60 % instalací na iOS jsou pirátské, Android na tom není lépe

60 % instalací na iOS jsou pirátské, Android na tom není lépe
2015-01-16T09:15:48+02:00
• 16. 1. 2015
28

Otázka warezu na chytrých zařízeních je stále v kurzu a všichni uživatelé hlavních operačních systémů se mezi sebou neustále dohadují, kdo je v placení za aplikace horší. Vydavatelé celosvětově populární hry Monument Valley vydali vyjádření ke statistikám krádeží této hry, výsledky jsou vskutku k zamyšlení.

Výstřižek

Uživatelé iOS se chvástají, že na operačním systému iOS ke krádežím aplikací téměř nedochází, to je však zcela úplně jinak, alespoň dle statistik instalací hry Monument Valley. Podle zveřejněných výsledků bylo za hru na operačním systému iOS zaplaceno pouze 40 % instalací na všech zařízeních. To však není vše, zcela zdrcující jsou i statistiky na operačním systému Android, kde bylo zaplaceno pouze 5 %, ano nedošlo k překlepu, pouhých 5 % uživatelů za hru legálně zaplatilo. I přesto, že se v poslední době začíná trend warez aplikací na chytrých zařízeních snižovat, jsou tato čísla stále alarmující a k zamyšlení. Mnoho lidí dá za chytré zařízení více než 10 tisíc, ale za software již směšné částky nejsou schopní akceptovat a aplikace kradou. A co vy, platíte za aplikace?

Monument-Valley-2.0-for-iOS-iPhone-screenshot-001

Aktualizováno:

Byla taktéž zveřejněna infografika ke hře Monument Valley.

monument-valley

Zdroj: idownloadblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Jen by zajímalo, jak se počítají nelegální kopie, protože pokud vývojáři ve statistice počítají unikátní zařízení a pak počet zaplacených licencí, je jasné, že pokud má někdo více zařízení pod jedním účtem (ať už iOS nebo Android), tak to koupí jen jednou a nainstaluje na víc zařízení…

Peter Kotrčka

17. 1. 2015, 14:02

MV som si kúpil v dobe, keď bola myslím za 49, zahral som si asi 2 hodiny a bol koniec. Tak nech sa nečudujú, že si tak málo ľudí kúpi pokračovanie. Ale krádež to samozrejme neospravedlňuje.

Vlastimil Bartošák

16. 1. 2015, 19:49

wow to nechápu. Lidi si koupí iPhone za cca 20K a pak warezí nějakou aplikaci? LOL! Já mám Note 3 a normálně na Google Play za aplikaci zaplatím ,protože se mi to nechce někde honit po netu a ještě doufat že mě pirátská aplikace neokrade o peníze či nebude těžit ten ,,debilní“ Bitcoin.

Matej Rajniak

16. 1. 2015, 15:54

Teofilix: Tak toto akoze nechapem… Naco clovek setri a odopiera si vsetko aby si mohol kupit drahy telefon? naco? a ked si kupi vytuzeny telefon za 500e tak mi potom chce povedat ze nema 3e mesacne na to aby si jednu hru kupil? a to nevravim ze zlavy su stale(aj ja tak kupujem veci dopredu co potom hram) cize kazda dobra hra po par mesiacoch stoji 1e… potom vyvojari robia freemium modely hier, aplikacii(ked vidim ze mi pokracovanie oblubenej hry vyjde ako freemium, najradsej by som kazdeho warezaka vyfackal)… toto je horsie ako ked vidim ludi co si za posledne kupia drahy bavorak a potom sa na nom vozia iba cez vikend(lebo vsak spotreba) a ked sa nieco pokazi, tak 3 mesiace stoji na parkovisku pokym nazgrlia na opravu… ludia, nekupujte to na co nemate… da sa kupit lacny a schopny telefon, vacsina aplikacii a hier je zadarmo… dik

Tady se bavíme jen o hrách, ale co teprve filmy, hudba, e-knihy co jste zač neříkejte, že to nestahujete po warezech. Je to jak s tou hrou za dvacku nebo za víc. Dokud ceny budou jaké jsou, tak se bude vše stahovat a třeba největší síla je to u filmů. Tvůrci se pak divá, když chtějí za film pětistovku a stejně tak je to s hudbou. Panenko skákavá. Vůbec se nestydím za to, že stahuji a mám toho za statisíce. Ve svém okolí tedy neznám nikoho, kdo by filmy či hudbu kupoval, tak mě dost šokuji zdejší reakce. Internet nám nabízí plno možností především pokud jde o stahování a já pak škoda ty možnosti nevyužít. Lepší než jen smutně koukat :D

On je taky rozdíl ukrást film (kterej kolikrát jinak dostupnej není) a držet o tom hubu nebo krást (=nelegálně stahovat) většinu věcí a ještě se s tim chlubit a takhle debilně to obhajovat. A že to tak dělaj všichni v tvym okolí tak je to OK? Kdyby ti bylo 12 tak zavrtim hlavou, ve 28 je to spíš k pláči.
Jak ti tu píšou ostatní, koukej začít něco dělat, uplně nejlíp začni vyvíjet aplikace/hry. Jsem zvědavej jestli by sis uchoval svůj názor na jejich pirátění.

Nevím jak to souvisí s věkem. Znám plno starších lidí včetně mých rodičů co stahují filmy či hudbu. Ani nevím proč jsem se zapojoval do diskuse, ale spíš jsem si říkal, že budu exot, když si občas něco koupím, protože tu budou všichni pirátit zvlášť pokud jde o androidi komunitu a teď jsem z té diskuse v šoku, že se najdou i lidé co jsou ochotní platit za aplikace hudbu, filmy… tak je to každého věc a je dobře, že aspoň někdo přispěje tvůrcům na jejich další práci. Na stahování prostě nevidím nic špatného a znám plno lidí co stahuje a napříč věkovým spektrem spíš je škoda, že asi ta masa mlčí a tady se ozývají jen ty bíle vrány. Vlastně o to jsem šťastnější, že aspoň já si na nic nehraji a nic neskrývám. Výzkum jasně ukázal kolik nás je a znova opakuji na stahování nic špatného nevidím pokud stahuji jen pro svou potřebu.

Já jsem v šoku z tvýho přístupu. Nemám co víc říct, je to marný.

Peter Kotrčka

18. 1. 2015, 10:46

Teoflix: „tak je to každého věc a je dobře, že aspoň někdo přispěje tvůrcům na jejich další práci“

Za toto by som mal chuť ti streliť jednu poriadnu, vzduchom chladenú. Keď kradneš, tak kradni a drž hubu. Ale tieto reči v zmysle, že ako je super že niekto platí, aspoň budú pracovať vývojári aj naďalej a ja budem môcť ukradnúť aj ďalšiu verziu. Si len hnusný príživník.

Gratuluji Ti, že patříš k těm pěti procentům jak vyšlo ve výzkumu :D trochu jsem minule ta čísla popletl, ale jak uvádí autor článku ano pouze pět procent lidí s androidem za hru zaplatilo :D takže za tu masu děkuji těm pěti procentům. Děkujeme :D

Peter Kotrčka

18. 1. 2015, 10:43

Teoflix: chabé výhovorky. Cena hudby klesla v digitálnej distribúcii na veľmi prijateľné ceny, navyše služby ako Deezer umožňujú za pár drobných počúvať donekonečna, aj offline.

U filmov chápem, sú drahšie, ale stále platí: aj keby DVD stálo 50000, neoprávňuje ťa to ku kradnutiu. Zjavne máš ale priveľa času, ako som už písal, chcelo by to nejaké zamestnanie.

Nelíbí se mi myšlenka, že když si někdo může koupit mobil za desítku, tak musí mít i na software. Plno lidí si ho koupí jen proto že si plno věcí odepře a šetří a pak už skutečně nemá na ten software. Sám jsem také dřív stahoval z warezu dnes často čekám na slevy. Pokud hra stojí dvacku, tak s tím nemám problém, ale když je to pade a víc, tak už je to prostě moc a raději si ji stáhnu. Někdo zase řekne že to není rozdíl, ale je rozdíl jestli za dvě stovky mám deset her nebo zda za těch deset her dám třeba tisícovku. To prostě rozdíl je a to mám v telefonu skoro dvěstě aplikací, tak si člověk musí vybírat co koupit a co stáhnout.

Vlastimil Bartošák

16. 1. 2015, 19:52

Takže kvůli 50,- kč už warezíš jo?

Dá se říct, že většinou ano, ale občas zainvestuji víc než tu dvacku. Tak jako když je člověk invalidní důchodce, tak musí počítat každou korunu aby mohl mít samsung galaxy note 3 nebo sony smartwatch 3. Když chceš kvalitu a nemáš na to, tak musí člověk šetřit a umět kupovat za nejnižší ceny a to nejen ten software :D

Vlastimil Bartošák

16. 1. 2015, 20:48

njn tak já třeba SW do PC kupuji většinou v zahraničí jako hry atd ,ale SW do telefonu na Play. Je pro mne lepší zainvestovat ,abych se pak nemusel starat o aktualizace :)

Peter Kotrčka

17. 1. 2015, 14:01

Nehnevaj sa, ale budem priamy. Podľa toho čo si napísal máš invalidný dôchodok = dostávaš prachy za sedenie doma a ak to správne chápem, nemáš telesné postihnutie. Tak preboha niečo doma rob. Ako som vyššie napísal, píš články, vzdelávaj sa (a so získanými vedomosťami niečo rob), veď nechodíš do práce, ráno vstaneš a máš „padla“. Chápal by som kradnutie SW u niekoho, kto býva napr. z rodinných dôvodov niekde kde je kúpyschopnosť nižšia, nezamestnanosť vysoká a on je rád, že má z čoho žiť.

Ale ak niekto má Note 3, hodinky (zjavne so svojou sociálnou fóbiou máš tak aktívny a plný život, že ich nutne potrebuješ), tak kradnutie SW je proste prachsprostá krádež. A je jedno či je to SW za korunu, 2, 20 alebo aj 200.

Peter Kotrčka

17. 1. 2015, 10:06

absolútne irelevantné, či hra stojí korunu alebo 1000 – buď ju chcem a dám tú korunu (alebo 1000), alebo mi to pripadá veľa a nemám ju.

vieš, keby porsche stálo 100k, tak si ho kúpim, nemám s tým problém ale keď je to milión a viac, tak už je to veľa a radšej to auto ukradnem. a ja tých automobilov v garáži chcem mať 100, tak to si človek musí vybrať čo si kúpi a čo ukradne.

a P.S.: kto si kúpi mobil za nejakú sumu a potom pol roka do seba pchá len rohlíky – no, niekde bude chyba.

Vlastimil Bartošák

17. 1. 2015, 11:11

Peter Kotrčka – přesně tak. Já osobně jsem také kdysi kradl hry ,ale od té doby co mám práci nebo tehdá brigády tak si hru či aplikaci koupím. Přece je také potřeba nějak podpořit ty vývojáře a pak už mne nebaví doufat že nepřijdu o save ve hře nebo že aplikace nepůjde další den díky aktualizaci :)

Když na to máš :D já se svou sociální fobii na kterou mám invalidní důchod mám jen to na co si ušetřím a co rodiče koupí a to ač mi je 28. Přesto jsem rád, že mám ty nejkvalitnější věci na trhu. Podle toho co chlapče píšeš, tak máš peněz na rozdávání a nevíš co znamená šetřit, tak ti jen přeji abys nikdy nepoznal co je nouze :D

Peter Kotrčka

17. 1. 2015, 13:55

Predstav si, že aj ja mám len na to, čo si našetrím (= čo mi ostane ak započítam príjmy a odpočítam nutné výdavky) a predstav si taktiež, že mne nikto nič len tak nekúpi. A tiež chcem to najlepšie čo sa dá. Lenže ak moje prebytky (= našetrené) sú na úrovni dajme tomu 10000, tak si nekúpim niečo za 9999 len preto, že „hurá, poďme našetrené spotrebovať až na kosť“. Pretože potom žerieš do ďalšej výplaty len rohlíky, ak sa niečo stane tak si nahratý (ty zjavne nie, keďže rodičia sa o teba starajú).

A opakujem, je irelevantné, koľko ten SW stojí. Buď na neho máš a kúpiš si ho alebo na to nemáš a potom sú dve možnosti. Buď ten SW za to stojí a pôjdeš „vykladať vagóny“ alebo ti za to nestojí a nebudeš ho mať / nájdeš bezplatnú alternatívu. Len tak mimochodom, dobre viem čo je to šetriť, bolo by to na dlhší príbeh. A napriek tomu som sa snažil nežiť na limite a vyhovárať sa na nejakú fiktívnu potrebu a ospravedlňovať ňou kradnutie. Pretože akokoľvek si to postavíš, aj stiahnutie 1€ aplikácie je krádež.

A dovoľ mi osobnú poznámku. Ak máš toľko hier a potrebuješ ich, zjavne máš prebytok voľného času. Čo tak skúsiť vzdelávať sa? Alebo pomáhať nejakému projektu napr. cez net, keď už máš tú fóbiu. Môžeš písať články a za ne dostávať aspoň pár stokorún. Možností je kopec – a kto chce, hľadá cestu, kto nechce, hľadá výhovorky.

Ještě je třetí cesta…hru chci, ale nechci za ni dávat tolik peněz, tak si počkám, až je v akci…rozumná cesta, kdy většinu appek nebo her seženu v rozmezí 5 – 40.-

Peter Kotrčka

18. 1. 2015, 17:51

no áno, ale pre väčšinu tých čo neplatia je to jedno, neplatia z princípu, kradnutie je pre nich zjavne normálne a ak platíš, si u nich za debila, v lepšom prípade sa ti len vysmejú.

Myslím si, že by nebylo od věci udělat k tomu ještě průzkum věkového složení majitelů iOS a Android zařízení…tam by se možná ukázalo, že iPhone z větší části vlastní vydělávající lidé, kdežto Android ti, co jim třeba nebylo ani 15 nebo 18 a zatím si nevydělávají. Na míře pirátství má ale také určitě velký podíl mnohem snazší postup instalace cracklých her na Android, kde k tomu není potřeba ani root (resp. jailbreak u iOS).

Peter Markuška

16. 1. 2015, 10:05

aj ked prave tuto som dostal od amazonu zadara tak aplikacie normalne kupujem

Michael Abrhám

16. 1. 2015, 9:56

Jsem pětiprocentní :-D Ale mám pocit, že jsem hru stáhl v akci za menší cenu

když si někdo koupí telefon za 2000, je větší pravděpodobnost že nebude mít ani na aplikace. Já jsem si hru kupoval. Ale nedivím se že iosáci mají mnohdy přednost před androidem, když vidím ty čísla.

Ladislav Polický

16. 1. 2015, 9:52

No, já mám Android a Monument Valley mám zdarma a přitom zcela legálně jako free app oh the day z Amazon apps. Tak kde mám v té statistice hledat?

Přemysl Vaculík

VIP 16. 1. 2015, 9:56

Za vás to zaplatil Amazon, tudíž je jakoby placená.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat