázka toho, co nás čeká, je to vynikající. Mezi další výhody může patřit fakt, že kód může být napsán v Javascriptu a není nutné připojení k internetu.

Jako další výhodu můžeme zmínit o mnoho širší dostupnost aplikací mezi uživatele a pro firmy to bude znamenat i menší náklady na tvorbu aplikací pro každou platformu zvlášť. Díky tomu si aplikaci spustíte online a bez problémů jak na Windows, tak i BlackBerry, nemluvě o podpoře stolních počítačů a dalších zařízení.

Bluetooth Web API je k dispozici na Dev Channel pro Chrome OS a v Chrome developer verzi pro Android – zde je však nutné disponovat nejnovější verzí operačního systému Android 6.0 Marshmallow. Zatím se čeká na začátek vývoje pro Chrome v operačním systému Mac OS X, kde je vývoj už dále, než například u Windows či Linuxu. Na posledních dvou systémech se dočkáme novinky asi nejpozději, uživatelé si však budou muset pořídit ovladače. Co se týká prohlížečů Mozilla FireFox a Opera, plány jsou podobné a aktualizace má přijít v budoucnu.

Pokud splňujete podmínky pro využití nové funkce, pro aktivaci stačí do adresního řádku napsat – chrome://flags/#enable-web-bluetoot. Věřím, že tato nová funkce potěší nejednoho uživatele a vývojáře a vřele doporučuji sledovat Chrome Dev Summit, jelikož se každým dnem dozvídáme více a více zajímavějších informací o novinkách, jež na nás teprve čekají.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat