Google vytvořil tablet do oblastí zasaženými Ebolou

Google vytvořil tablet do oblastí zasaženými Ebolou
2015-03-22T10:31:40+02:00
• 22. 3. 2015

Pokud jste sledovali zprávy ze zahraničí, zajisté vám neutekly informace o virové epidemii v Africe. Ačkoliv mediální rozruch nedosahuje takové úrovně jako před nějakou dobou, stále se jedná o aktuální problém. Nejrůznější organizace hledají způsob, jak napomoci v boji proti krvácivé horečce – Ebole. Google se zapojil do boje vytvořením speciálního tabletu se systémem Android.

Google+ebola+tablet

Na projektu se angažuje doktor Eric D. Perakslis z oddělení biomedicínské informatiky na Harvard Medical School, který napomáhá s vývojem. Atypický tablet má konstrukci z polykarbonátu, díky čemuž jej mohou dekontaminovat v chlóru. Po této lázni lze tablet bezpečně vyvést mimo zasaženou oblast.

Doktoři jej používají přímo mezi pacienty. Mohou odesílat aktuální informace přímo do vědeckých zařízení po celém světě. Samozřejmě mohou i přijímat nové poznatky, což jim může napomoci při léčbě.  Z našeho pohledu se nejedná o nic překvapivého, ale v dané oblasti není zrovna běžné bezdrátové připojení. Právě i na to se myslelo. Například servery zajišťující komunikaci jsou poháněny bateriemi.

Celý projekt je taktéž pod záštitou organizace Médecins Sans Frontières (Lékaři bez hranic). Vše je v testovací fázi, ale připravuje se i open-source řešení, díky kterému by se dal projekt aplikovat na jakémkoliv místě na planetě bez problémů s licencemi nebo patenty.

Zdroje: wired.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat