Předražené Česko: Vodafone seriál

Předražené Česko: Vodafone [seriál]
2012-08-13T14:49:30+02:00
• 13. 8. 2012
5

V České Republice je draho a služby společně s pokrytím jsou na hrozné úrovni. Operátoři z nás tahají každou korunu a většina peněz teče do zahraničí. Díky nim si mohou naši sousedé kupovat dotované telefony za nadpozemské ceny. Ale je tomu doopravdy tak?

Nejdříve srovnáme nabídku skoro všech poboček společnosti Vodafone, které působí v Evropě. Celkově se jedná o 14 poboček, ale my se podrobně podíváme do 10 zemí. Náš imaginární uživatel bude chtít mít měsíční útratu okolo 1 000 Kč a také si bude chtít vzít chytrý telefon, konkrétně v tomto testu půjde o HTC One X, tedy ten nejvýkonnější smartphone, který je na trhu dostupný.

Záhadná Itálie i Portugalsko bez dotací

Nejdříve začneme asi v naší mateřské zemi, České Republice. Náš Vodafone by vám nabídl 400 minut, 100 SMS a 600 MB dat za 1 065 Kč měsíčně a jako dárek dostanete poměrně malou slevu na telefon – vyjde vás na 10 377 Kč, a k tomu ještě volání o víkendu do vlastní sítě zadarmo. Minimální měsíční plnění musíte dodržovat pouhých šest měsíců, což je v Evropě raritní. Celkově jste povinni tedy operátorovi zaplatit za celé období necelých 17 000 Kč.

Pokud se přesuneme až na úplný západ Evropy, dostaneme se do Irska, země zelených leprikónů. I tady rádi telefonují, ale zde pojem konkurence dostává jiný rozměr. Ir zaplatí měsíčně 1 000 Kč a dostane telefon za 3 750 Kč, k tomu 100 volných minut, 60 SMS a 500MB. Oproti Česku to je ale nějak málo, co? Určitě ne! Jeho tarif totiž zahrnuje neomezené volání a SMS do vlastní sítě. Smlouva je na 24 měsíců.

V prosluněné Itálii bych vám moc nedoporučoval kupovat si telefon u operátora, zvláště ne pak u Vodafone. Své minimální měsíční plnění budete muset dodržovat neskutečných 30 měsíců. Za telefon jednorázově zaplatíte 125 Kč a následně jej budete splácet i se svým tarifem. Nakonec Vás telefon samotný přijde na 15 125 Kč + k tomu budete muset platit ještě měsíčně 750 Kč za 800 minut (500 do vlastní sítě a 300 do cizích), 300 SMS a 500 MB. Za celou dobu svého úvazku zaplatíte neskutečných 37 500 Kč. Kdo by to nebral, že?

Tabulka - první část

Pokud se přesuneme trošku na severovýchod, dostaneme se do Maďarska. Za telefon byste zde zaplatili okolo 8 000 Kč při měsíční útratě 1 025 Kč na 24 měsíců. Celkově byste mohli provolat a proesemeskovat 500 jednotek. Vodafone zde totiž u tarifů nerozlišuje mezi voláním a SMS. Dá vám určitý počet jednotek a 1 SMS nebo 1 minuta jsou rovny jedné jednotce. Dat byste si užili, měli byste rovný jeden gigabajt.

To v poměrně malém ostrovním státě Malta nedostanete moc velkou slevu na mobil, ale hromadu volných minut a SMS. Za samotný telefon zde zaplatíte okolo 12 500 Kč, přičemž po dalších 12 měsíců jste povinni operátorovi platit necelých 900 Kč za tarif, který obsahuje neomezené volání a SMS do vlastní sítě. Ve skutečnosti to je jen „pouhopouhých“ 5 000 min a 2 000 SMS. K tomu ještě dostanete 50 min, které můžete využít na volání do ostatních sítí jak na Maltě, tak v EU a samozřejmě 500 MB dat.

Němci mají asi rádi hodně SMS, protože v tarifu Vodafone DE naleznete pouze 3 000 SMS a 200 MB dat. Telefon je potom jen za 3 750 Kč při smlouvě na dva roky s minimálním měsíčním plněním 750 Kč.

V Nizozemí dostanete naopak volné SMS do všech sítí a k tomu ještě 140 minut a 500MB. Smlouva je na dva roky, přičemž první rok je na tarif sleva 50%.

Tabulka - druhá část

Nejvýchodnější evropská pobočka společnosti Vodafone se nachází v Rumunsku. Samotné ceny v Rumunsku by potom byly asi tužbou několika tisíců Čechů. Při smlouvě na dva roky dostanete telefon za necelých 5 000 Kč a k němu 1 500 volných jednotek (minut+SMS) do vlastní sítě a 250 do sítí konkurence. Zde dostanete také nejvíce dat -rovných 1500 MB.

Na pyrenejském poloostrově, konkrétně tedy ve Španělsku, můžeme posílat SMS prakticky pořád, protože v rámci tarifu jsou zdarma do všech sítí. K tomu máte ještě 300 volných minut a 1 000 MB k „prodatování“. Samotný telefon potom dostanete za necelých 8 000 Kč při smlouvě na dva roky.

A konečně ve Spojeném království byste si určitě také nestěžovali. Telefon dostanete totiž zcela zdarma, k tomu 600 volných minut, neomezené SMS od všech sítí a 1 GB dat.

Ve zbývajících čtyřech zemích byste se buď telefon nedočkali (Řecko a Albánie), anebo byste k telefonu žádnou dotaci nedostali (Portugalsko, Island).

Co kdyby …

Jelikož co země, to unikátní podmínky, tak si nyní zkusme představit, že zákazníci ve všech zemích musí dodržovat minimální měsíční plnění 24 měsíců. Kdo by v tomto případě zaplatil nejvíce?

Nejvíce by zaplatil Čech, následoval by ho Malťan a Ital. Naopak nejlevněji by to vyšlo Nizozemce, Němce a Rumuna.

Alespoň na tom nejsme nejhůře

Jsme specifický trh, stejně jako Malta, Rumunsko, Itálie či každá další země, ve které skupina Vodafone působí. Nejlépe se mají Malťané, Britové a Rumuni. Na druhou stranu v Itálii bychom si asi moc nepolepšili. Náš Vodafone si každopádně zaslouží pochvalu za to, že nenutí uživatele dodržovat minimální měsíční plnění dva roky, nebo déle. Celkově je tak Český zákazník povinen zaplatit nejméně. Volných jednotek dostane lehce podprůměrně a moc výhod, jako je volání nebo SMS do vlastní sítě, si u Vodafonu neužije. Příště se vrhneme na skupinu O2.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Přesně tak, nechápu proč není vše srovnáváno na minuty, SMS a data. Rozhodně si neřeknu chci dát na mobil 500 a nabídněte mi co máte. Řeknu si chci provolat tolik a tolik, kolik to bude stát?…

Peter Kotrčka

14. 8. 2012, 13:50

zmysel porovnavania 6 mesacnej a 24 (30) mesacnej viazanosti by bola, ak by si si po 6 mesiacoch mohol vziat u ceskeho VF dalsi telefon. to sa ale neda.

a ak mas nejake komunikacne potreby a nedas si nejaky pausal len kvoli zlave na telefon, tak ich potrebujes aj po uplynuti 6 mesiacov (ale ano, vyhoda je, ze nemusis – pri strate zamestnania, atd.).

skor by to chcelo porovnat, kolko celkovo zaplatis za tych napr. 24 mesiacov spolu za telefon a isty pocet minut (napr. referecnych 400 ako u ceskeho VF).

„testu půjde o HTC One X, tedy ten nejvýkonnější smartphone, který je na trhu dostupný“ Tak tady jsem přestal číst. Pokud vím, tak SGSIII má větší hrubý výkon a HTC udělalo až teď „nesekající se“ update. A i kdyby, tak tyto keci jsou úplně zbytečné…

Kolik zlaťáků dostal autor od Vodafone za článek ?

Peťa Shvecik

13. 8. 2012, 17:11

Ted by to chtelo jeste opacny test, a to ktery operator v evrope nabizi nejhorsi sluzby za nejvice penez :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat