O2 testuje 4,5G sítě, rychlost dosahuje až 1,2 Gbps

O2 testuje 4,5G sítě, rychlost dosahuje až 1,2 Gbps
2016-12-16T07:15:42+02:00
• 16. 12. 2016
3

Ještě před příchodem 5G sítě vzniká 4,5G síť, která je pouze vylepšenou 4G sítí. První pokusy o zprovoznění 4,5G sítě si připsal operátor 02, který v Praze testoval její provoz. Kuriózní na celé situaci je, že doposud neexistuje žádné mobilní zařízení pro běžné uživatele, které by zvládlo operovat s 4,5G.

45g

Nejedná se o zcela novou technologii, jen o vylepšenou původní

Vzájemným propojením současných frekvenčních pásem LTE 800 FDD, LTE 1800 FDD, LTE 2600 FDD, LTE 2600 TDD se jejich jednotlivé maximální možné rychlosti stahování sečtou, a tak vznikne teoretická maximální možnost stahování při využití všech čtyř sítí dohromady. Při bezchybných podmínkách se dá dosáhnout toku 1,157 Mbit/s. Přičemž maximální teoretická rychlost u standardního 800 MHz LTE pásma je 75 Mb/s.

Testování probíhalo v rušném kancelářském centru v Praze při plném provozu navíc rušeno dopravou z magistrály. Kvůli rušivým prvkům nebylo možné dosáhnout laboratorních výsledků a maximální přenos byl skoro poloviční.

„Reálné prostředí se od laboratorních podmínek zásadně liší. Signál prochází přes nejrůznější překážky, odráží se nebo je tlumen. K využívané základnové stanici se zároveň přihlašují telefony tisíců zákazníků v okolí,“ vysvětluje Libor Pezinek, manažer měření kvality radiových sítí v O2, a dodává: „Díky speciálnímu zařízení zapůjčenému od společnosti Huawei, které splňuje podmínky CAT16, jsme na místě naměřili rychlosti mezi 500 a 550 Mbit/s.“

První telefony s typem CAT16, která kombinace všech pásem do jednoho podporuje, přijdou na trh nejdříve na konci roku 2017. V současnosti je standardním typem CAT6.

Zdroj: o2.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Kdyby zrušili FUP, tak by to MELO SMYL, ale takhle….

Spíš by se měli zaměřit aby všude aspoň fungovalo H+ když jsem doma tak to funguje normálně ale když jdu k bříbuzným ve stejném městě 1 km od baráku tak chytam jen posranej Edge a když se přepnu na LTE tak to samé jen s tím rozdílem že se mi pak nikdo nemůže dovolat než se to přepne na 3G tak to hlásí ze jsem nedostupný.

Petr Štěpánek

16. 12. 2016, 7:32

Tak to je super. Fup zlikviduju místo 10s už za 1s. :d

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat