vReveal – vylepšete video z mobilu

vReveal – vylepšete video z mobilu
2010-07-27T00:31:14+02:00
• 27. 7. 2010
10

Ještě donedávna jsem si ani nepomyslel, že video natočené přes mobilní telefon, by mohlo být kvalitní. Ale technologie postupuje mílovými kroky kupředu a už vlastním nějaký ten pátek mobilní telefon, který si dokáže poradit s natáčením videa v HD. Samozřejmě je jasné, že se nikdy nevyrovná standardní kameře, která je určena jen pro natáčení. Můj telefon je Sony Ericsson Vivaz a umí natáčet hodně kvalitní video v HD 720p, ačkoliv ještě to není to pravé ořechové. S vývojem softwaru bude samozřejmě vylepšena jeho kvalita ( teda čekáme to, my majitelé Vivazů). Ale již není jediným na trhu, který umí točit videa ve velmi dobré kvalitě ( na mobil ). Většinou takovým mobilním telefonům chybí stabilizace obrazu, která je velmi důležitá pokud při natáčení videa se pohybujete.

Spousta lidí, kteří se vyznají v upravování videa, vám doporučí nějaký profesionální program. Bohužel bývají náročně na obsluhu a zásadně nejsou zdarma. Jiní vám předhodí velmi kvalitní program, jako je třeba VirtualDub. Sám ho používám, ale nepatří zrovna mezi ty jednodušší. Hlavně když je vám doporučeno využít pro stabilizaci obrazu plug-in Deshaker, ale najít optimální nastavení pro vylepšení videa by vám trvalo hodně dlouho, pokud byste se v něm vyznali. Po delším pátrání na internetu jsem narazil na jeden z nejlepších programů vůbec.

vReveal

Tento program na rychlou úpravu a hlavně vylepšení videa nejen z mobilního telefonu skrývá v sobě jednoduchost, trošku složitosti a pohodlné ovládání. Snažil jsem se najít jeho alternativu, ale nepodařilo se mi to, zatím je u mě číslem jedna, prostě bezkonkurenční. A pokud se vám zalíbí, tak existuje i verze premium, která je obohacena o další vylepšení a funkce. A nyní vám ho zkusím představit.

00 vReveal

Přivítá vás absolutně jednoduché prostředí. Vlevo jsou videa, která můžete importovat z jakéhokoliv místa v PC nebo zařízení, které je připojeno. Vpravo si pak můžete spustit konkrétní video, které budete chtít vylepšit.

1

Po vybrání požadovaného videa stačí kliknout na záložku “Enhance” a v podzáložce “FIX” si vybrat co chcete konkrétně udělat. Obsahuje funkce jako stabilizace obrazu (pokud se vám moc třesou ruce nebo pokud jste při natáčení šli), auto kontrast, vyvážení bílé, zostření, přidání světlosti, deinterlace a vyčištění videa (tato funkce je pro placenou verzi). A nebo vše necháte na programu a kliknete na tlačítko “One click Fix” a program se o vše postará sám.

V podzáložce “Add effects” se nacházejí standardní filtry jako třeba Sepia, černo-bílá atd. Ale tento program není jen pro úplné amatéry, pokud si chcete pohrát podrobněji a připadat si třeba jako “profík”, tak můžete v poslední podzáložce “Fine Tune” vše nastavovat jednotlivě a podrobněji.

Pokud jste s úpravou skončili a jste spokojeni s výsledkem, tak můžete přejít k poslednímu kroku a to uložit video.

2

Stačí si jen vybrat, nahrávání na youtube je vcelku pohodlné a na facebook jsem nezkoušel. V možnosti uložit do počítače nabízí kompresi do WMV, Uncopressed AVI, MJPEG (AVI) a DivX (AVI). Pokud se rozhodnete zaplatit za tento program, tak nejen že získáte pár efektů navíc, ale také možnost ukládat video do 720p a 1080p do PC a na youtube. Na facebook získáte pouze možnost v 720p. Majitelé grafických karet od společnosti nVidia mohou být potěšení, že tento program plně spolupracuje s technologií CUDA.

Připravil jsem si pro vás i ukázky jak to může vypadat před a po úpravě. Použil jsem videa pořízená na mobilním telefonu Vivaz se starším softwarem. Záběry pocházi z propasti Macocha.

Před úpravou

Po úpravě:

Mám tu i srovnání v jednom videu, bohužel záznam prošel mnoha kompresemi a programy, a navíc youtube nepřidává na kvalitě. Omluvte sníženou kvalitu videa a sekání obrazu, ale i tak můžete vidět rozdíly.

A zde je poslední video, na kterém můžete vidět přímé srovnání. Toto porovnání generuje přímo program vReveal a myslím, že je nejlepším důkazem vylepšení videa.

Pokud vás tento vcelku užitečný, nenáročný a silný program zaujal, tak si jej můžete stáhnout a vyzkoušet na vlastních videí ze stránek http://www.vreveal.com/.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

lidi, nevíte kolik a jaké Vivaz podstoupil vylepšení firmwaru. Konkrétně by mě zajímaly dvě věci: 1. Jestli se právě zlepšila kvalita videa (co si budeme povídat, je to HD, ale málo kontrastu, špatné barvy, foto hodnotili dobře snad jen na GSM areně) 2. Přibylo konečně kinetické scrollování?

Předem dík znalým za info, Nokia své updaty zveřejňuje na stránkách u SE jsem nic takového nenašel.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 8. 2010, 16:46

tento program není určený pro profesionály nebo pro lidi, kteří tomu víc rozumí. Tento program je lepší hlavně díky své stabilizaci. A občas si i amatér něco natočí a tento program mu zvýší kvalitu videa. Nebo chcete říct, že když někdo bude chtít jednou za rok si natočit svého psa nebo dítě s prvním krůčkem, tak hned musí hledat, kde se v okolí přinejmenším půjčují kamery za 200 tis?

Myslím že ne. Nemůžete tento program odsuzovat, je to podobné, když budete říkat, že program Picasa je nic s porovnáním s Photoshopem (v upravování fotek).

Jo psali jsme si :) Jinak před střižnou není nutno používat vůbec nic. Zdrojový matroš z mobilu je komprimát a další „žvýkání“ se pak na výsledku negativně projeví.
Jak samotný střih, tak uprava spaádá do postprocesu, základ je dobře natočený matroš s ohledem na možnosti toho kterého přístroje. Něco jiného budu točit se svou kamerou, něco jiného s pujčeným RedOne a něco jiného s mobilem. CO tím chci říct. Mobil jako takový je díky své velikosti (malosti) dosti haklivý na každý , byt i nepatrný pohyb. Líp vypadají promyšlené stabilní záběry. Při každém dalším záběru, kde se mění EV scény je lépe střihnout na nový klip a pokračovat dalším záběrem. Na nějaké zoomování je lépe zapomenout. S EV také souvisí použití korekce expozice. Mobil má oproti kameře strašné neduhy, ale pokud s tím člověk počítá, tak se dá lecos vytvořit. Fajn den přeju

Přemysl Vaculík

VIP 8. 8. 2010, 15:48

To 7: známe se?

PS: nikdo tu nemluvil o střižně, to jsi v jiné kategorii, ale tento program můžeš použít před střižnou. Nebo je lepší nastavovat Deshaker?

mar72, zatrhávat u záznamu ze samsungu Wave deinterlace je naprosto zbytečné, protože zaznamenává plné snímky. Tahle volba má smysl u prokládaného záznamu např standardu Pal DV a třeba HDV 1080/50i (tedy 5O půlsnímků). JInak je jasné, že nekomprimované video je obrovské, to není až takové překvapení :)

Přemku, program na jakous takous úpravu vzorku OK, ale střižna je střižna. Tohle je pořád na půl cesty, nahodím něco na blog. Třeb aTi to pomůže. Jinak dobrá práce.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 8. 2010, 12:37

“frostmouka”? co to je?

Tak to je mrte dobre…a ja se tak dlouho seru se svymi „frostmouka“ videjky…

Jo tak tento program už používám asi půl roku a zatím si nemůžu stěžovat :-)

Chci poděkovat autorovi článku že mne na tenhle skvělý program upozornil. Okamžitě jsem ho vyzkoušel a jsem nadmíru spokojen a hlavně překvapen jeho kvalitou! Ovládaní je z mého pohledu vyřešeno dobře a neměl by se v něm ztratit nikdo, já osobně jsem používal u testování volbu “One click Fix” kde jsem ještě v nastavení programu zatrhl volby : Deinterlace, Clean(High) a výsledek je překvapivě výborný. Program standartně nabízí výstupní formát : Windows media(wmv), Uncompressed(avi), MJPEG(avi), DivX až po nainstalování DivX Convertoru, pak ho program sám rozpozná. Já zkoušel wmv, uncompressed avi a DivX, rozdíl oproti originálu je znatelný, hlavně u videa které nebylo natáčené za ideálních světelných podmínek. Mobilní telefon Samsung Wave který vlastním produkuje sám o sobě skvělou kvalitu natáčeného videa ale s tímhle programem se jeho kvalita posunula o nutný kus dál.Perlička na závěr při volbě Uncompressed program z 61MB vstupního videa vyprodukoval 3,26GB:-)!!!

Teeeeda
ten vReveal je cim dalej lepsi a lepsi

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat