Google tlačí na výrobce s certifikací Androidu spekulace

Google tlačí na výrobce s certifikací Androidu [spekulace]
2014-02-11T12:23:28+02:00
• 11. 2. 2014
5

Google pravděpodobně začíná více tlačit na výrobce, aby produkovali smartphony a tablety s novější verzí systému Android. Tato informace se objevila na webu AndroidPolice, ale je nutné dodat, že není zcela potvrzena. Nemáme tedy stoprocentní jistotu, že dochází k tomuto tlaku.

Dle získaných informací Google stanovil termíny, v kterých mohou výrobci certifikovat svou verzi Androidu, aby získali GMS licenci. V podstatě to znamená, že s Google Mobile Services mohou do svého zařízení implementovat služby a aplikace od Googlu. Pokud neprojdou certifikací, tak nebudou moci integrovat tyto součásti.

Google zřejmě chce více protlačit novější verze systému, aby snížil roztříštěnost androidího trhu. Na obrázku níže můžete vidět, že 1. února skončila doba, kdy bylo možné certifikovat i zařízení s Androidem Gingerbred.

Screenshot_98

To nutně neznamená, že se třeba na trhu neobjeví takové zařízení. V podstatě se jedná o časové okno, kdy výrobce může získat GMS. Následně může dojít k vydání nebo představení zařízení.

Pokud se tedy jedná o pravdivé termíny, tak počínaje prvním únorem, nebudou moci výrobci získat služby a balík aplikací pro Android 4.1 a nižší. Do 24. dubna mají šanci získat Android 4.2 a do 31. července Android 4.3. To by znamenalo, že ke konci tohoto roku budou všechna novější zařízení obsahovat minimálně Android 4.4.

Dříve nebo později by tak teoreticky mohlo dojít k situaci, kdy by bylo možné certifikovat nanejvýše o dvě verze starší systém. Dejme tomu, že v době vydání API 20 už by měli výrobci poslední 3 měsíce k certifikaci API 18, a poté už by se API 19 (aktuální KitKat) stalo nezbytným minimem.

Pokud se tedy jedná o pravdivé informace a Google začal tímto způsobem tlačit na výrobce, můžeme očekávat mírné zlepšení situace. Díky tomu by se neměla objevovat na trhu zařízení, jenž budou obsahovat starší Android.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lucie Budínová

VIP 11. 2. 2014, 15:35

No tak to mě přijde super.Tak to má být,protože znám lidi kteří si kvuli aplikacím museli koupit nový mobil kvuli novější verzi Androidu,aby je mohli používat,což pro některé není jen tak koupit si nový mobil s Androidem.

Pro ty lidi se ale nic nemění. Stejně by si museli koupit novej telefon, protože aktualizace stávajících zařízení se tohle netýká.

Lucie Budínová

VIP 11. 2. 2014, 19:33

Jak to že netýká?Kde to máš napsané?

Tomáš Jurka

11. 2. 2014, 23:57

No právě že nikde ;) Výrobce nebude moc prodávat mobil s Androidem ku příkladu 4.0. Ale nikdo mu nemůže nařídit, aby na něho za dva roky vyrobil aktualizaci třeba na 5.2

Lucie Budínová

VIP 12. 2. 2014, 0:03

Aha,díky za vysvětlení teď jsem to už pochopila.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat