Lenovo Vibe Z2 Pro – špička mezi phablety recenze

Lenovo Vibe Z2 Pro – špička mezi phablety [recenze]
2014-11-06T12:30:45+02:00
• 6. 11. 2014
3

Lenovo je společností, která se netají tím, že by ráda zaujala prvenství na mnoha trzích. V oblasti chytrých telefonů tomu není jinak. Doposud nejvýkonnější model této společnosti patří do řady phabletů, kde má konkurovat třeba Galaxy Note 4 nebo iPhone 6 Plus. Ale jak tomu je ve skutečnosti? Má Vibe Z2 Pro na to, aby těmto modelům skutečně šlapal na paty? To se již dozvíte v recenzi.

DSC_0474

Balení

Zařízení mi dorazilo k testování v elegantní černé krabičce. Ihned po rozbalení se vám ukáže samotný telefon. Pod samotným přístrojem nalezneme menší balení, ve kterém se nachází sada brožurek a špendlík pro vyjmutí slotu pro SIM karty. Pochválit musím ještě přítomnost ochranné fólie na displej. Jedná se o základní fólii, která dle mého názoru běžnému uživateli plně postačí.

DSC_0441  DSC_0439

Na spodu krabice je ukrytý adaptér, USB kabel a sluchátka k telefonu. Výrobce zvolil plochý kabel pro USB a sluchátka. Samotná sluchátka trpí podobným neduhem, který jsem zmiňoval již v recenzi u Lenova S850. Při poslechu hudby jsou slyšet jakékoliv nárazy kabelu do oblečení apod.

Co se týče kvality sluchátek, jedná se o běžný standard mezi sluchátky, která výrobci k přístrojům dodávají. Poslech hudby skrze dodávaná sluchátka je trochu plošší, nicméně všimneme si i náznaku basů. Na běžný poslech hudby plně postačí.

Jelikož se jedná o špuntová sluchátka, očekával bych, že Lenovo do balení zakomponuje i náhradní špunty. To se však nestalo a vy se musíte spokojit s jedinou dvojicí. Kromě samotného poslechu hudby můžeme využít i mikrofon, který je určen pro hovory. Samotná sluchátka jsou lehká a při nošení celkem pohodlná.

Lenovo již samotným balením chce navodit dojmu exkluzivity. Tento pocit však zjistíte až v okamžiku, kdy samotný telefon držíte v rukách.

Konstrukce

Telefon na první pohled vypadá opravdu obrovsky. Od této kategorie se to však dá očekávat a od konkurence se výrazněji neliší. Celkové rozměry činí 156 mm x 81,3 mm. Tloušťka zařízení pak dosahuje hodnoty 7,7 mm. Lenovo Vibe Z2 Pro je vyrobeno z broušeného hliníku, který na dotek působí velice elegantně a exkluzivně. Nad použitými materiály si Lenovo dalo velmi záležet.

Přední straně modelu dominuje 6palcový displej. Výrobce se snažil plochu využít co nejvíce, a to se mu povedlo. Nad displejem nechybí reproduktor pro hlasové hovory. Napravo od reproduktoru se nachází přední fotoaparát a sada senzorů. Vedle těchto senzorů se dále vyskytuje také notifikační LED dioda, která je dostatečně viditelná, a to i přes to, že je poměrně malá.

DSC_0472

  DSC_0588

Pod obrazovkou nalezneme trojici senzorových tlačítek, kterým nechybí ani podsvícení. Při základním nastavení tlačítka zhasnou v okamžiku, kdy s displejem nepracujeme (například při čtení). Uživatel si však může v systému nastavit i možnost, kdy tlačítka svítí po celou dobu práce s telefonem. Veškerou výbavu na přední straně chrání sklo od společnosti Corning –  Gorilla Glass 3.

DSC_0508

Na zadní straně vyčnívá 16 MPx fotoaparát, který je zasazený do černého rámečku. Zadní fotoaparát vyčnívá z těla telefonu. Osobně mi to při běžném používání nikterak nevadilo. Vyčnívajícího fotoaparátu si nicméně všimnete, pokud je telefon položený na stole a vy chcete například něco napsat. V ten okamžik telefon není pevný a vy raději upřednostníte jeho uchopení do rukou. Dále je třeba zmínit, že celá konstrukce je ve stylu unibody, takže baterie s kapacitou 4000 mAh je nevyjímatelná.

DSC_0510

DSC_0601

Po boku zařízení nalezneme klasickou výbavu většiny dnešních telefonů. Vlevo se vyskytuje pouze tlačítko pro ovládání hlasitosti. Pravá strana konstrukce je vybavena tlačítkem pro zapnutí a slotem pro SIM karty. Lenovo Vibe Z2 Pro je Dual SIM určený pro karty typu micro SIM. Je třeba ještě zmínit, že se jedná o zařízení Dual-Sim Standby.

DSC_0492  DSC_0490

Musím upozornit, že tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapínání nejsou ve stejné výšce. Jedná se o jistou asymetrii v oblasti konstrukce, což mi při používání trochu vadilo. Pokud máte větší ruce, zřejmě nebudete muset přehmatávat. To však nebyl můj případ, a abych mohl ovládat obě tlačítka najednou, například při pořizování snímků obrazovky, musel jsem použít obě ruce.

Horní strana telefonu je poměrně chudá. Nalezneme zde pouze 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Na spodní straně zařízení je uprostřed microUSB konektor, který slouží pro připojení kabelu pro dobíjení nebo připojení k počítači. Na levé straně od tohoto konektoru je viditelný reproduktor. Reproduktor je dostatečně hlasitý a kvalitní. I v rušnějším prostředí je telefon dobře slyšet a nemám, co bych mu mohl vytknout.

DSC_0491  DSC_0496

Celkově si telefon zachoval poměrně solidní hmotnost, která se zastavila na 179 gramech. Bohužel však zařízení nemá certifikace pro vyšší odolnost proti vodě a prachu, což je jistě škoda. Samotná konstrukce působí opravdu bytelně a nikde nic nevrže. Přesto však musím zmínit, že ne vše je dokonalé.

Tlačítka umístěná na boku telefonu jsou na můj vkus docela uvolněná. Představoval bych si mnohem lepší zapuštění a uchycení. První dny používání jsem se obával, aby nedošlo k jejich vylomení. Po několika dnech jsem si však na to zvykl a již tuto vlastnost nevnímal. Otázkou však zůstává, jak budou tlačítka odolná i po delší době používání.

Druhý problém v oblasti konstrukce jsou ostré hrany telefonu. Horní i spodní strana telefonu nemá tyto hrany nikterak zaoblené a při úchytu Vibe Z2 Pro občas „řeže“ do ruky. Zde bych preferoval zaoblenější hrany, které by nepůsobily na uživatele tak agresivně.

Co se týče konektivity, Vibe Z2 Pro podporuje kromě standardních připojení také LTE sítě, což je jistě potěšující informace. Dále nesmí chybět podpora A-GPS nebo Bluetooth 4.0. Telefon je také vybavený NFC. Ze senzorové výbavy mohu zmínit třeba gravitační senzor, senzor vzdálenosti nebo světelný senzor. Jedná se o zařízení, které svou konektivitou splňuje standardy vyšší třídy.

Displej

Již jsem zmínil, jedná  se o 6palcové zařízení. Rozlišení displeje činí 2560 x 1440. Hustota pixelů při tomto rozlišení a velikosti displeje dosahuje hodnoty 490 DPI.

Displeji osobně nemám moc co vytknout. Jedná se o kvalitní IPS panel. Barvy jsou při základním nastavení poměrně dost saturované. Proč však zmiňuji, že tomu je při základním nastavení. Lenovo do systému zakomponovalo možnost přizpůsobit si vyvážení barev displeje. To oceňuji, protože uživatelé mají větší svobodu při nastavení a displej si mohou přizpůsobit plně podle svých preferencí.

Screenshot_2014-10-22-22-20-10

Rozlišení je vysoké a pixelů nemáte šanci si ani při blízkém pozorování všimnout. Telefon vyniká dobře také při čitelnosti na přímém slunci. Jas zařízení je dostatečně vysoký, takže ani v náročnějších podmínkách mít potíže nebudete. Vyzdvihnout musím také prakticky minimální okraje po stranách.

DSC_0596  DSC_0603

I přes to, že nemám velké ruce, zařízení se dá ovládat poměrně dobře i jednou rukou. Samozřejmě nedosáhnete do všech rohů, ale to se ani u zařízení z této kategorie očekávat nedá. Lenovo si na obrazovce dalo opravdu záležet a já s ní byl skutečně nadmíru spokojen. V této oblasti se jedná o povedený model.

DSC_0517

Systém

Lenovo Vibe Z2 Pro je momentálně dodáváno se systémem Android ve verzi 4.4.2, Kitkat. Během testování jsem se snažil kontaktovat i zástupce Lenova, zda by mohli potvrdit aktualizaci na Android 5.0. Bohužel tyto informace zatím nemají. Osobně však očekávám, že telefon tuto aktualizaci obdrží.

Interní paměť zařízení disponuje celkem 32 GB, při čemž po prvním zapnutí budete mít k dispozici něco okolo 25 GB. Bohužel není telefon vybaven slotem pro SD karty, budete se tak muset spokojit s interní pamětí.

Lenovo již standardně do svých modelů nad samotný operační systém používá nadstavbu Vibe UI. Pokud patříte mezi uživatele, kteří preferují čistou podobu Android, potěším vás. V možnostech pro vývojáře naleznete mezi experimentálními funkcemi možnost přepnutí na standardní uživatelské rozhraní, které znáte ze zařízení Nexus nebo Google Play Edition. V základu je tato volba vypnuta, proto tuto změnu provádějte pouze na své vlastní riziko.

Samotnou nadstavbu od Lenova bych označil jako iOS na Androidu. Podoby je více než dost a Lenovo se v mnoha případech nebálo kopírovat některé prvky. Pokud se vám design iOS líbí, budete spokojeni i u Vibe Z2 Pro.

Screenshot_2014-10-21-12-04-44  Screenshot_2014-10-21-15-58-38  Screenshot_2014-10-21-14-58-50

Samozřejmě v systému nechybí ani množství předinstalovaných aplikací, které moc nevyužijete. Toto je ale problém většiny dnešních nadstaveb. Pravdou však je, že některé aplikace, jako například Aplikace pro vozidla, jsou příjemným pomocníkem. Kromě toho si v nastavení lze spustit mnoho funkcí, které používání telefonu značně zpříjemní.

Z takových pomocníků zmíním třeba ovládání jednou rukou. Po zapnutí této funkce máte možnost zmenšit si zobrazovací plochu, a ovládat tak přístroj mnohem pohodlněji.  Takových funkcí je v systému více, a těchto nápadů si cením. Dále se mi líbila možnost spustit si vytáčení čísla, aplikaci pro odeslání SMS nebo prostředí fotoaparátu přímo ze zamknuté obrazovky.

 Screenshot_2014-10-22-22-42-23

Výrobce se ve své nadstavbě oprostil od menu s aplikacemi. Každá nově nainstalovaná aplikace se řadí na pohotovostní obrazovky, které si můžete podle své volby upravovat. Za sebe musím říci, že se mi tento krok nelíbí, protože je prostředí méně přehledné. Menu s aplikacemi je dle mého názoru stále velice praktickou záležitostí.

Screenshot_2014-10-21-11-56-16  Screenshot_2014-10-21-11-56-25

Jelikož je Lenovo Vibe Z2 Pro skutečně výkonným zařízením, nemusíte se obávat jakýchkoliv neplynulostí v systému. Vše pracuje tak, jak má, a za samotnou plynulost si ode mě tento model zaslouží velkou pochvalu.

Screenshot_2014-10-23-10-44-48  Screenshot_2014-10-21-15-01-14  Screenshot_2014-10-21-15-01-25  Screenshot_2014-10-21-16-02-38

Screenshot_2014-10-23-00-03-13  Screenshot_2014-10-23-10-28-23  Screenshot_2014-10-21-15-59-41  Screenshot_2014-10-21-15-01-05

Fotoaparát

Jak jsem již zmínil, Vibe Z2 Pro je vybaveno dvojicí fotoaparátů. Přední kamerka disponuje celkem 5 MPx. Pro vytváření  videohovorů je přední fotoaparát skutečně více než dostačující. Fotografie jsou vcelku povedené a na své si jistě přijdou i uživatelé, kteří podlehli trendu tzv. „selfies“.

Zadní fotoaparát dosahuje hodnoty celkem 16 Mpx. Pro focení v horších podmínkách nechybí ani LED blesk. Již v prvních videích, které nám telefon představovaly, jsme si mohli všimnout, že kvalitní fotoaparát má být jednou z předností.

Prostředí aplikace pro fotoaparát je vhodné pro běžné uživatele, kterým postačí základní nastavení. V tomto režimu vám aplikace automaticky rozpozná scénu a vy si tak nebudete muset lámat hlavu s žádnými nastaveními.  Nechybí však ani režim určený pro profesionály. V tom máte již větší svobodu volby a fotografie si můžete přizpůsobovat.

Screenshot_2014-10-26-19-55-04  Screenshot_2014-10-26-19-55-08

Režim pro profesionály

Screenshot_2014-01-03-00-01-48

Základní režim

Využít také budete moci více režimů, jako jsou například super panorama nebo speciální efekty, které doplní fotografii o zvolený filtr. Tyto dva režimy jsou k dispozici v základním i pokročilém režimu fotoaparátu. Pokročilý režim ale dále nabízí možnosti jako Super noční krajina, umělecká HDR nebo trajektorie. Tyto možnosti pomáhají uživateli vytvářet fotografie vhodná pro určitou situaci.

Screenshot_2014-01-03-00-02-06

Snímky pořízené zadním fotoaparátem jsou v rozlišení 5328 x 3000. Vybrat si také můžete, zda budete chtít fotit v poměru 16:9, 4:3 nebo 1:1. V profesionálním režimu si dále můžete nastavit hodnoty ISO, vyvážení bílé barvy apod.

V případě, že budete chtít natáčet videa, vězte, že Vibe Z2 Pro je schopné natáčet až v rozlišení 4K. Kromě běžného natáčení videí nechybí ani možnost zpomaleného nebo zrychleného videa. Zajímavou volbou je také volba živého videa. Tento režim využívá obou kamer zároveň, což může být příjemným zpestřením při natáčení.

Pořízené snímky se mi velmi líbily. Nevšiml jsem si, že by fotografie trpěly splýváním detailů nebo jejich barvy byly nějak zkreslené. Snímky jsou dostatečně ostré a kvalitní. Při horších světelných podmínkách si můžeme všimnout rostoucího šumu. Nejedná se však o tragédii. Šum je sice patrný, ale dané snímky jsou dle mého názoru stále nadprůměrné. Ostatně na ukázky se můžete podívat sami.

IMG_20141022_185226  IMG_20141022_162147  IMG_20141022_162034  IMG_20141022_162026  IMG_20141024_135419

IMG_20141026_200913  IMG_20141028_140316  IMG_20141028_140924  IMG_20141028_140529  IMG_20141029_154352

IMG_20141024_135645-EFFECTS  IMG_20141024_135810

Fotografie v běžném režimu (vlevo) vs. režim HDR určený pro město (vpravo)

Výkon

Výrobce osadil do tohoto přístroje procesor Qualcomm Snapdragon 801. Ten je doplněný o 3 GB operační paměti. O grafický výkon se stará Adreno 330. Tato kombinace již naznačuje, že se o nedostatek výkonu bát nemusíte.  Abych tento názor potvrdil, otestoval jsem přístroj v benchmark testech a pro praktický test jsem zvolil i hry.

Nejprve se podíváme na benchmark testy. V AnTuTu benchmarku se telefon umístil se 41 885 body na 4. příčce. Dalším behchmark testem, kterému jsem telefon podrobil, byl Geekbench 3. V něm se telefon vyšplhal na samotnou špičku žebříčku. V obou částech předčil svým výkonem Galaxy S5.

Screenshot_2014-10-21-15-08-50  Screenshot_2014-10-29-18-11-02  Screenshot_2014-10-29-18-11-06

Pro praktický test výkonu jsem zkusil hry Asphalt 8, Real Racing 3 a GTA: Vice City. Se všemi těmito hrami si telefon poradil na výbornou. Žádné poklesy snímků za sekundu jsem nezaznamenal, a hry běžely naprosto plynule. Osobně očekávám, že výbava postačí na nejnovější tituly ještě nějakou dobu.

Výbava je skutečně nabitá a zájemci se jistě nebudou muset nedostatečného výkonu obávat . Přístroj se pohybuje na špičce mezi chytrými zařízeními a na dnešní aplikace je více než dostatečně vybavený.

Překvapila mě však hodnota zabrané paměti RAM. Běžně jsem se dostával k hodnotám okolo 1,6 GB, při čemž jsem neměl zapnuté žádné další aplikace. Musím ale podotknout, že v případě zapnutých více aplikací nedošlo nikdy k plnému vytížení operační paměti paměti a s nějakými záseky jsem se vůbec nesetkal.

Výdrž

Lenovo zabudovalo do přístroje baterii o celkové kapacitě 4000 mAh. Jak je již zmíněno výše, není možné tuto baterii vyjmout. Celková kapacita baterie tohoto modelu je v porovnání s přímou konkurencí vyšší. Proto jsem očekával, že výdrž bude patřit mezi jednu z předností tohoto přístroje. Jak je tomu ale ve skutečnosti?

Výrobce nabízí mezi předinstalovanými aplikacemi správce napájení. Zde si můžete volit jednotlivé režimy, pokud například potřebujete šetřit baterii. Většinu času však tipuji, že budete telefon používat v tzv. „normálním režimu“.

Při testování jsem měl trvale zapnuté datové připojení. Telefon jsem aktivně využíval. Mezi činnostmi nechybělo přehrávání hudby, hraní her, fotografování, telefonování, psaní SMS atd. Při skutečně aktivní práci si zařízení řekne o nabíječku zhruba za 1 a půl dne.

Screenshot_2014-10-29-18-37-18 Screenshot_2014-10-29-18-37-12

Pokud jste k němu mnohem šetrnější, je reálné se dostat i na hodnotu 2 dnů. Záleží také na tom, zda si v již zmíněném správci napájení budete hrát podrobněji s nastavením. Lze totiž celkově zmrazit jednotlivé aplikace, čímž samozřejmě výdrž roste.

Myslím si, že běžný uživatel bude mít skutečně obtíže vybít přístroj za jeden den. To se mi i při skutečně náročnějším používání nepovedlo. Osobně jsem ale očekával hodnoty vyšší. V režimu používání (tzn. při zapnutém displeji) se telefon často dostával na hodnoty mezi 5 hodinami až 7 hodinami a 30 minutami.

Nabití telefonu z úplně vybitého stavu do 100% proběhlo průměrně za 2 a půl hodiny. Dobíjení z 50% do 100% trvá zhruba 1 a půl hodiny. Pokud mám hodnotit výdrž celkově, potencionální zájemci jistě zklamaní nebudou. Telefon nemá problém vydržet 1 den, reálné je dostat se i ke 2 a více dnům při šetrnějším užívání. Osobně jsem ale očekával od baterie s kapacitou 4 000 mAh více. Na druhou stranu kombinace výkonných komponent a displeje s vysokým rozlišením se musela někde promítnout.

Hodnocení

V kategorii phabletů máme nově na špičce i Lenovo Vibe Z2 Pro. Tento přístroj potěší především svým kvalitním displejem, více než dostatečným výkonem a kvalitním fotoaparátem. Během doby, co jsem telefon používal, jsem si na jeho velikost zvyknul. Na modelu bylo vidět, že si Lenovo dalo skutečně záležet, a že chce hrdě konkurovat zařízením této kategorie.

Nicméně je zde několik „ale“, díky kterým Vibe Z2 Pro nemohu umístit na samotný vrchol. Z konstrukčního zpracování mi vadily příliš ostré hrany. Druhou vadou na kráse je to, že přístroj nedisponuje certifikací odolnosti proti vodě a prachu. U této kategorie bych to již očekával. A zřejmě největším nedostatkem je absence slotu pro micro SD karty. 32 GB se může mnohým lidem zdát jako dostatečné. Když však máte možnost natáčet videa v rozlišení 4K a k tomu často fotíte, větší paměť by se rozhodně hodila.

Výrobce má do příští generace co zlepšovat. Už letošní varianta se řadí mezi nejpovedenější stroje v oblasti phabletů. Bohužel jí však sráží několik nedostatků, které uživateli kazí celkový dojem. Pokud výrobce na těchto nedostatcích zapracuje, je možné, že se v budoucnu Lenovo dostane skutečně na úplný vrchol v oblasti phabletů. Na to si však budeme muset ještě počkat.

DSC_0598

 

Za zapůjčení Lenovo Vibe Z2 Pro pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Miroslav Maršál

7. 11. 2014, 14:50

Mám ho něco přes týden. Jedu na Nova Launcheru, doinstaloval jsem alternativní dialer (2GIS Dialer Beta), odinstaloval jsem nějaké jejich hry a zatím plná spokojenost. Po odstavení jejich Security systému se výdrž baterie rapidně zlepšila.

Presne.. Nepodporuje SD karty. Tym padom by som ho nikdy nekupil. Inac povedeny telefon.

Pěkný telefon, pěnká recenze. Díky :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat