Spotify během minulého týdne postihl škodlivý software

Spotify během minulého týdne postihl škodlivý software
2016-10-12T11:09:30+02:00
• 12. 10. 2016

Švédská hudební streamovací služba Spotify před pár dny zjistila vskutku zajímavou informaci. Podle všeho se její oficiální aplikací šířil škodlivý software (tzv. malware). Na tohoto nevídaného hosta mohli narazit především uživatelé bezplatné verze služby Spotify. Po takřka celém internetu se šířily zprávy, ve kterých si posluchači stěžovali na již zmíněné problémy.

screenshot_53

Uživatelé hudební streamovací služby oznámili, že oficiální aplikace Spotify automaticky otevírá jejich výchozí webový prohlížeč, poté se otevře zamořená stránka malwarem. Ovlivněni byli nejen majitelé Macu, ale taktéž Windowsu či Linuxu.

Škodlivý software se de facto dostal na každý operační systém, na kterém bylo možné nainstalovat oficiálního klienta Spotify. Postižení uživatelé posílali své stížnosti jak na oficiální webové stránky, tak také na sociální síť Twitter, kde služba mimo jiné vlastní účet.

 screenshot_54

 

Zdá se, že problém spočíval v jednom z inzerátu společnosti Spotify. Samotná firma se mimo jiné k celé situaci oficiálně vyjádřila.

Identifikovali jsme chybu, díky které malý počet uživatelů zažil problémy s automatickým otevíráním výchozího webového prohlížeče. Chyba je na naší straně, nikoliv uživatele. Na naší bezplatné vrstvě se nacházela reklama, která veškeré škody napáchala. Nyní jsme vše opravili, omlouváme se za nepříjemnosti.

Bezplatnou verzi používá denně více než deset milionů uživatelů, kterým se při poslechu hudby spouštějí reklamy. Celkový počet uživatelů Spotify čítá více než sto milionů, z toho 40 milionů předplatitelů. Nicméně, nejedná se o první problém s malwerem, který tuto společnost postihl. V roce 2011 byl vypuštěn nebezpečný software, který se vydával za bezpečnostní záplatu operačního systému Windows. Bohužel koncový zákazník nemohl tušit, zda se jedná o malware, či nikoliv.

Zdroj: telegraph.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat