Chromebook: Tablet bez dotykové obrazovky s klávesnicí

Chromebook: Tablet bez dotykové obrazovky s klávesnicí
2012-11-11T16:41:32+02:00
• 10. 11. 2012
9

Chtěli jste to, máte to mít. Pořád se mě ptáte, kdy bude recenze nového Chromebooku. Tak tedy, bude teď. Tedy její část. Takové shrnutí z mobilního pohledu, abychom jaksi vyhověli určení webu Dotekománie.

O tom, jaký Chromebook je, vás průběžně informuji na Google Plus. Pokud mě tedy sledujete, asi už vše důležité víte. Pokud tomu tak ale není, pokusím se to pro vás shrnout v tomto článku. Jak se mi tedy s Chromebookem od žilo od pondělí do pátku?

Tento týden byl takový rozlítaný a cestovní – Brno > Praha, konference, cesty po Praze, kavárna, večerní browsdání a Youtubování… Neustále jsme měl Chromebook při ruce a neustále jsem ho otevíral a zavíral (docela by mě zajímalo, jak dlouho to klouby asi snesou). Používal jsem ho ve vlaku, v posteli, v tramvaji, na konferenci, v restauraci, v kavárně, na klíně, ve stoje, v sedě, na lavičce, v posteli… Myslím, že už moc jiných pozic a míst nevymyslím. Dostal tak opravdu zabrat. A obstál. V mých očích na jedničku. Na konci se vás zeptám, jak obstál u vás.

Je pravda, že toho není moc, co se dá na Chromebooku dělat, pokud nemáte internet. Několikrát během článku vám připomenu, že můj případ užití (buzz-word-alert: usecase) je psaní všelijakých textů, a to Chrombook prostě zvládá. Můžete k tomu použít Google Dokumenty (pokud si zapnete offline podporu) nebo některé z rozšíření z Web Storu. Já používám Writebox, který jsem objevil poměrně nedávno a nedám na něj dopustit.

Chromebook nabíjím podobně jako Galaxy Nexus – přes noc. Použití během uplynulých dnů bylo takovéto:

  • Středa: 2,5 hodiny vlakem – vyřizování mailů (tethering z Galaxy Nexu přes USB) a psaní článku (offline), později na wifi vyřízení mailů, večer pak napsání krátkého článku, chvíli na Google+, upload několika fotek do Google Drive, chat přes Google Talk a těsně před spaním asi hodiny FullHD videa na Youtube (chtěl jsem ho vybít a ta mrcha se nedala a nedala).
  • Čtvrtek: Korektura několika článků, celodenní používání Chromebooku jako tabletu na poznámky (vysvětlím dále), večer vyřizování mailů a sledování Top Gearu o Bondových autech (cca hodina) na Youtube.
  • Pátek: Korektura, asi 20 minut jsem smolil nějaký text v tramvaji (viz snímek výdrže) a aktuálně sedím v kavárně a píšu tenhle text. Chromebook ukazuje 67 % a 5:15.

Vybít ho offline asi bude docela záludný úkol. Pokud jste online, je to jednodušší, ale stále máte výdrže na rozdávání. A teď k avizovanému použití Chromebooku jako tabletu.

Chromebook se probudí během 1-2 sekund, což podle mého zhruba odpovídá probuzení tabletu a odemčení obrazovky. Máte možnost nechat si počítač při každém uspání zamknout, což ale není implicitní nastavení. Pokud po prvním zapnutí nic měnit nebudete, bude se po probuzení tvářit přesně tak, jak jste ho uspali.

Na konferenci jsem chtěl Chromebook použít na poznámky, ale neměl jsem po ruce zásuvku. Vypnul jsem tedy vyžadování hesla a když jsem si chtěl něco poznamenat, jen jsem počítač otevřel. Téměř okamžitě se objevil spuštěný Writebox s kurzorem tam, kde jsem ho nechal. Narozdíl od tabletu jsem nemohl/nemusel matlat po displeji. Mohl jsem ale velmi pohodlně psát na opravdu perfektní klávesnici, díky čemuž jsem si stihl zaznamenat opravdu hodně poznámek.

Psal jsem, že Chromebook používám na přehrávání videa z Youtube. K tomu se pojí ještě jedna věc. V nastavení máte k dispozici 3 možné aktualizační kanály – stabilní, beta a nestabilní – vývojářský. Když jsem na začátku používal stabilní kanál, Youtube se při HD videu (720p) dost trhal. FullHD jsem se stabilním kanálem ani nevyzkoušel. Pak jsem přešel na nestabilní. Chromebook zrychlil, ale byl…nestabilní. Občas se neprobral, občas nešla WiFi. Aktuálně funguji na kanálu beta, kde je Chromebook (alespoň subjektivně) rychlejší než na stabilní verzi, ale neprojevují se neduhy vývojářské verze.

FullHD video tedy nyní běží v podstatě plynule (občas se lehce trhne, ale nic velkého). Menší kvalita je naprosto ok. Ale pozor! Video z disku (standalone) se nepřehraje ani v rozlišení 720p. Tedy přehraje, pokud vám stačí vidět každou cca 3 sekundu. Méně kvalitní video jde, ale občas jsou vidět záškuby. Tohle ale nebude problém hardwaru (pokud samozřejmě nejde o nízkou propustnost sběrnic), ale spíše neoptimálního operačního systému. Musíme si uvědomit, že je to první ARM Chromebook, ale že určitě není poslední a Google bude dál pracovat na optimalizaci všech funkcí.

Věřím tomu mimo jiné proto, že Chromebook v sobě má v podstatě hardware z tabletu Nexus 10 (stejný procesor, stejně množství RAM a vlastně i stejné množství úložného prostoru), což ho předurčuje ke skvělým výkonům. Ovšem se správně vyladěným operačním systémem. Dávám tomu tedy dvě aktualizace (2x 6 týdnů) a video z disku půjde alespoň použitelně, když ne bezproblémově.

Určitě vás také zajímá displej. Jeho rozlišení je 1366×768 pixelů, je matný a (pro mě) dostatečně kontrastní. Ano, už jsem viděl lepší displeje, ale pro můj usecase je naprosto v pořádku. Podsvícení je dostatečné i na listopadovém poledním slunci (na letním poledním slunci stejně nikdo nevydrží;). Rozlišení je na velikost 11,6 palců také dostačující. Jsem ale zvyklý na mnohem větší rozlišení, a tedy na mnohem menší ovládací prvky. Většinu stránek, které používám často (Google+, Gmail…), si proto zmenšuji na 90 %. Pak se tam vejde dostatek obsahu a texty se mi i lépe čtou.

K dispozici jsou na Chromebooku USB porty a HDMI výstup. USBčka jsem otestoval s flashkou a 2,5″ diskem. Flashka fungovala v obou, ale disk bylo třeba zapojit do portu USB 3.0, jinak se nenastartoval. Chromebook pak bez problémů připojil všechny 3 oddíly – 2x ext4 a FAT. Někde jsem se dočetl, že Chrome OS nepodporuje NTFS, ale nemohu to potvrdit ani vyvrátit.

HDMI funguje poměrně zajímavým způsobem. Když připojíte monitor/televizi, zhasne displej Chromebooku a obraz se přesune na externí obrazovku. Přepínat mezi výstupy můžete pomocí zkratky CTRL+klávesa maximalizace. Nemohou být aktivní oba najednou a nelze nastavit rozšířenou plochu. V každém případě výstup je FullHD a vše funguje bez problémů.

Nemohlo vám také uniknout to, že Chromebook se výrazně podobá MacBooku Air. Samozřejmě, že si musíte odmyslet hliník, extrémní tenkost, podsvícenou klávesnici, dokonalý touchpad (Chromebook má touchpad velmi dobrý, ale je hlučnější než u Airu) a určitě ještě další detaily (Třeba poranění rukou od ostrých hran Airu, jak jsem byl upozorněn). Musíte si ale také odmyslet poměrně zásadní část ceny. Pokud byste si Chromebook koupili v Americe, dostanete ho za $249 (cca 4 980 Kč). Na druhou stranu základní MacBook Air vás vyjde na $999 (cca 19 940 Kč). Jste tedy na čtvrtině ceny. Otázkou je, jestli vám MacBook nabídne čtyřnásobné využití.

A opět jsme u výrazu usecase. Musíte zvážit, k čemu byste Chromebook dovedli využít. Pokud chcete upravovat fotky a stříhat video, asi nebude Chromebook ideální volba. Ne, že by to neuměl, ale není to u něj priorita. Je ale otázka, zda to je priorita u nejmenšího Airu. Pokud plánujete použít takovýto malý notebook na psaní textů, tvorbu jednodušších prezentací, práci s tabulkami, zobrazování fotek, sledování Youtube, komunikaci na sociálních sítích (Napadá vás ještě jiná možnost využití, která by se dala Chromebookem pokrýt?), pak by vám Chromebook mohl vyhovovat. Neslíbím, že bude, ale mohl by. Výdrž je pěkná, výkon dostačující, přenosnost výborná.

Výsledný verdikt? Chromebook je dokonalý psací stroj. Dobrý webový prohlížeč. Nic moc notebook v pravém slova smyslu. Doporučil bych vám ho? Ano i ne. Zvažte, co potřebujete v rámci používání počítače. Vyškrtejte to, co Chromebook neumí. Pokud si při pohledu na seznam budete stále jistí, že ho chcete, jen do toho. Pokud budete váhat, počkejte půl roku na další verzi a proveďte to samé. Pokud si uvědomíte, že by vám nevyhovoval, našetřete na MacBook Air 11,6″.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Tak já teda pořád nevím jestli není lepší pořádně vyladit Android a jít cestou tabletu a doku s klávesnicí. Co mi Chomebook dá navíc oproti tomuto řešení? A nebo pak udělat z Chrome OS plnohodnotný OS. Takhle mi to přijde že se to navzájem požírá.

Jan Polášek

11. 11. 2012, 17:01

ten writeboc je zajímavý… taková webová verze iAWriteru.

No, já žádný „usecase“ pro Chromebook nemám, dokud nebude dostatečně funkční webové IDE podobné Sublime text 2 + podpora apache a node.js. 

Petr Bělík

10. 11. 2012, 11:42

Já ho chci, mě by vyhovoval. Co mě ale zaráží je nedostupnost u nás, přitom cz lokalizace tam je.

Lokalizace souvisí především s tím, že je to hlavně Chrome…dostupnost souvisí s tím, jestli by se někomu vyplatilo to sem dovážet.

Petr Bělík

10. 11. 2012, 11:51

Stačil by bohatě Sunnysoft, podle mě by měl Chromebook u nás početnou cílovku.

Vaclav Balacek

10. 11. 2012, 21:31

Lze jej objednat přes Amazon.co.uk.

Tadeáš Kříž

10. 11. 2012, 21:55

Podle mě by si v česku nenašel dostatek zákazníků.

Kdyby tam byl dualbot chrome os a androidu s kontrukcí Transformera, tak to je pecka. Ale i tak si to dovedu představit jako školní zápisník se slušnou výdrží…

Petr Plachý

10. 11. 2012, 14:19

Právě…přál bych si aby Google implementoval Chrome část Chrome OS přímo do Androidu…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat