Buď Fit – začínáme trénovat

Buď Fit – začínáme trénovat
2015-06-07T15:50:04+02:00
• 7. 6. 2015

V předchozím díle našeho seriálu Android Fit jsme se zaměřili především na stravu. K tomu, abychom trošku vytvarovali svoje tělo a zlepšili svou fyzickou kondičku však potřebujeme trochu pohybu. Dnes se tedy podíváme na aplikace, které nám mohou pomoci v našich začátcích.

Začneme nejdříve nohama a zadkem. Pro mne asi nejhorší část těla, kterou nerad cvičím. Nohy mám totiž namáhané několik hodin denně, a tak se přinutit ještě cvičit, je pro mne velmi obtížné.

Dřepy

Jak jistě název napovídá, tak takhle aplikace pomáhá s cvičením na rozvoj svalů na nohách. Než si ji ale nainstalujete, bylo by dobré vědět, jak správně dřepy dělat. Při špatném cvičení si totiž spíše uškodíte.

logo-app Dřepy - Squats Workout NorthPark.Android Zdarma ANDROID

Mezi základní pravidla při dělání dřepů patří:

  • Nikdy nedělejte dřepy až dolů, ale zvedejte se v momentě, než se koleno ohne do pravého úhlu.
  • Nadechujeme se při pohybu směrem dolů a vydechujeme až při pohybu směrem nahoru.
  • Chodidla by se měla celou dobu dotýkat země a měla by být co nejrovněji.

Na závěr je ještě vhodné říci, že by nohy měly být na úrovni ramen. Neměly by být příliš blízko u sebe ani příliš daleko od sebe.

Naplánujte si trénink

Nyní již známe pravidla pro správné provádění dřepů, a tak se můžeme vrhnout na cvičení. Při prvním spuštění je nutné provést trénink, podle kterého se vám nastaví úroveň vašeho tréninku. Tedy čím více dřepů napoprvé uděláte, tím těžší tréninky vás později čekají. Pokud se vám zdá úroveň později příliš lehká nebo naopak těžká, tak si ji sami můžete změnit. Vybírat můžete z lehké, normální a těžké úrovně.

Najdeme si tedy nějaké pěkné místo na cvičení, připravíme se do dřepové pozice a natáhneme telefon před sebe. Jednotlivé dřepy jsou započítávány pomocí gravitačního senzoru. Každý trénink se skládá ze sady dřepů, které musíme po sobě udělat. Mezi každým počtem dřepů je vždy nějaký čas na odpočinek. Lehká sestava může vypadat třeba takto 7-7-6-8-7. Těžká sestava může zase vypadat takto 41-45-41-45-50. Vždy je tedy pět sérií s různým počtem dřepů, mezi kterými je minimálně minutová pauza.

Vaše výsledky jsou započítávány a vy si tak můžete sledovat svoje pokroky v čase. Kromě počtu dřepů, které jste za den udělali, můžete sledovat i odhadovaný počet kalorií, které jste spálili.

Vývojáři nezapomněli ani na lenochy a v aplikaci tak nechybí oznámení, které Vám připomene, že je čas dělat dřepy. Sami si ale můžete určit čas, ve kterém se budete chtít věnovat cvičení.

Kdo není zvyklý cvičit, tak ho druhý den mohou bolet nohy. Pokud se rozhodnete další den cvičení vynechat, z vlastní zkušenosti vím, že se vám svaly uvolní ještě více a třetí den je snad horší než ten předchozí. Snažte se tedy nohy i přes bolest alespoň trošku namáhat a protahovat.

Hodnocení: I když dřepy nesnáším, motivace zlepšovat počet dřepů, které za den udělám, ji zařadila mezi mé oblíbené. Pravda je, že senzor nepozná, zda skutečně děláte dřepy, a nebo jenom máváte telefonem na kamaráda.

Screenshot_2015-05-28-22-21-22 Screenshot_2015-05-28-22-22-17 Screenshot_2015-05-29-09-33-14 Screenshot_2015-05-29-09-33-23

Když už jsme se do toho cvičení pustili, tak si zacvičíme ještě na horní část těla. Opět se nemusíme učit nic speciálního, a dokonce zůstaneme u stejného vývojáře. NorthPark.Android nabízí totiž několik sportovních a fitness aplikací, které dokonce spolupracují s Google Fit. Tedy s aplikací, kterou jsme si představili v prvním díle našeho pořadu. Své výsledky si tedy můžete synchronizovat a sledovat množství spálených kalorií.

Nohy máme protažené, nyní si jdeme zaklikovat.

Kliky – Push UPS

Tenhle cvik se dá dělat několika způsoby a je pouze na vás, jaký si vyberete. Někdo bude dělat kliky klasické, někdo si dá třeba diamantové a holky využijí nejspíše dámský klik. Popravdě se přiznám, že ani netuším, kolik dívek čte naše články, ale docela by mne to zajímalo.

logo-app Push Ups Work NorthPark.Android Zdarma ANDROID

Jelikož jsme zůstali ve stejných vodách a vývojář se snaží, aby aplikace byly velmi jednoduché a graficky sladěné, tak pokud jste již zkoušeli aplikaci předchozí, tak na vás nečeká žádná záludnost.

Opět na začátku absolvujete trénink, ve kterém se snažíte udělat co nejvíce kliků po sobě. Podle dosaženého výsledku se opět nastaví vaše úroveň, která se bude postupem času ztěžovat. Opět na vás čeká pět sérií s různým počtem kliků a krátkou pauzou mezi nimi. I tady je možnost výběru ze tří úrovní. Pokud nejste zvyklí, raději vyberte lehkou. Pro profíky, kteří si chtějí jenom udělat pořádnou korbu a zpevnit břicho, zase nebude problém dělat kliky na profesionální úrovni.

Než začneme, tak si zase zopakujeme zásady pro správné klikování, mezi které patří:

  • Nadechujeme se při pohybu dolů a vydechujeme při pohybu nahoru
  • Země se dotýkáme pomocí dlaní a špiček nohou.
  • Trup, břicho a nohy máme po celou dobu v rovině. Nejsme nějak prohlí.
  • Cvičíme na rovném povrchu tak, aby ruce byly o něco širší, než je velikost vašich ramen.

Tentokrát bychom asi těžko drželi telefon v ruce a přitom klikovali. Někdo by možná zvládl klikovat na jedné ruce, ale to dneska zkoušet nemusíte. Na počet kliků, které jsme udělali, tedy můžeme využít několik způsobů. Buď je budeme zadávat ručně po tréninku, a nebo se můžeme dotýkat buď bradou nebo špičkou nosu o dotykový displej. Každý dotyk je započítán a posouvá Vás ke splnění denního cíle.

Výsledky lze opět sledovat v čase, přenášet je do Google Fit a počítat si množství spálených kalorií.

Na závěr pár tipů, jak si cvičení ztížit a zároveň nedělat pořád stejné kliky dokola.

Diamantové kliky – Někdo jim říká srdíčkové kliky. Spočívají v tom, že změníte způsob umístění rukou na zemi. Místo klasické polohy rukou od sebe je nyní dáte k sobě, aby se dotýkaly vaše palce a ukazováčky. Vytvářejí mezi sebou prostor ve tvaru srdíčka nebo diamantu. Tenhle cvik je především na posilování tricepsů.

Kliky s tlesknutím – Pokud se chcete trochu vyždímat a využít svou výbušnost, tak si při klikování můžete tleskat. Vždy mezi klikem musíte stihnout tlesknout ve vzduchu. Profesionálům pak nedělá problém tlesknout i dvakrát po sobě.

Hodnocení: Opět velmi jednoduchá aplikace, která vám může pomoci s cvičením. Jako hlavní nevýhodu vidím především počítání kliků pomocí dotyku, protože ne každý displej bude schopný zaznamenat klik správně. U menších telefonů je to docela problém.

Screenshot_2015-05-29-09-02-54 Screenshot_2015-05-29-09-02-59 Screenshot_2015-05-29-09-03-28 Screenshot_2015-05-29-09-03-41

Aby to dnes nebylo jenom o cvičení, ale užili jsme si trochu pohybu a zábavy, tak si jako poslední dnešní tip dáme jednu starší, ale zároveň skvělou hru na pohyb. Spousta z vás ji možná zná, již jsme o ní několikrát psali, ale najdou se i tací, kteří o ní uslyší poprvé. Nebudu ji tedy nějak extra představovat. Pojďme rovnou do virtuální reality.

Jestliže vás příliš nebaví cvičit nebo běhat, ale máte rádi alespoň procházky s trochou adrenalinu a vzrušení, tak ve vašem telefonu nesmí chybět

Ingress – Vítejte ve světě rozšířené reality

 

Na začátku hry je potřeba vybrat si svou frakci. Na výběr máte buď Osvícené, nebo Odpor. Rozebírat v tomto článku, k čemu jaká frakce je, nebudu, protože dnešním cílem je ukázat, že i Ingress může být skvělým pomocníkem při pohybu a pocení přebytečného tuku.

logo-app Ingress NianticLabs@Google Zdarma ANDROID logo-app Ingress Developer Zdarma iOS

Po celé zemi v různých městech je rozmístěna virtuální hmota, kterou lze zachytit pouze pomocí Vašeho mobilního telefonu. Většinou ji naleznete na různých památkách, sochách a dalších monumentech. Vaším cílem je tedy i s využítím navigace hmotu najít. Pokud byste skutečně chtěli vkročit do příběhu, tak nalezené monumenty můžete i hackovat a budovat svoje vlastní. Opět je dobré si nastudovat pravidla hry a dozvedět se něco i o příběhu.

Jednotlivé body mohou být od sebe vzdálené i několik set metrů, a pokud chcete denně věnovat alespoň trochu času pohybu a zároveň se i trošku zabavit, tak si můžete udělat krásnou noční procházku plnou adrenalinu.

Screenshot_2015-05-28-21-50-44 Screenshot_2015-05-28-21-54-32 Screenshot_2015-05-28-21-57-12 Screenshot_2015-05-28-22-01-12

Hodnocení: Jak jednoduše lze propojit svět virtuální reality, hry a pohybu dohromady. Pokud si k tomu nasadíte sluchátka, vyrazíte úplně v noci, tak to může být docela adrenalin. I když vám to příliš při rýsování postavy nedá, alespoň  se něčím odreagujete. Kdo si místo chůze zvolí běhání, to už je jiný level.

Vezměte si boty, počkejte si na půlnoc, a až potkáte šílence s mobilním telefonem a sluchátky v blízkosti Spořilova, začněte utíkat.

To je pro dnešek vše. Pokud někdo potřebujete pomoci s motivací nebo si chcete jen zatrénovat, můžete mě kontaktovat a něco vymyslíme. Těším se u dalšího dílu, ve kterém se zaměříme na břišní pekáč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Kudrna

Sport, PPC Kampaně, Bojové sporty, Motivace, Cyklistika, Fitness

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat