Sony varuje – nepoužívejte voděodolné Xperie pod vodou

Sony varuje – nepoužívejte voděodolné Xperie pod vodou
2015-09-12T09:10:08+02:00
• 12. 9. 2015
7

Na webu Sony se nově objevuje poznámka k voděodolnosti některých telefonů. Konkrétně je zde zmíněno, že ani telefony, u kterých je uvedena voděodolnost, by neměly být používány pod vodou. To může být poněkud překvapující, vzhledem k tomu, že již v minulosti byly vybrané modely Xperia populární právě kvůli své odolnosti vůči vodě.

XperiaZU_Water2

Aby telefon dostal certifikaci IP68, musí být v laboratorních podmínkách proveden test v podobě ponoření do vody o hloubce 1,5 metru po dobu třiceti minut. Telefony od Sony tímto testem prošly, tím pádem splňují veškerá kritéria pro certifikaci IP68. Proč je tedy riskantní ponoření vaší Xperie do vody, i když danou certifikací disponuje? Sony má pro vás vysvětlení:

„Certifikace IP probíhá v laboratorních podmínkách, kdy je telefon v pohotovostním režimu jemně vložen do nádoby s vodou o hloubce 1,5 metru. Po třiceti minutách je z této nádoby jemně vyjmut a probíhá testování veškerých funkcí. Při certifikaci se nepočítá s aktivním používáním telefonu pod vodou, a tak byste se měli vyhnout aktivitám, jako je focení pod vodou a to i při potápění či šnorchlování.“

Všimněte si slova „jemně“, které se v popisu celé procedury vyskytuje hned dvakrát a zřejmě má za účel zdůraznit, že telefonům nedělá dobře změna tlaku, či vyšší tlak při ponoření.

Důležité je také zmínit, že Sony takto původně varovalo zákazníky pouze u modelu Xperia Z3+, nyní se však stejné varování objevilo i u posledního modelu, Xperia Z5. To může být pro někoho překvapivé, konec konců i samotné Sony prezentovalo své modely již několikrát na fotografiích, kde se telefon celý nachází pod vodou se spuštěnou aplikací fotoaparátu. Pokud chce tedy Sony zamezit incidentům ve spojení s vodou, mělo by se použití takovýchto tiskových materiálů vyhnout.

XperiaZ1Gallery_12-640x348

Sony Xperia Z1

XperiaM2Aqua_12-640x320

Sony Xperia M2 Aqua

Xperia-Z3-640x426

Sony Xperia Z3

Co budete se svou Xperií dělat, je čistě na vás. Pokud se nebojíte riskovat, klidně ji pod vodou používejte. Tímto se Sony pouze pokouší upozornit na možný problém, který může vzniknout při manipulaci s telefonem pod vodou. Dalším důvodem je upozornění na možné porušení záruky. Mnoho lidí si totiž při reklamaci stěžuje právě na problémy s vodou.

Uznáváme, že je však poněkud nevhodné, lákat zákazníky na focení pod vodou a následně upozornit, že je vlastně všechno jinak a této činnosti by se měli raději vyhnout. Názor si na to udělejte sami, případně nám ho sdělte v komentářích.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

kmanstorm aukro

14. 9. 2015, 9:20

já byl s telefonem mám Xperii Z2 na dovolené u moře a vydatnéě jsem s ním fotil pod vodou a žádný problém nenastal, po měsíci jsem s ním byl znovu u vody teď už v bazénu zase jsem s ním fotil pod vodou a vše v pořádku, až při třetí návštěvě bazénu a focení pod vodou mi přestal fungovat mikrofon.
mám tel z EU distribuce reklamace byla uznána a do 14 dní byl tel. zpět chci tím jen říct že když si koupím telefon který má být ,,vodotěsný,, budu ho tak brát a používat na co si kupovat takový telefon když ho pak nemůžu použít

Jiří Prokop

13. 9. 2015, 10:41

Některý telefon to má v názvu. Kupoval jsem ho jen proto, abych měl zálohu k podvodním fotoaparátu při cestách k moři. Ukazují co umí a pak to zakážou. Za chvilku zakážou i telefonovat. Jen v krabičce a dívat se na něj jinak je po dvouleté záruce.

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

13. 9. 2015, 10:29

Pokud vyrobce na svych materialech uvadi cinnosti jako foceni pod vodou a nasledne zamitne reklamaci pokud se tam voda dostane, tak bych se nebal s nimi jit i do soudniho sporu. Ukazovat co se se zarizenim da delat a nasledne to popirat, ze je toho schopne a zakazovat to bych bral jako klamavou reklamu.

VladimirBuldra

12. 9. 2015, 21:04

Je jasné, že není vše 100% a bohužel pokud uvnitř telefonu je vzduch a v okolí je voda, kterou dělí pouze několik gumových těsnění, je malér na stole skoro hned. Štačí miniaturní netěsnost a konečná. Pokud telefon přežije silný déšť či rozlití vody nebo nám lehce vypadne z ruky např. Do vany a já ho zachytím a během okamžiku, který nebude trvat ani sekundu vyndám, pak mám poměrně vysokou pravděpodobnost, že to vše přežije. Ale abych s ním šel plavat na 30 minut do bazénu pod hladinu, mám naopak velmi velmi vysokou pravděpodobnost, že to nemusí přežít bez úhony. Aby to přežil na 100% musel by být asi tak za 200.000 Kč a z materiálu jako jsou ponorky…

Karel Korytak

12. 9. 2015, 13:59

Svoji Z3 jsem vyzkoušel ve vodě hned dvakrát, poprvé to ustala, podruhé mi do ní přes krytku mikro USB natekla voda, protože se na krytce usidlil prach a netesnila tak jak má. Naštěstí Vodafone uk vymění první dva týdny telefon bez nutného udání důvodu :) takže osobně testování ve vodě nedoporučuji, teda pokud nemáte mobil dobře pojištěn :)

Pavel Kořítko

12. 9. 2015, 13:16

Hm, tak další mobil Xperia nebude…

Jaroslav Loskot

12. 9. 2015, 10:15

To je stejné jako s hodinkami do WR 200. Jsou vodotěsné ale ovládání pod vodou se nedoporučuje. Další věc je i v článků zmíněný tlak, vodotěsnost se měří ve statické poloze a tlaku…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat