Qualcomm zřejmě zaplatí v Číně pokutu 1 miliardu dolarů

Qualcomm zřejmě zaplatí v Číně pokutu 1 miliardu dolarů
2015-02-10T07:50:43+02:00
• 10. 2. 2015

Qualcomm je jedna z největších společností, která se zabývá výrobou mobilních čipů. Svůj vliv se snaží tato americká společnost rozšířit do všech koutů světa. A ve výčtu zemí, kde společnost figuruje, nechybí ani Čína.

qualcomm-sign

Právě v Číně je společnost velmi blízko zaplacení rekordní pokuty. Podle zpráv se zástupci Qualcommu dohodli s NDRC (komise pro národní rozvoj a reformy). Americká společnost má zaplatit pokutu 1 miliardu dolarů. Qualcomm byl již delší dobu v Číně podezřelý ze zneužívání svého postavení na trhu. Až v posledních týdnech se ale zástupci obou stran dokázali dohodnout na této částce. Při tom byla společnost již v loňském roce několikrát v Číně pokutována.

I tak bude s největší pravděpodobností fiskální rok Qualcommu, který končí 28. září, úspěšný. Téměř polovinu příjmů společnost zaznamenává díky čínskému trhu. Na zisku se pak podílí vysoké marže a honoráře, které získává z různých licenčních dohod. NDRC nicméně nově vznikající licenční dohody kontroluje důkladněji a jejich dokončení se snaží co nejvíce zdržet. I to je jeden z důvodů toho, proč se Qualcomm nakonec rozhodl pro jednání a zaplacení této vysoké pokuty.

xu-kunlin-director-general-of-the-price-supervision-and-inspection-and-anti-monopoly-bureau-at-the-national-development-and-reform-commission-ndrc-visits-a-bank-in-suzhou-jiangsu-province-in-this-picture-taken-december-7Xu Kunlin, ředitel NDRC, Zdroj: www.businessinsider.com/

Musíme ale připomenout to, že obě strany prozatím odmítly veškeré tyto informace komentovat. Pro Qualcomm je nicméně logické, aby se situace co nejdříve vyřešila. V Číně má totiž velké plány. Kromě investic, které společnost provedla do výzkumu a výroby čipů další generace, se Qualcomm rozhodl spolupracovat s jednou z významných čínských společností vyrábějící čipové sady. Za zmínku stojí také plánovaná investice 150 milionů dolarů do nově vznikajících společností, které se zabývají internetem, e-commerce, polovodiči, školstvím a zdravotnictvím.

Qualcomm s největší pravděpodobností raději zvolil cestu co nejrychlejšího vyřešení sporu. Zejména díky výše zmíněným investicím by bylo minimálně nelogické, aby společnost měla napjaté vztahy s tamními úřady. Dohoda mezi společností a NDRC by měla být oficiálně oznámena v nejbližších dnech.

Zdroj: reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat