Google Play Filmy v Česku – jsem prostě zklamán komentář

Google Play Filmy v Česku – jsem prostě zklamán [komentář]
2014-10-09T07:45:44+02:00
• 9. 10. 2014
4

Není to tak dávno, kdy jsme se i my v Česku dočkali rozšiřování Obchodu Play. První se k nám dostavila sekce Knihy, která byla přijata velmi kladně. Radost vystřídaly otázky, kdy se dočkáme dalších novinek. Nemuseli jsme dlouho čekat a mohli jsme se radovat z Google Play Hudby. V tomto případě byla radost o to větší, když jsme zjistili, že ceny jsou nižší než třeba v USA. Google věděl, jak na nás zapůsobit. Osobně jsem využil nabídky, která platila jen prvních třicet dní. Za pouhých 129 Kč jsem si pořídil službu Naplno (All Access).

Díky této možnosti jsem upustil od všelijakého hledání hudby či mp3 na internetu a nyní jsem poctivým platícím. V tuto chvíli existuje na českém trhu dostatek služeb, které mohou konkurovat Google Play Hudbě. Příkladem může být Spotify, kde ani nemusíte platit, jen máte méně funkcí a musíte vytrpět reklamu – nebo zaplatíte a máte vše po ruce.

Po těchto malých revolucích se opět začaly objevovat otázky, kdy se dočkáme další sekce v Google Play. Před čtyřmi měsíci Google spustil Play Filmy na našem území. Na sociálních sítích zavládla chvilková sláva a mnozí očekávali podobný postup jako u Hudby. Dokonce se našlo několik snímků, které byly za pouhých 10 Kč, a to se nebavím o půjčovném. Jednalo se o oficiální cenu, za kterou jste si filmy mohli koupit. Využil jsem této nabídky a vesele jsem utratil těch pár korun.

andy-mov

Bohužel po delším hledání se nepodařilo najít další tituly za podobnou částku. Nakonec i u vybraných filmů došlo k nárůstu ceny a bylo všem jasné, že se jednalo zřejmě jen o chybu buď Googlu, nebo společnosti, jež vložila snímky do Obchodu.

Následně jsme mohli jen sledovat, jak do obchodu přidávají nové filmy, ale u většiny z nich byla poněkud vysoká cena. Jen namátkou jsem si vybral tři filmy, které naleznete nyní v Google Play Filmech. Prvním z nich je Gravitace, u které nemáte možnost vypůjčení, můžete jen zaplatit plnou cenu za film – 300 Kč. Za tuto částku získáte kvalitu 720p a čeština je řešena jen titulky.

Pokud se ale podíváte do běžných obchodů, můžete si tento snímek pořídit už od 178 Kč na DVD. Kvalita obrazu je sice slabší, ale získáte navíc český dabing, a to se nebavím o bonusových materiálech. Dalo by se říci, že vytvoření DVD, zajištění dopravy do obchodů, vytvoření obalů a všechno kolem je levnější než film umístit na internet.

5e77b23d83d18d9cdf19e2ee155981bf

Dále jsem si vybral film Světová válka Z, kde je cena taktéž 300 Kč. V tomto případě bohužel nedostanete české titulky, máte k dispozici jen originální znění. Kvalita je taktéž 720p. Pokud ale půjdete do internetového obchodu, můžete si už od 249 Kč pořídit Blu-Ray disk, kde budete mít titulky i dabing v češtině a navíc kvalita je ve Full HD – 1080p, plus bonusové materiály.

Poslední snímkem je Zrození planety opic, kde je cena v Obchodě Play 330 Kč, nebo si jej můžete vypůjčit za 82 Kč. Ani v tomto případě nepotěším lidi, co potřebují český dabing nebo titulky – nejsou zde. Jestliže zamíříte do internetového obchodu, můžete za takřka stejnou částku pořídit film na Blu-Ray (1080p, čeština – dabing/titulky, bonusový materiál). Pokud chcete ušetřit, DVD verze vás přijde na 169 Kč.

Nějak nechápu strategii distributorů a majitelů práv. Zřejmě je výhodnější vytvářet pevné disky s větším množstvím obsahu za nižší prodejní cenu, než vše umístit „pouhým“ kliknutím na internet. Tato strategie mi nedává smysl. Taktéž nechápu, proč je půjčovné tak vysoké. Díky své cenové strategii prakticky vytvářejí z Obchodu Play prostor, který nemůže konkurovat prodeji DVD a Blu-Ray.

Pokud bych se podíval na českém internetu po alternativách, zajisté bych našel pár online obchodů – od Alzy až po Voyo. Bohužel ani u jednoho subjektu nenacházím komfort, který je mi nabízen aplikacemi od Googlu. Dokonce nepotřebujete nic specializovaného, vystačíte si i s Youtube.

Příchod sekce Filmů jsem bral jako první signál možné změny nebo revoluce. Bohužel po čtyřech měsících mohu konstatovat, že v Česku není adekvátní filmová služba, které bych s radostí dával peníze, stejně jako je tomu v mém případě u Hudby. Proč mám platit za online možnost, která nabízí méně, než třeba obyčejné DVD nebo Blu-Ray? Zatím tedy zůstanu u starého způsobu sledování filmů.

logo-app Google Play Movies & TV Developer Zdarma iOS logo-app Google Play Movies & TV Google Inc. Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Bohužel mám z toho všeho stejný pocit a vlastně tuto sekci jsem krom prvního nadšení vůbec nevyužil. Dokud se politika tj. ceny nějak nezmění, tak bohužel pro mne služba postrádá smysl.

Hlavně aby už k nám rozšířili i prodej zařízení, na to se těším nejvíc.

Honza Koliba

9. 10. 2014, 11:43

720p není DVD kvalita, ale jinak fajn článek… Netflix se mi po roce a půl užívání jeví jako mnohem zajímavější alternativa :)

Sorry, Netflix is not available in your country yet. Pokud moje peníze oni sami nechtějí, nevidím důvod, proč vymýšlet různé hacky s proxy servery, či jiné obezličky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat