Ruská vláda vyvine vlastní operační systém

Ruská vláda vyvine vlastní operační systém
2015-05-19T09:23:22+02:00
• 19. 5. 2015
1

Po aféře kolem americké bezpečnostní agentury a Edwarda Snowdena se některé další vlády začaly obávat, zda americká NSA do operačních systému nepřidává zadní vrátka, která by jí umožňovala celkem snadno získávat citlivé státní informace. Proto nyní ruský ministr komunikací Nikolai Nikiforov oznámil záměr ruské vlády, začít vyvíjet v nejbližší době vlastní mobilní operační systém.

Dle jeho slov by na systému měla ruská vláda spolupracovat s finskou společností Jolla, kterou založili původní zaměstnanci Nokie a která je spojená se svým vlastním systémem Sailfish OS. Na svém Twitteru také sdělil, že na systému bude spolupracovat spolu s dalšími vládami z Finska a Číny. Zároveň očekává možnou pozdější spolupráci s Brazílií, Jihoafrickou republikou a Indií.

jolla-tablet-2014-11-19-01

Nikiforov dosud žádné konkrétní informace nepředstavil, vyloučil však, že by nový systém přímo vycházel ze současného Sailfish OS. Prý se bude jednat o samostatný produkt.

V Rusku nyní běží 95 % chytrých telefonů na „importovaných“ operačních systémech, jako jsou iOS nebo Android. Nikiforov doufá, že číslo by se právě díky novému domácímu systému mělo do roku 2025 srazit skoro o polovinu.

Je nutné dodat, že se jedná o velmi optimistickou předpověď, protože úspěch nové platformy vždy závisí na vývojářích a jejich chuti pro novou platformu vyvíjet své aplikace.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Čollák

Student Střední průmyslové školy. Rád cestuje, hlavně vlakem.

Komentáře

RusDroid
RusBuntu :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat