Xiaomi Redmi 4 Pro – až na jeden evergreen povedený telefon recenze

Xiaomi Redmi 4 Pro – až na jeden evergreen povedený telefon [recenze]
2017-01-23T08:39:03+02:00
• 23. 1. 2017
8

Dnes se podíváme na podrobnou recenzi smartphonu od čínské společnosti Xiaomi, respektive na nový model Redmi 4 Pro, který byl představen na konci loňského roku.

Balení – střídmé, ale dostačující

Do redakce nám telefon dorazil v prosté bílé krabičce s logem společnosti. Po otevření se můžeme rovnou pokochat samotným zařízením, ke kterému byl přibalen napájecí kabel s konektorem microUSB a velmi tenký pár brožurek. Samotný adaptér pro naši lokaci přibalen nebyl, ale prodejní kusy by jím již disponovat měly. Pokud byste hledali v krabičce sluchátka nebo snad nějaké další příslušenství, bude to marné.

Design a konstrukce – kovový elegán

V této kapitole se podíváme na konstrukční a designové zpracování telefonu. Čelní strana je osazena displejem o velikosti 5 palců. V horní části nalezneme reproduktor, selfie kamerku, notifikační diodu a senzory okolního světla. Naopak ve spodní části se nachází tři dotyková tlačítka.

Na zadní straně se v horní části nachází hlavní fotoaparát, kterému dopomáhá dvojitý LED blesk. Pod fotoaparátem telefon disponuje čtečkou otisků prstů, která je vzhledem k ceně zařízení velice kvalitní a především svižná. K zadání gesta jsem se uchýlil jen výjimečně. Jen pokud má člověk mokré prsty, musí čtení otisku párkrát zopakovat, ale na pár pokusů se vždy dala čtečka použít.

Na svrchu telefonu nalezneme kromě, 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek, ještě mikrofon a infraport pro případné ovládání například televizorů. Vespod  se nachází napájecí konektor typu microUSB a dvojice vcelku kvalitních reproduktorů, u kterých nedochází k nijak velkému zkreslení ani při hlasité reprodukci.  Na pravém boku nalezneme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti a tlačítko napájení. Na straně levé smartphone disponuje již jen šuplíkem pro SIM karty.

Celkově hodnotím designové a konstrukční zpracování jako velice povedené, kovové tělo se zaoblenou zadní stranou skvěle padne do ruky a díky čtečce na zadní straně a rozvržení tlačítek je ovládání velice snadné a především intuitivní. Nikde nic nevrže, ani se nijak neviklá a telefon na první pohled působí vcelku bytelně a není zde jediná známka nějakého nekvalitního místa, takže musím opět společnost Xiaomi po této stránce pochválit.

Hardware – vzhledem k ceně nadstandardní výkon

Nyní se podíváme pod elegantní kovové provedení na samotný výkon telefonu. Uvnitř tepe 64bitový, osmijádrový procesor od společnosti Qualcomm, a to Snapdragon 625 s taktem 1,4 Ghz a pro grafické účely mu dopomáhá grafický čip Adreno 506. Co se operační paměti týče, tak námi testovaný model disponoval 3 GB RAM, na trhu je však ještě model s pamětí 2 GB a úložištěm 16 GB. V našem případě ale telefon disponoval úložištěm o kapacitě 32GB. Obě varianty však mají možnost rozšíření až o 128 GB pomocí microSD karty, ale přijdete tím o možnost dualSIM. Napájení obou variant pak zajišťuje baterie o kapacitě 4 100 mAh.

Jako vždy jsme i tento telefon podrobili benchmarku od AnTuTu a výsledek vzhledem k ceně není vůbec špatný, jelikož se výsledné skóre zastavilo na 61 103 bodech.

Výsledku v benchmarku odpovídá i reálný výkon telefon neměl během testování větší problém s nedostatkem výkonu. Dokonce nebylo problém si zahrát náročnější hry, jen stačilo zlehka ubrat detaily a vše se načetlo, někdy to trvalo déle, ale vše bylo v přijatelných mezích. Co se týče plynulosti v samotném operačním systému, tak zde jsem během testování nenašel výtku, jelikož telefon měl díky 3 GB operační paměti vždy dostatek místa pro otevření dalších aplikací a k manuálnímu vypínání zapnutých aplikací jsem se uchýlil jen výjimečně.

Samotný hardware hodnotím velmi kladně, jelikož jsem s ním neměl žádný problém, jen jeden evergreen zde pořád přetrvává, a to absence frekvence 800 Mhz, kvůli které nemusíte v menších městech chytnout LTE.

Zde ještě podrobné specifikace recenzovaného modelu:

  • Procesor: osmijádrový, Qualcomm Snapdragon 625 s taktem 2,0 Ghz, 64bit
  • Grafický čip: Adreno 506
  • RAM:  3GB
  • Úložiště: 32GB
  • Displej: 5″ IPS LCD displej s rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 13 Mpix, f/2.2, dual-LED blesk
    • Přední: 5 Mpix, f/2.2
  • Rozměry: 141,3 x 69.6 x 8,9 mm
  • Váha:  156 gramů
  • Baterie: 4 100 mAh
  • Operační systém: Android 6 (Marshmallow) s nástavbou MIUI 8.0.6.
  • Konektivita: MicroUSB, LTE (bez frekvence 800 Mhz), Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, infraport
  • DualSIM, GPS, QuickCharge

Software – taková normální „Čína“

Po stránce byl telefon vybaven Androidem ve verzi 6.0 tedy Marshmallow s nástavbou od společnosti Xiaomi, respektive MIUI ve verzi 8.0.6. Tato nástavba mění designové provedení od podlahy, především pak může být pro některé uživatele nepříjemná absence menu. Poté i samotné ikony jsou razantně upraveny a bohužel nelze úpravu ikon vypnout, jak tomu bývá u některých nástaveb. Jedinou možností je si najít vyhovující téma, které upraví celkový vzhled systému.

Co se plynulosti samotného systému týče, tak nemám výtky. Jak jsem již zmiňoval, telefon se neseká a vše běží opravdu plynule. Další výhodou je minimum předinstalovaných aplikací, alespoň u námi testovaného modelu jich bylo opravdu minimum, otázkou zůstává, zda tomu bude i při běžném prodeji, jelikož se nám do redakce dostal ještě nekompletně přeložený systém.

Nástavba MIUI disponuje i několika funkcemi, které v čistém Androidu nenaleznete, a to funkcí druhého prostoru, telefon se touto funkcí rozdělí na dvě virtuální zařízení, což můžete využít například, pokud využíváte telefon i v zaměstnání a nechcete si mísit rodinné záležitosti s pracovními.

Nástavba upravuje i způsob notifikací, který mně příliš nevyhovuje. Notifikace se nezobrazují při zamčené ploše přímo na obrazovce, ale musíte stáhnout notifikační lištu. Jinak se jedná o vcelku vydařený systém, ale člověk mu musí přijít na chuť. Vzhledem k čím dál většímu rozšíření velice podobných nástaveb jako například EMUI si již začínám zvykat, ale v případě přechodu například ze Samsungu to musí být pro uživatele obtížnější.

Fotoaparát – odpovídající ceně

Nyní se podíváme na jednu z nejprobíranějších kapitol u většiny telefonů, a to na fotografické schopnosti. Hlavní fotoaparát disponuje rozlišením 13 Mpix a světelností f/2.2. Pro přisvícení mu dále asistuje duální LED blesk. Přední selfie kamerka dosahuje na rozlišení 5 Mpix.

Za dobrého osvětlení jsou pořízené fotografie dostatečně ostré a barevné podání je také vcelku realistické a netrpí žádným digitálním šumem. Však pokud je světlo horší, zlehka se vytrácí ostrost a mírně přibývá digitálního šumu, ale barvené podání stále vypadá velice kvalitně.

Za úplné tmy nebo za umělého osvětlení už fotky opravdu ztrácí celkovou kvalitu, ale pro rychle zachycení je pořád fotografie dostačující, jen se nejedná zrovna o výstavní fotografie, ale již dle specifikací nelze více očekávat.

Grafické rozhraní fotoaparátu je jednoduché a především intuitivní. Naleznete v něm běžné funkce, jako je například HDR nebo panorama. Celkově hodnotím fotoaparát jako průměrný a pro nenáročné uživatele dostačující. Pokud však máte na smartphone vysoké fotografické nároky, musíte zabrouzdat do vyšších cenových kategorií.

Displej – zlatý střed

V této kapitole se podívám na zoubek displeji. Čelní strana je osazena 5″ IPS LCD displejem o rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů, což znamená výslednou jemnost obrazu 440 ppi a samotný displej zaujímá 69,1 % z přední plochy.

Co se pozorovacích úhlů týče, nemám výtky, ke zkreslení či změně barev nedochází téměř při žádném náklonu. Jas displeje je také optimální a i při poledním svitu není problém s čitelností. V úplné tmě se pak musíte uchýlit k úplnému ztlumení, ale na nejnižší hodnotě je již úroveň jasu přijatelná. Na rozdíl od Mi 5s nemám výtky ani k automatické regulaci jasu, která byla u předchozích modelů velmi pomalá.

Celkově hodnotím displej jako povedený a rozlišení či barevné podání zcela odpovídá cenové kategorii tohoto telefonu.

Výdrž – dvoudenní provoz? Není problém

Výdrž telefonu je pro běžného uživatele asi jeden z nejdůležitějších aspektů. Redmi 4 disponuje baterií o kapacitě 4 100 mAh, což už je samo o sobě velmi dobrá specifikace.

Pokud jsem telefon odpojil z napájení v ranních hodinách a intenzivně jsem jej využíval – brouzdal na internetu, hrál hry a neustále byl online na sociálních sítích, tak jsem se večer dostal  lehce pod hranici 30 %, což je opravdu velmi dobrý výsledek.

Když jsem se více přiblížil běžnému užívání a nijak extra jsem nehrál hry a pouze procházel sociální sítě, tak jsme se bez větších problémů dostal až na dvoudenní provoz. Pokud jsem však opravdu šetřil energií, tak jsem se dostal i na tři dny provozu bez dobíjení.

Celkově hodnotím baterii tohoto modelu jako velice nadprůměrnou, a dokonce pokud patříte k náročnějším uživatelům, tak se dostanete i na dvoudenní provoz. A díky rychlému nabíjení se dostanete z 0 % na 100 % přibližně za 50 minut nabíjení, takže výdrž v tomto případě patří mezi největší přednosti tohoto modelu.

Závěr

Tak jsme se dostali na konec této recenze a je čas na celkové zhodnocení modelu Redmi 4 od společnosti Xiaomi, respektive konfigurace s 3GB RAM a 32GB úložištěm. Po designové stránce musím společnost velice pochválit, jedná se o čistý elegantní kovový design, který je velmi propracovaný a nikde nic nevrže či necvaká. Po stránce výkonu vzhledem k ceně nemohu také nic moc vytknout, jelikož výkon byl pro většinu případů dostačující a vždy pomohlo snížení detailů u náročnějších her.

Na operační systém, respektive na nástavbu MIUI, si musí člověk akorát zvyknout, jinak se jedná o odladěný systém, který vzhledem k výkonu zařízení fungovala zcela bez jediného zaseknutí a díky 3 GB operační paměti zde bylo vždy místo pro práci s aplikacemi. Co se týče fotografických schopností, tak ty jsou průměrné a po přečtení specifikací nemůže nikdo čekat zázraky, ale svůj účel určitě splní.

Po stránce displeje je opět telefon průměrný a perfektně zapadá do své kategorie, jelikož pozorovací úhly jsou velmi dobré a ani jas není přepálený či nedostačující. Naopak nadprůměrná je výdrž zařízení, která se dostane bez problémů na dvoudenní provoz i pro náročnější uživatele, a pokud by někomu baterie nestačila, tak mu stačí hodinka a zařízení je opět plně nabito.

Celkově telefon hodnotím velmi pozitivně především v poměru cena/výkon a doporučil bych jej uživatelům, kteří si občas zahrají nějakou tu hru a dbají na velkou výdrž baterie, ale nepotrpí si na závratné fotografické schopnosti.

Klady:

  • Elegantní kovový design
  • Zvuková reprodukce
  • Výdrž 
  • Cena/Výkon

Zápory:

  • chybějící frekvence 800 Mhz (LTE)
HEUREKAXiaomi Redmi 4 Pro 3GB/32GB na Heureka.czXiaomi Redmi 4 Pro...Cena od 4 799 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Děkujeme e-shopu Beryko.cz za zapůjčení Xiaomi Redmi 4 pro účely této recenze.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Petr Macner

11. 5. 2017, 23:49

Škoda že se nevyzkoušelo přehrávání filmů z flaschdisku přez OTG kabel, kde mě filmy nejdou přehrávat, a ani se nenačte disk v přehrávači staženém do telefonu z Google Play ! Podle TSBohemie prý
to není závada na reklamaci telefonů když všechno jinak funguje ?! Nikdo se k této
závadě nechce vyjádřovat jestli to nefunguje i dalším lidem?!

Pavol Krescanko

24. 1. 2017, 10:50

Zdravím. Zarazilo ma zhodnotenie, že fotoaparát je priemerný atď… Tu fotoaparát vychválili:
https://fonyzciny.startitup.sk/recenzia-xiaomi-redmi-4-pro/
Konštatujú, citujem: „Fotoaparát vzhľadom na triedu smartfónu podáva špičkové fotografické výsledky.“
Je možné, že záleží od konkrétneho kusu?

Lukáš Breburda

24. 1. 2017, 11:13

Já také vzhledem k cenové kategorii telefonu, hodnotím fotoaparát jako povedený, ale v globálním měřítku je průměrný. Pouze konstatuji, že pokud máte vyšší fotografické nároky, tak musíte zvolit jinou cenovou kategorii.

Pavol Krescanko

24. 1. 2017, 13:36

OK, díky. Vedeli by ste mi z portfólia Xiaomi poradiť fón s lepším fotoaparátom ako má redmi4pro v cene do 300€ a prípadne aparát s top foťákom? Ďakujem.

Pavol Krescanko

26. 1. 2017, 11:53

Asi skončím pri jazdenom LG G4 3/32GB, potrebujem to na telefonovanie, sms, emaily a hlavne foto v práci. Mám možnosť ho kúpiť za cca 170€, vek fónu 1r.

Marek Pridal

23. 1. 2017, 9:18

Prosim o kontrolu, aky telefon bol vlastne recenzovany … podla vacsiny vami uvedenych parametrov ide o Redmi 4 Prime(Pro) (teda az na frekvenciu procesora – 1,4 GHz (1,14 GHz v podrobnych specifikaciach je predpokladam preklep) ma Snapdragon 430 nie 625).
Klasicky Redmi 4 je o dost menej vykonny telefon. Pre neznaleho zaujemcu o kupu by tato recenzia mohla byt mätúca.

Lukáš Breburda

23. 1. 2017, 11:39

Testován byl model Redmi 4 Pro, již jsem upravil nadpis recenze. Děkuji za upozornění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat