Swift od Applu jako další jazyk pro Android?

Swift od Applu jako další jazyk pro Android?
2016-04-08T07:35:26+02:00
• 8. 4. 2016
5

Java je hlavním programovacím jazykem pro mobilní systém Android. Bohužel v současnosti Google zažívá nemalé problémy, které jsou spojené s firmou Oracle, jež vlastní veškerá práva na tento jazyk. Soudní spor se táhne už několik let a ve hře jsou miliardy dolarů. Důvodem k žalobě mají být licence, které podle Oraclu potřebuje Google. Z tohoto důvodu se gigant z Mountain View poohlíží po alternativě, kterou by se mohl stát i jazyk Swift od Applu.

Java Android

V tuto chvíli jsou k dispozici informace, že se Google zaměřuje na open source řešení Javy v podobě OpenJDK. Avšak Google hledá i další alternativy, jak se oprostit od soudních sporů. Dle webu The Next Web se zvažuje adopce programovacího jazyku Swift, který je vyvíjen společností Apple.

Ta jej představila v roce 2014 a rok na to z něj taktéž udělala open source řešení. Díky tomu jej může použít kdokoliv, což se zřejmě zalíbilo i Googlu. Další informace naznačují, že se nejedná o jediný jazyk, po kterém se Google poohlíží.

Co se týče jazyku Swift, tak by pravděpodobně nedošlo k nahrazení původní Javy. Zde by šlo pravděpodobně o zavedení podpory do samotného Androidu. Bohužel se nejedná o nic jednoduchého a mobilní systém by potřeboval projít úpravami, aby podporoval nový jazyk Swift od Applu.

Swift od Applu

Pokud by k tomuto kroku došlo, neznamenalo by to jednoduchou portaci aplikací z jedné platformy na druhou. Avšak vývojáři by dostali jedinečnou možnost vyvíjet v jednom jazyku pro obě platformy. Sice by se kódy lišily v požití a návaznosti na API systémů, ale nemuseli by těžce přecházet mezi dvěma jazyky.

Uvidíme, jak se nakonec Google rozhodne a jestli se dočkáme podpory Swiftu v Androidu. Pokud by došlo k tomuto kroku, mohlo by trvat delší dobu, než by se výsledky projevily v praxi.

Zdroj: androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

To by byla celkem velká změna hlavně pro vývojáře…A aplikace, které jsou naprogramované v Javě by pořád běžely?

Ján Valkovič

8. 4. 2016, 20:14

To vedia len v Google, ale predpokladam, ze by to robili podobne ako s ART-om, urcity cas by to bola experimentalna funkcia, ktoru by bolo mozne zapnut v developer options

Ján Valkovič

8. 4. 2016, 1:57

Ak je to pravda, tak minimálne Cyanogen dostane runtime pre .NET :-)

Ján Valkovič

8. 4. 2016, 20:10

Bola to taka polo-vazna narazka na vztahy MS a Cyanogen Inc. A ak by prislo na slova AndroidCentral.com a Android by bol modularny, tak by to bola aj celkom realna a logicka moznost.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat