S Androidem 7.1 přichází nové podmínky pro výrobce

S Androidem 7.1 přichází nové podmínky pro výrobce
2017-01-12T07:26:24+02:00
• 12. 1. 2017
1

Je všeobecně známo, že Google stojí za vývojem Androidu, přičemž nijak nelimituje, kdo ho může používat. Pakliže výrobce chce implementovat Obchod Play a další služby dodávané tímto gigantem, musí jeho zařízení splňovat určitá pravidla, která jsou definovaná v CDD (Android Compatibility Definition Document). Do nich Google také zavádí podmínky, co mohou a co nesmí výrobci dělat s Androidem. Pokud výrobce nedodrží vše, nezíská služby od Goolu a vše si musí zajistit po svém.

Google aktualizoval dokument CDD a přidal několik změn. Většina z nich je drobného charakteru – běžný uživatel si jich nemusí ani všimnout. Avšak jedna nová podmínka se týká notifikací.

Notifikace pro OEM

Pokud výrobce chce použít Android 7.1 a mít zároveň služby od Googlu, musí nově zachovat stávající funkčnost notifikací, jako je tomu v čistém Androidu. Například jednotlivá upozornění musí podporovat seskupování.

Dále je nutné, aby byla u notifikací podpora ovládání. To znamená, že u jednotlivých upozornění je nutná podpora možnosti odpovědět, a to i přímo z notifikační lišty. Pakliže aplikace bude mít další prvky na ovládání, výrobci musí zachovávat možnosti pro uživatele. Dále musí být umožněno blokování, ztišování a resetování nastavení notifikací.

Většina výrobců toto již nyní umožňuje a podporuje tyto funkce. Tudíž si Google vložil do dokumentu pojistku, aby se nějaký výrobce nerozhodl pro vlastní řešení. Zajímavé je, že je také v dokumentu řečeno, že některá nastavení lze provádět i z kontrolního panelu. To by znamenalo, že výrobci musí zachovat systém rychlých přepínačů. To se pravděpodobně dotkne čínských výrobců.

Aktualizace systému

Google s novým Androidem představil i vylepšený systém aktualizací. V podstatě to má fungovat tak, že během normálního používaní smartphonu se stáhne aktualizace a nainstaluje se do úložiště. Při restartování zařízení se použije nová verze – dojde k přepnutí. Uživatel tak nebude muset čekat, až projdou všechny kroky instalace a optimalizace.

Bohužel v dokumentu CDD je tato funkcionalita označena jako volitelná. Ve výsledku bude záležet jen na výrobcích, jestli se rozhodnou pro tuto novinku. Lze očekávat, že se bude nacházet u některých top modelů, ale u slabších zařízení s menším úložištěm nebude obsažena.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Kolegar

15. 1. 2017, 10:57

To mně docela mrzí že smartphony za 2 tisíce to nebudou umět s tou aktualizací systému :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat