ITU schválilo H.265 – HD video pro mobily s menší zátěží sítě? Možná.

ITU schválilo H.265 – HD video pro mobily s menší zátěží sítě? Možná.
2013-01-27T11:58:50+02:00
• 27. 1. 2013

Zajisté se setkali s tím, že jste si chtěli pustit streamované video na mobilní síti, ale dlouho se načítalo a mnohdy jste museli čekat, než se vám pustilo bez přerušování. Samozřejmě záleží na samotném formátu videa. V současnosti se nejvíce využívá formát H.264, ale nejedná se o nijak extra úspornou kompresi videa. Umožňuje nám sledovat obsah v HD kvalitě, ale je to téměř nepoužitelné  na mobilních sítích. Nyní organizace ITU schválila nový formát H.265, který by mohli uvítat majitelé smartphonů a tabletů využívající mobilní připojení pro sledování videí.

H.265 je také znám jako High Efficiency Video Coding (HEVC). Byl navržen hlavně s ohledem na vyšší kvalitu videa i na sítích s malou šířkou pásma. Jinak řečeno, lze jej efektivněji používat na pomalejších sítích. V novém standardu se používají nové kompresní techniky, díky kterým není natolik náročné na objem dat jako H.264, ale přesto nabídne stejnou kvalitu videa. To by samozřejmě mohlo umožnit i menší spotřebu FUP, ale asi jak tušíte, tak to možná bude nakonec jinak.

Nový formát dokáže nabídnout i videa v rozlišení 4K, což uvítají milovníci opravdu extra kvalitnějšího obrazu. Možná se nesetkáme s tím, že by se nakonec H.265 používalo kvůli menší zátěží sítě. V tomto ohledu můžeme jen doufat. Asi nebudu patřit k těm, co by na mobilním zařízení potřebovali sledovat video v 1080p. Rozhodně bych uvítal možnost streamování v 720p při menší velikosti videa, díky čemuž bych se nemusel natolik bát vyčerpání FUP.

Samozřejmě se jedná v tuto chvíli jen o schválení standardu, takže si budeme muset počkat, než výrobci budou H.265 podporovat i po hardwarové stránce. To by mohlo trvat 12 až 18 měsíců. Možná se s touto novinkou setkáme již příští rok na smartphonech a tabletech.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat