Bloomberg: HTC od roku 2011 prudce ztrácí tržní hodnotu

Bloomberg: HTC od roku 2011 prudce ztrácí tržní hodnotu
2013-10-05T10:30:40+02:00
• 5. 10. 2013
1

Zprávy o tom, že se HTC v poslední době nedaří nejlépe, nejsou ničím novým. Ostatně i na Dotekománii jsme se tomuto tématu věnovali mnohokrát. Agentura Bloomberg nyní přišla se skoro alarmujícími čísly, která plně dokreslují situaci této tchajwanské společnosti.

htcd

Podle aktuálních údajů HTC od roku 2011 ztratilo celých 90 % ze své tehdejší tržní hodnoty. Právě v roce 2011 mělo HTC hodnotu 37 miliard dolarů. Dnes jsme na hodnotě 3,8 miliardy dolarů a to už je opravdu děsivá propast. Můžeme to například porovnat s Nokií, kterou Microsoft nedávno koupil za 7,2 miliardy dolarů. To by nasvědčovalo podobnému scénáři, který nastal právě u finské Nokie či společnosti BlackBerry.  V případě Nokie vše skončilo akvizicí ze strany gigantu z Redmondu a BlackBerry se stále poněkud potácí na místě.

Zpět ale k HTC. Jeho problémy měly začít právě v roce 2011, kdy bylo trochu chaoticky představeno několik modelů, které ale nestály na pevném marketingovém základu. HTC  nemohlo pokračovat ve velice solidně rozjetém růstu. Firma se v druhém čtvrtletí dostalo až na hranici 2,8 procenta tržního podílu mezi smartphony. O rok dříve ve stejnou dobu přitom obsazovala 5,8 procenta.

bloo

Vyvstává tak otázka, co bude s HTC dál. Nokia měla tu obrovskou výhodu, že krizové období jí pomohl přežít značný finanční polštář, který si vytvořila v letech, kdy byla jedničkou na trhu. Ostatně i BlackBerry bude mít nějaké rezervy a určitou stálou a jistou základnu firemních zákazníků. Bojím se, že HTC takovou finanční jistotu nemá a bude tak muset nastalou situaci radikálně řešit.

Minimálně by si mělo jasně nastavit budoucí strategii, která bude definovat, na jaký operační systém se především zaměří, jestli stále budou produkovat telefony jak s Androidem, tak s Windows Phone, nastavit určité periody a systematiku ve vydávání nových modelů a podobně. Ostatně i nerozvážnost a překotná rozhodnutí nedávno veřejně vyčítali někteří manažeři HTC přímo CEO společnosti, Peteru Chou. Chou totiž vedl společnost i ve značně nevypočitatelné době, kdy bylo třeba rychle reagovat na prudké výkyvy trhu. Dnes se však podmínky změnily a HTC zjevně chybí nějaká jednotná a stabilní strategie budoucího rozvoje.

Zdroje: bloomberg.com, androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Ondřej Gardavský

5. 10. 2013, 12:38

Kdysi dělali HTC dělalo dobré telefony, zejména ty s HW klávesnicí (pamatuji Touch Pro 2, Kaiser i Wizard ještě z dřevních dob WM). Pak na základě nevímjakého průzkumu prohlásili, že to nikdo nechce (imho by tu nějaká ta cílovka pořád byla…) a že zákazníci chtějí tenké placky/pádla. Tak začali chrlit jeden model za druhým a u všech společný jmenovatel – průměrný HW za nadprůměrné ceny. Tohle si může dovolit Apple, který má početnou základnu sklaních příznivců a nabízí přidanou hodnotu v podobě SW a ekosystému… HTC nic z toho nemá, Sense UI zase nějakou velkou přidanou hodnotou není, ekvalizér Beats Audio také ne. Pak se nelze divit, že to nikdo nechce. Do toho zničení jména řady Desire, ze které udělali low-end, vylhané HW parametry u části zařízení (týkalo se tuším HTC One S) a navrch nějaký ten patentový spor… a jsou tam kde jsou, dobře jim tak.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat