Zeptali jsme se bank na NFC platby mobilem aktualizováno

Zeptali jsme se bank na NFC platby mobilem [aktualizováno]
2016-06-29T17:40:29+02:00
• 29. 6. 2016
13

V tomto týdnu první banka představila možnost placení mobilním telefonem s NFC čipem bez využití třetí strany (mobilního operátora). Ačkoliv se jedná o první aplikaci svého druhu v ČR, tak toho moc neumí. Samozřejmě všechny zajímá, jak se k tomu postaví ostatní banky.

 NFC platby mobilem

Bankám jsme položili jednoduchou otázku ohledně představení podobného řešení. Ani jsme se nemuseli ptát na zavedení Apple Pay, jelikož toto záleží čistě na Applu, přičemž banky jsou připraveny vyjednávat – aspoň většina z nich.

Níže naleznete oficiální vyjádření bank. Postupně budeme článek aktualizovat.

Komerční banka

Placení s využitím HCE technologie připravujeme. V příštím týdnu chceme v závislosti na aktuálním vyhodnocení rozšířit probíhající pilot i na vybrané klienty tzv. ambasadory (dobrovolné testery z řad klientů KB) a ještě před koncem prázdnin chceme Mobilní kartu nabízet v rámci standardní produktové nabídky všem klientům.

HCE platby KB budou integrovány do mobilního bankovnictví KB. Považujeme za důležité, aby všechny funkčnosti, které klienti od banky očekávají, byly integrovány na jednom místě. Mobilní banka se stane univerzálním nástrojem pro komunikaci klienta s bankou a zároveň nástrojem pro placení, ve kterém si můžete okamžitě ověřit stav transakce. Nechceme zahlcovat uživatele nutností mít v telefonu více aplikací, než je nezbytně nutné.

Mobilní karta Komerční banky bude vydávána jako zcela nový bankovní produkt (nová platební DEBETNÍ karta), nikoliv jako klon stávající, již vydané platební karty. Na přípravě spolupracujeme se společností VISA.

Raiffeisenbank‎

Tento subjekt se již vyjádřil na sociální síti Twitter prostřednictvím odpovědi uživateli, tudíž jsme necítili potřebu se ptát znovu.

Screenshot_84

ZUNO

Pro klienty ZUNO banky máme spíše smutnou zprávu. Dostalo se nám velmi krátké a výstižné odpovědi. ZUNO nepřipravuje tento typ plateb. Bohužel nenastínili, jestli zvažují nastartování takového projektu.

ERB Bank

Oddělení IT rozvoje ERB Bank sděluje, že v blízké budoucnosti nepřipravujeme službu spojenou s mobilními platbami prostřednictvím smartphonů s NFC bez nutnosti mobilního operátora.

Česká spořitelna

V letošním roce testujeme HCE platby a dalších návazné služby, které chceme v rámci digitální peněženky klientovi nabídnout. Samotná bezkontaktní karta nastavila laťku v klientské zkušenosti hodně vysoko. Placení s ní je totiž velmi jednoduché a pohodlné.

S platbami prostřednictvím mobilních telefonů nechceme dělat krok zpět, proto aktuálně hledáme řešení, které se svou jednoduchostí kartě vyrovná nebo ji překoná a navíc nabídne klientovi smysluplné služby spojené s NFC platbou, která ho bude bavit a bude mu přinášet užitek.

Zvažujeme, zdali NFC placení bude součástí aplikace mobilního bankovnictví, nebo půjde o samostatnou aplikaci. Obě varianty jsou možné a my vybereme tu, která bude našim klientům dávat smysl. Zároveň chceme, aby naše NFC platby přijímaly karty obou karetních společností – Visa i MasterCard.

Air Bank

Do budoucna určitě chceme klientům nějaký způsob placení přímo v mobilu nabídnout, konkrétní podobu ani časový plán ale ještě nemáme.

Od loňského roku ale klientům jako jakýsi mezistupeň nabízíme alespoň platební nálepku. Její výhodou je, že s ní mohou platit majitelé úplně všech telefonů – tedy i těch, které technologii NFC zatím neumí. A o to nám pro začátek šlo, aby mohli začít mobilem platit úplně všichni.

FIO

Aktuálně nabízíme Fio NFC karty v mobilu ve spolupráci s mobilním operátorem. Do budoucna plánujeme podporovat globální systémy NFC mobilních plateb Android Pay, Apple Pay a případně i další, pokud se tyto rozhodnou působit i v ČR. O vývoji vlastní aplikace s využitím HCE neuvažujeme.

Equa bank

O zavedení plateb mobilem uvažujeme. Pokud bychom řešení realizovali, tak určitě HCE, které je nezávislé na operátorovi. Platební karta je uložena v secure paměti mobilu, nikoliv na SIM kartě patřící operátorovi. Přesné termíny v tuto chvíli bohužel nesdělujeme.

Sberbank

NFC platby samozřejmě plánujeme. V současné chvíli analyzujeme požadavky a možnosti technologie. Oficiální termín zavedení NFC plateb zatím nezveřejňujeme.

J&T Banka‎

Bohužel ani v případě J&T Banky nemůžeme očekávat příchod plateb přes NFC. Oficiální stanovisko zní, že se v tuto chvíli nic takového nepřipravuje.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Soukup

29. 6. 2016, 8:23

A co unicredit bank?

Mě zajímá čs… O Fio jsem nevěděl, díky za informaci..

Janda Josef

25. 6. 2016, 15:07

Telefon jedině bez rootu.

Oldřich Závada

24. 6. 2016, 20:59

Zdravím, nevíte jak je na tom fio? Díky

Přemysl Vaculík

VIP 24. 6. 2016, 21:19

Čekáme na odpověď.

Adam Došlík

25. 6. 2016, 11:11

Přemysl Vaculík

VIP 25. 6. 2016, 11:17

Ano, starou technologii, která tu měla být před X lety. Bohužel s tím přišli až nyní a změna nejde, musí to nakopnout znovu. Tudíž celkem promarněná a omezená investice.

Martin Novák

25. 6. 2016, 12:55

To ma svuj zpusob placeni s NFC a nic dalsiho zatim nechysta.

Dobry den.
Bola touto otazkou oslovena aj mBanka? Dakujem.

Přemysl Vaculík

VIP 24. 6. 2016, 18:50

Ano, oslovil jsem je.

Martin Novák

25. 6. 2016, 12:55

Tak mBanka uz odpovedela par lidem na FB a nic neplanuji

Roman RybanskĂ˝

12. 9. 2016, 12:24

Dnes jsem aktualizoval aplikaci mBank v telefonu a objevila se mi tam položka NFC, když jsem na to kliknul tak to hodilo chybu a zmizelo to, ale vypadá to že přeci jen něco chystají :-) Udělal jsem si i Screen obrazovky ještě než jsem na to kliknul :-)

Presne to se mi taky stalo :D ale screenshot nemam :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat