Jak šel čas – Samsung

Jak šel čas – Samsung
2014-02-22T17:30:24+02:00
• 22. 2. 2014

V novém seriálu jsem se rozhodl věnovat se vzniku různých společností a jejich historii. Popíšeme si podrobně všechny skutečnosti týkající se jejich vytvoření a zmíníme také to, co stojí za jejich úspěchem, popřípadě neúspěchem u některých společností. Dnes v prvním díle bych se rád věnoval historii Samsungu. Ten je v současnosti jeden z největších výrobců elektroniky, ale daří se mu i ve spoustě dalších oborů. Věděli jste, že jeho další divize staví mrakodrapy a v Jižní Koreji má třeba i svoji pojišťovnu?

Samsung-Logo-Background-1280x800

Na začátku byla rýže…

Samsung založil Byung-Chul Lee v roce 1938 v korejském městě Tegu.  Zpočátku se společnost zabývala obchodem s nudlemi, rýží a mořskými plody. Malý podnik zhruba se čtyřiceti zaměstnanci se později rozšiřoval a podnik vzkvétal. Menší problém způsobila komunistická invaze v roce 1950, kdy byl Byung-Chul Lee donucen odejít a začít znovu ve městě Suwon. V roce 1953 firma vytvořila první rafinérii na cukr a pod vedením Leea společnost dále prosperovala. Expandovala do mnoha dalších oborů, jako například textilní průmysl, pojišťovnictví, zabezpečení. Roku 1963 byl v Soulu otevřen první obchodní dům Shinsegae.

Byung-Chull-Lee,Lee Byung-chull 삼성상회
Byung-Chul Lee a sídlo Samsungu v 30. letech

Orientace na elektroniku

Roku 1969 byla založena divize zabývající se elektronikou – Samsung Electronics. Jejím prvním produktem byla černobílá televize. V 60.-70. letech se společnosti nadále velmi dařilo i díky velké podpoře domácího průmyslu ze strany prezidenta, který jej ochránil před konkurencí.

V roce 1974 přibyly další dvě divize – Samsung Petrochemical a Samsung Heavy Industries orientující se na petrochemii a těžký průmysl. Později byla založena také divize na stavbu lodí a chemický průmysl. Ale zpět k divizi elektroniky, ta o dva roky později vyrobila již miliontou černobílou televizi. Poté začala také produkce barevných televizorů. V roce 1978 vyrobil Samsung již 4 miliony černobílých televizí, čímž se stal tehdy největším producentem na světě.

40년사진_4 40년사진_3
Jedna z prvních továren na televize a samotné produkty

Vstup na trh telefonů

V roce 1980 vstoupil Samsung na trh telekomunikačních zařízení zakoupením společnosti Hanguk Jeonja Tongsin.  Z  počátku stál za budováním telefonních ústředen, později se však rozšířili do výroby telefonních a faxových systémů. Roku 1983 začala také produkce prvních osobních počítačů, těm se nadmíru dařilo a do pěti let jich bylo prodáno už 200 tisíc kusů. V 80. letech pak společnost prodávala širokou škálu zařízení a elektronických výrobků po celém světě. S expanzí mu jistě také pomohla výstavba dalších továren v zahraničí – například v Portugalsku, Anglii či New Yorku.

V roce 1987 zesnul zakladatel a dosavadní ředitel Byung-Chull Lee, který stál v čele společnosti téměř padesát let. Toho nahradil jeho syn Kun-Hee Lee. V tomto období se společnost Samsung rozhodla restrukturalizovat své staré oblasti podnikání a vstoupit do nových oborů.

40년사진_12 SPC-1000
Výrobní závod v Portugalsku a první počítač od Samsungu SPC-1000

Na začátku devadesátých let začal vývoj prvního mobilního telefonu a Samsung se ve velkém opřel do paměťových čipů. S tím souvisí i prvenství ve výrobě 250 MB harddisků a 64 MB DRAM pamětí. Roku 1992 se stal dokonce největší výrobce paměťových čipů na světě a druhým největším výrobcem procesorů hned po Intelu. V roce 1993 prošla společnost rekonstrukcí a byla rozdělena na tři jasné divize – elektronika, strojírenství a chemie. Bylo také rozprodáno pár dceřiných společností. Významným krokem byl pak zajisté vstup mezi výrobu LCD zobrazovačů v roce 1995. O deset let později byl totiž Samsung největší výrobce displejů na světě.

V roce 1993 byl představen první ultralehký mobilní telefon. Samsung SH700 vážil pouhých 100 gramů, s čímž trochu předběhl svou dobu. Tento model přitáhl velkou pozornost na tehdy vznikajícím mobilním trhu. Prodej SH-700 se později ustálil na 16 000 kusů měsíčně. Později společnost představila nástupce SH-770 a v roce 1996 vyrobila první CDMA telefon Samsung SCH-100.

40년사진_30 faf31__Samsung_SCH-100_SH-770
První opravdu mobilní telefon – Samsung SH-700 a další následovníci

Přelom století

První telefon na sítích GSM přišel v roce 1998. Byl jím model SGH-200, který byl cílen především pro Evropu. Ani tento, ani další první telefony se zde však příliš dobře neprodávaly. Lidé tehdy preferovali spíše telefony značek tehdejší velké trojky Nokia, Motorola a Ericsson. Samsung se tedy snažil více zaměřit na evropský trh a výsledek tohoto snažení byl model Samsung SGH-600. Poté už tak jaksi čas šel a další a další modely přicházely. Prvním telefonem, kterého Samsung prodal více než 10 milionů, se v roce 2002 stalo véčko SGH-T100.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 181112
Samsung SGH-600 a véčko  SGH-T100

Další populární modely byly vysouvací konstrukce v letech 2006 – například SGH-E250 či později SGH-J700. Jakmile však na trh v roce 2007 přišel na trh dotykový iPhone, začla éra „iPhone killer“. Těch přišlo nejen od Samsungu spousty, například stojí za zmínku Samsung Omnia i900 s Windows Mobile. Roku 2009 se také stal velkým hitem model Samsung GT-S5230 Star, toho se prodalo během prvních šesti měsíců na 10 milionů kusů. Později se společnost orientovala na Android se svojí řadou smartphonů Galaxy a v roce 2010 narazila s prvním modelem Galaxy S na zlatý důl, který později doplnila řada phabletů Galaxy Note.

Co se dalších oborů týče, na začátku nového století začala produkce prvních HD televizorů a v následujících letech získala firma spoustu prvenství právě v oblasti velikostí televizí. V roce 2010 Samsung definoval pět strategicky významných oblast pro svůj budoucí rozvoj – solární buňky, nabíjecí baterie, LED, biofarmacie a zdravotnická zařízení.

Současnost

Dnes známe Samsung především díky elektronice, avšak tato jihokorejská společnost  je třetí nejlepší světový konglomerát podle tržeb. Jeho další divize, jak jsem již v předešlých odstavcích naznačil, pronikají do mnoha dalších oborů. Samsung tak vyrábí a zajišťuje téměř vše, na co si vzpomenete. Mobilní telefony, počítačové komponenty, televizory, pračky, ledničky, mikrovlnky, oblečení, chemikálie, trajekty, tankery, lodě, obzvlášť v jihovýchodní Asii nabízí své finanční služby, pojišťovny, reklamní služby, lékařské služby a svůj zástup najde i v automobilovém a stavebním průmyslu. Také stojí za stavbou nejvyšších budov světa, včetně té úplně nejvyšší Burj Khalifa.

800px-Samsung_headquarters samsung-Burj-Khalifa
Sídelní komplex společnosti v Soulu, známý též jako „Město Samsungu“ a mrakodrap Burj Khalifa

Celkové příjmy jihokorejské firmy za poslední fiskální rok činí 268,8 miliard dolarů, z čehož čistý zisk má hodnotu 30,1 miliard dolarů. Celkový vlastní kapitál činí 256,3 miliardy dolarů. Počet zaměstnanců je 427 tisíc.

V oblasti mobilních telefonů proslul v posledních letech především svou úspěšnou řadou dotykových telefonů Samsung Galaxy S a také Galaxy Note. I díky tomu je dnes největším výrobcem mobilních telefonů na světě a zaobírá největší podíl na tomto trhu.

2013-05-07-22.23.40 DSC_0191
Samsung Galaxy S4 a Samsung Galaxy Note 3

Odkud se vzal název?

Název Samsung lze přeložit podle zakladatele jako „tři hvězdy“. Slovo „tři“ pak má představovat něco „velkého, početného a mocného“ a druhým slovem „hvězdy“ se rozumí věčnost. Tomuto vysvětlení také odpovídalo první logo společnosti. Roku 1993 bylo změněno logo do dnešní podoby.

samsung-logo První logo Samsungu

Zdroje: samsung.com, en.wikipedia.org, global.samsungtomorrow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat