(Ch)Android – jeden vládne všem? komentář

(Ch)Android – jeden vládne všem? [komentář]
2015-10-30T08:01:19+02:00
• 30. 10. 2015
1

Včera se objevila poměrně zajímavá zpráva na The Wall Street Journal, která tvrdila, že se dočkáme sloučení systémů Chrome OS a Android. Konkrétně máme očekávat spolknutí Chrome OS mobilním systémem, čímž by měla vzniknout novinka zaměřená na všechny typy zařízení.

Dle The Wall Street Journal bychom mohli vidět první plody dvouleté práce již za rok, přičemž oficiální uvedení by mělo být plánováno na rok 2017. Samozřejmě se nejedná o potvrzené informace. Zpráva vyvolala vlnu mnoha článků a spekulací. Dokonce zde máme i vyjádření tiskového mluvčího Googlu, který uvádí, že Chrome OS a Android budou koexistovat nadále. Zde je potřeba si uvědomit, že se Google normálně nevyjadřuje ke spekulacím.

is-chrome-os-right-for-you-100571833-primary.idge

Z počátku to vypadalo, dle některých zahraničních redakcí, že Chrome OS není atraktivní pro Google a dá přednost jednomu systému. Aby toho nebylo málo, web Re/code zamíchal celou situaci do nové podoby. Dle nich máme očekávat jen další optimalizaci Androidu.

Zelený systém od Googlu je již v autech, v hodinkách, v televizích a samozřejmě v mobilních telefonech a tabletech. Jeden segment ale chybí – notebooky a běžné počítače. První zmíněné zařízení je reálnější a možná se skutečně dočkáme optimalizace Androidu na notebooky, ale otázkou je, jestli je zde vůbec prostor pro takovou změnu.

Ani se nejedná o nic nového. Google by nebyl první společností, která by chtěla propojit svět mobilů s běžnými notebooky. Už zde byly pokusy na spojení Androidu a běžného notebooku nebo netbooku. Jak asi tušíte, projekt, nebo spíše produkty se netěšily velkému zájmu. Příkladem může být zařízení z roku 2014 – Lenovo A10. Dnes se už neprodává a pravděpodobně se neplánuje nástupce.

lenovo-laptop-convertible-a10-black-side-angles-3

Podobných zařízení zde bylo vícero, avšak ani jeden úspěch se nekonal. Problémy můžeme najít v několika aspektech – například nedostatek aplikací. Tím nemyslím, že by bylo málo softwaru pro Android, ale spíše aplikace nejsou optimalizovány na takové použití a spoléhají se na jednodušší dotykové ovládání.

Podle zprávy z The Wall Street Journal a jiných webů by se dalo tvrdit, že se Google pokouší o konkurenci pro systém od Microsoftu. Ten nyní razí cestu jednoho operačního systému na všech platformách, přičemž se počítá s aplikacemi, které se přizpůsobí jak mobilnímu telefonu tak běžnému notebooku či počítači.

Google si skutečně může pohrávat s podobným stylem, ale podle současných informací by to znamenalo, že by zde byly minimálně dva systémy pro běžné notebooky –  Chrome OS a optimalizovaný Android.

V samotných spekulacích vidím možnost, jak dát Androidu více možností a lepší využití. Mnozí z vás, zejména ti mladší, si nepamatujete dobu, kdy bylo běžné mít na tabletu Android 2.x. Bylo to utrpení, mobilní systém neoptimalizovaný pro tablety se nedal pohodlně používat. Z toho důvodu také vznikla verze 3.0 Honeycomb, jež se nedočkala pokračování. Místo toho vznikl systém, jenž byl přizpůsoben pro mobily i tablety.

android-chrome-apk-maker-icon-300x300

Pokud se podíváte na Android KitKat, Lollipop a Marshmallow, tak na mobilech a tabletech vypadá stejně. A to je možná chyba. Na velkém displeji dostanete tu samou uživatelskou zkušenost jako na malém displeji mobilu. Zde bych tedy uvítal možnost větší optimalizace pro tablety, které mohou nabídnout lepší možnosti v oblasti produktivity.

Bohužel zde vidím problém, kterým je sám Google. Jak dlouho jsme museli čekat, až se zaměří u Androidu na optimalizaci? Zvládl by vytvořit druhou tvář Androidu pro jiný způsob práce? Možná jednou ano, ale zatím vidím jediné východisko – to současné. Na Chrome OS by se mělo pracovat nadále, stejně jako na Androidu. Rozhodně bych se nesnažil oba světy sloučit a spíše bych investoval prostředky pro vývoje obou systémů než do jednoho hybridního nedotaženého řešení.

Zdroje: androidpolice.com, recode.net, theverge.com, wsj.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Chrome OS je v celku jednoduchý systém, ale jako plnohodnotná náhrada Windowsu nestačí(alespoň pro mě). Například pokud bych si chtěl koupit notebook, tak budu uvažovat o Chromebook Pixel, ale stejně si koupím notebook s Windowsem, protože v Chrome OS nemůžu používat Win programy jako Photoshop, Illustrator, After Effects, Android Studio,atd což je velká škoda. Počítač s Chrome OS bych také nechtěl – ukládání všeho do cloudu bych ve svém hlavním zařízení neuvítal.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat