10nm výrobní technologie již příští rok

10nm výrobní technologie již příští rok
2015-04-10T12:20:04+02:00
• 10. 4. 2015

U procesorů mnohdy vyhledáváme parametry jako počet jader a jejich frekvence. Mírně je opomíjena jejich výrobní technologie, rozhodně se jen tak neobjevuje mezi běžnými parametry u smartphonů. Avšak se jedná o důležitý aspekt. Dalo by se říci, že čím nižší je toto číslo, tím dosahuje procesor nebo jakákoliv součástka lepších výsledků.

Například Qualcomm plánuje letos uvolnění Snapdragonu 820, který má být vyroben 14nm nebo 16nm výrobní technologií. Naproti tomu Samsung již prodává smartphone s procesorem, u kterého byla použita 14nm FinFET technologie – Samsung Galaxy S6 a S6 edge.

DSC_3260_ForDan(1)

Jeden z hlavních výrobců polovodičových součástek, TSMC, oznámil, že ještě letos, zřejmě v létě, rozběhne výrobu za pomocí 16nm technologie. Ale už příští rok bychom se měli dočkat 10nm výrobní technologie.

Díky tomu bude možné dosáhnout u polovodičových součástek nárůstu výkonu o 20 % a snížení spotřeby energie o 40 %. Již nyní jsou k dispozici prototypy součástek, kde byla aplikovaná tato novinka. TSMC přímo demonstrovalo 256MB SRAM.

Už nyní se plánuje další významný krok a tím je 8nm výrobní technologie, ale na tu si ještě nějakou dobu počkáme. TSMC dodává, že již nyní má kolem 10 partnerů, kteří využijí zmíněných novinek. Zatím nebylo specifikováno, o koho se jedná, ale mezi stále zákazníky patří například Qualcomm, NVIDIA, Advanced Micro Devices, MediaTek, Marvell a Broadcom.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat