MediaTek Helio X20 – desetijádrový SoC potvrzen a představen

MediaTek Helio X20 – desetijádrový SoC potvrzen a představen
2015-05-13T07:03:40+02:00
• 13. 5. 2015

Mezi dva hlavní lídry na trhu s mobilními SoC patří společnosti Qualcomm a MediaTek. Jistě mnoho uživatelů okusilo jeden z jejich produktů na vlastní kůži. Konkrétně jsem měl možnost testovat mnoho druhů SoC, a to od každé společnosti. Ať už se bavíme o sériích 400, 600, 800 od Qualcommu, či 6200, 6500 nebo 6700 od MediaTeku. Rozdíly jsou znatelné, což bude hlavním důvodem, proč se MediaTek rozhodl vyrobit novou verzi svého SoC, nazvanou Helio X20 – MT6797, která má deset jader, přičemž takt je až 2,5 GHz.

MediaTek-Feature-Image

Stejně jako naznačovali všechny předchozí úniky informací, SoC je vyrobeno pomocí 20nm technologie s troj-clusterem založeným na architektuře big.LITTLE. Najdeme zde tedy dvě jádra Cortex-A72 taktovaná na 2,5 GHz, ty doprovází střední třída Cortex-A53 se čtyřmi jádry taktovanými na 2,0 GHz a nakonec lehká třída. Ta obsahuje Cortex-A53 taktéž, ale takt se snížil na 1,4 GHz. MediaTek si také stvořil vlastní systém (MediaTek Coherent System Interconnect – MCSI) pro clustery, díky čemuž může mít v sobě jeden cluster ARM CCI-500 další čtyři.

MediaTek-X20-1

V tabulce na snímku níže lze vidět, že MediaTek nevyužil všech dostupných možností a přeci jen vsadil na svou osvědčenou metodu. Najdeme zde tedy 2x 32 bit LPDD3 RAM s 933 MHz, což je i u slabšího Helio X10. Oproti například Snapdragonu 810 také ztrácí v konečné konektivitě, podpora maximálního rozlišení snímače fotoaparátu nebo právě v té RAM. Nicméně specifikace nejsou za až tak špatné, tudíž bychom už v druhé polovině roku mohli slyšet o zařízeních, které tento SoC ponesou hrdě.

10 core MediaTek Helio X20 is official

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat