Google Wifi – chytrý router pro každou domácnost

Google Wifi – chytrý router pro každou domácnost
2016-10-05T09:13:58+02:00
• 4. 10. 2016
4

Minulý rok Google představil svůj router s názvem OnHub a dnes představil další produkt, jenž nese označení Google Wifi. Jde o zařízení, které dokáže s OnHub routerem spolupracovat a zaměřuje se na poskytnutí lepšího pokrytí celé plochy vašeho domu či bytu.

Problémem běžných routerů je většinou dosah signálu. Zejména uživatelé bydlící v rodinných domech vědí, jaký je problém umístit router tak, aby pokryl co možná největší plochu. Když se pak vzdálíte z oblasti pokryté signálem, začne spojení slábnout, případně se rovnou přeruší.

google-wifi-3-pack-2

Google myslel na tyto běžné problémy, ale ani jeho router je sám o sobě nedokáže vyřešit. Proto lze libovolné množství Google Wifi zapojit v rámci jedné sítě a rozmísti je po domě tak, aby byl signál všude, ve všech patrech i nejvzdálenějších koutech jednotlivých místností. Takto spojené routery dokáží vyhodnotit, ke kterému se nacházíte nejblíže a podle toho dodávat do vašeho zařízení signál právě z toho nejbližšího. Tím se docílí co možná největší stability a rychlosti, a to i při průchodu domem.

google-wifi-app

K routeru je dostupná i aplikace pro smartphone. Skrze ní lze konfigurovat nastavení, i když o to se většinu času stará samotné zařízení a dle vašeho využití na míru přizpůsobuje nastavení. Rodiče pak v aplikaci ocení možnost přerušení dodávky signálu do konkrétních zařízení. Pokud se chcete ujistit, že vaše děti opravdu pracují na domácích úkolech a nehrají místo toho online hry s kamarády, jednoduše jim jedním kliknutím znemožníte přístup na internet. Stejně jednoduše lze pak přístup obnovit.

Nesmíme zapomenout ani na specifikace. Google Wifi disponuje dvěma gigabitovými Ethernet porty, které lze nakonfigurovat jak pro WAN, tak pro LAN. Router vysílá simultánní dual-band Wi-Fi na obou frekvencích (2,4GHz/5GHz) a podporuje standardy IEEE 802.11a/b/g/n/ac. Specifikace AC1200 nám pak sděluje podrobnosti o přenosových rychlostech. Maximum je 1200 Mbps, ve frekvenčním pásmu 2.4 GHz lze dosáhnout rychlosti až 300 Mbps a při připojení na 5 GHz se lze dostat až na 867 Mbps. Google Wifi disponuje technologií „mesh Wi-Fi„, což je právě zmíněné sdružování více routerů v jedné síti.

Cena za Google Wifi činí 129 dolarů, sada tří kusů pro větší pokrývanou plochu vyjde na 299 dolarů. Dostupnost je plánována na listopad a zakoupení bude možné skrze Google Store, Amazon, Best Buy a Walmart. Jako u ostatních dnes představených produktů ani u Google Wifi nevíme, zda se někdy dočkáme dostupnosti na českém trhu.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Petr Hošek

5. 10. 2016, 5:41

Dá se použít na vdsl?

Router neni modem :) Takze ano da, za modemem.

Game Rebell

4. 10. 2016, 20:02

Zajímala by mě reakce mého poskytovatele internetu, kdybych si tohle namontoval u sebe doma :D
Je zde i možnost nějaké pokročilejší správy routeru i bez aplikace (jako u většiny dnešních routerů)?

David Pilař

4. 10. 2016, 20:47

Nevíme jistě, podrobnější informace o správě nikde zmíněné nebyly. Ale předpokládám, že určitě bude umět víc než jen jednoduchou uživatelskou správu přes appku.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat