Recenze Sony Xperia Miro: skvělý low-end smartphone

Recenze Sony Xperia Miro: skvělý low-end smartphone
2013-03-14T07:04:03+02:00
• 14. 3. 2013

Na první pohled vypadá jako tuctový plastový smartphone, ale když se podíváte pozorněji, poznáte v Sony Xperia Miro elegantní telefon se zajímavým designem. S úhlopříčkou 3,5″ si také zachoval hlavní znak telefonů Sony, a sice typický hranatý tvar. Ten přes svou jednoduchost vypadá zajímavě, avšak stále velmi střídmě.

 Na plastových zádech, která působí poněkud obyčejně, najdete pouze logo společnosti Sony Xperia, otvor pro reproduktor a 5Mpx fotoaparát s bleskem. Přestože je plast příjemný na dotek, což je u zadní strany telefonu důležitým aspektem, evokuje dojem laciného zařízení. To přední strana je už o něco zajímavější. 3,5″ displej doprovází tři dotyková tlačítka, která však bohužel nejsou osvětlena, takže za tmy se musíte spolehnout pouze na váš dobrý orientační smysl. Zkosení telefonu v dolní části působí nejen jako vítané „rozbití“ jednotvárného stylu, ale má i své praktické využití. Nejenže se vám nepovede omylem zmáčknout některé z tlačítek, ale při delším používání telefonu jsem se přistihl, že palec, který jsem neměl kam dát, si pokládám právě tam.

Když jsem ale telefon poprvé spustil, čekalo mě jisté zklamání. Sony Xperia Miro totiž dostala displej s rozlišením pouhých 320 × 480 px, jehož nedostatky byly vidět na první pohled. Kromě neostrých a kostrbatých tvarů má obrazovka ještě jednu podstatnou nedokonalost, a sice vybledlé barvy. Přestože je displej poměrně jasný a s okolním světlem si poradí i během slunečných dnů, samotné barvy jsou hodně nevýrazné a „vyblité“. Jas displeje si však musíte nastavit manuálně, protože jakýkoli senzor, který by zajišťoval ideální podsvícení, chybí.

Společně s displejem se rozsvítilo také zářivé zelené světlo vycházející z místa, kde začíná vykousnutá část přední strany. Jak jsem později zjistil, toto světlo se rozsvítí pokaždé, když telefon spustíte, a jeho barva se mění společně s nastaveným schématem. Vedle sluchátka a poměrně velké přední kamerky se nachází pro změnu notifikační dioda, která různými barvami určuje stav nabití baterie, oznámení zpráv, nepřijatých hovorů apod.

   

Jak je u telefonů Sony zvykem, i tento model má Micro USB konektor, který je však neprakticky umístěný na levé straně. Držíte-li totiž telefon v levé ruce, připojený kabel vám překáží v jeho pohodlném držení. Designéři nejspíše počítali s držením telefonu v pravé ruce, o čemž svědčí i fakt, že ovládání hlasitosti je přesně v místech palce pravé ruky a tlačítko pro zapínaní/vypínaní zase pod ukazováčkém téže ruky.

3,5mm jack pro sluchátka je příhodně situován na samotném vrcholu telefonu, takže vám nikde nepřekáží, když posloucháte muziku s telefonem v kapse. Sony Xperia Miro obsahuje FM modul, díky kterému  můžete přijímat i rádiové vlny.

V telefonu najdete přepracovaný Android 4.0.2, který s sebou nese několik nepatrných změn. Ani to však nepomohlo malé rychlosti systému, takže těšíte-li se na rychlejší odezvy nebo hraní her, Xperia Miro vás v tomto poněkud zklame. Na běžné používání (Psaní SMS, surfování po internetu…) je však rychlost dostačující.

1 2

Možná již tušíte, že ani fotoaparátu nebylo výrazně naděleno. Výrobcem slibovaných 5 Mpx se v praxi ukázalo jako zajímavě proměnlivé číslo. První fotografie byly neostré a zažloutlé, ale po nastavení bílé se jejich barva výrazně srovnala. Další snímky, s poněkud vybledlými barvami, bývaly kolikrát neostré, přestože byly focené v klidu. Zajímavá však byla proměna, když jsem dvakrát vyfotil to stejné, ale fotografie stejné nebyly – každá byla jinak ostrá, barvy se lišily a i vyvážení bílé bylo rozdílné. I přesto je fotoaparát použitelný, především však pro občasné využití.

Neuvěřitelná je ale výdrž baterie, která se ukázala jako velké plus pro Xperii Miro. Při celodenním aktivním využívání se vyšplhala až na 3-4 dny – (aktivním využíváním mám na mysli: zapnutá mobilní data, pravidelné stahování emailů, prohlížení internetu, poslech hudby a časté telefonování). Když jsem však telefon využíval méně aktivně (posílání SMS, volání a poslech hudby, připojení na Wi-Fi), překvapilo mě 6 dní, které vydržel bez nabití.

IMG_9596

Přestože jsem na telefonu objevil poměrně dost chyb, na cenu, pohybující se kolem 4000 kč, je Sony Xperia Miro ve své kategorii překvapivě dobrým telefonem. Během prvních pár hodin jsem si na telefon zvykl a po několika dnech mi zajímavým způsobem přirostl k srdci. Hledáte-li tedy lehký telefon se skvělou výdrží baterie, horším displejem a běžným fotoaparátem, vězte, že Xperia Miro je dobrou volbou.

Graf ceny produktu Sony Xperia Miro poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat