Honor 6 – za málo peněz hodně muziky Recenze

Honor 6 – za málo peněz hodně muziky [Recenze]
2014-12-01T12:37:57+02:00
• 19. 11. 2014
2

Již v červnu byl oficiálně představený Huawei Honor 6. Do České republiky se nicméně tento model dostal až na konci října, a to pod jinou značkou. Pro evropský trh si Huawei vytvořil vlastní značku Honor. A prvním modelem je právě Honor 6. Výbava je téměř stejná jako u v červnu představeného modelu. Jak si tento model vede, se můžete dočíst v následující recenzi.

DSC_0620

Balení

Zařízení dorazilo v modré krabičce. Ihned pod víkem na vás čeká samotný telefon. K dispozici jsem měl telefon v černém provedení. Zájemci však mohou zakoupit i bílou variantu tohoto modelu.


 DSC_0613

Pod telefonem se nachází balení s brožurkami. Velmi mě potěšila přítomnost dvou ochranných fólií. Již od prvního užití můžete svůj telefon chránit proti škrábancům. Fólie jsou naprosto základní, ale i tak to je potěšující fakt.Místo klasického špendlíku na otevírání slotů pro SIM karty je v balení přítomná plastová kartička, která má sloužit pro tyto účely.

DSC_0616

Samozřejmostí je dále přítomnost USB kabelu a adaptéru pro nabíjení samotného přístroje. Ty výrobce dodává v bílé barvě. Balení poskytuje vše, co majitelům stačí k pohodlnému užívání samotného telefonu. Dále se již můžeme podívat na samotný telefon.

DSC_0644

Konstrukce

Honor 6 je 5palcovým telefonem, jehož hmotnost dosahuje 130 gramů. Telefon při prvním uchopení působí dobře a rozměry telefonu se nevychylují od průměru zařízení se stejně velkým displejem. Konkrétně rozměry dosahují hodnoty 139,6 x 69,7 mm při tloušťce 7,5 mm.

Přední straně telefonu dominuje již zmíněný displej. Nad samotnou obrazovkou nalezneme reproduktor pro hlasové hovory. Nechybí ani 5MPx kamerka pro možnosti videohovorů. Napravo od reproduktoru nalezneme notifikační diodu a řadu senzorů. Telefonu nechybí senzor světla, gyroskop, senzor přiblížení a pohybový senzor. Celá přední strana je pokryta ochranným sklem Gorilla Glass 3, což značně ztíží možnosti poškrábání telefonu.

Zadní strana telefonu silně připomíná iPhone 4 nebo Nexus 4.  V horním rohu nepřehlédneme 13MPx fotoaparát a blesk. Na zadní straně nechybí ani reproduktor. Na můj vkus je zvuk z tohoto reproduktoru trochu plochý, ale hraje dostatečně hlasitě. Samozřejmě hlasitost značně klesá, pokud telefon leží na stole a někdo vám volá. V běžném prostředí byste ho ale přeslechnout neměli.

Na zádech přístroje nalezneme ještě samotné logo výrobce. I záda jsou pokryta sklem. Bohužel se nejedná o stejně odolné sklo jako v případě přední strany. Již po jednom dni používání jsem na zadním skle narazil na řadu menších škrábanců. Proto silně doporučuji využít fólie, kterou výrobce do balení přidává.

Skleněná záda také trpí ulpíváním otisků prstů. To je prostě fakt, se kterým se zájemci musí již při koupi spokojit. Jelikož je plocha dokonale rovná, telefon i na lehce nakloněném povrchu klouže. Na druhou stranu se mi skleněná úprava líbí. Vypadá velmi elegantně.

DSC_0629

Boky přístroje jsou pokryty rámečkem, který má napodobovat kov. Jedná se nicméně o plast. Na levé straně přístroje nehledejme žádná tlačítka nebo vstupy. Ty výrobce umístil na pravou stranu zařízení.

Pravá strana tak disponuje tlačítkem pro ovládání hlasitosti nebo tlačítkem pro zapnutí displeje. Umístnění těchto tlačítek je povedené a to mohu tvrdit i o samotném zpracování. Výrobce zvolil vroubkované zpracování. Musím také pochválit dobré zapuštění do celé konstrukce.

Pod tlačítky nalezneme vstup pro SIM kartu a microSD kartu. Na rozdíl od většiny dnešních výrobců padla volba na lehce odnímatelný kryt. Na otevření těchto slotů nepotřebujete žádný speciální špendlík. Na rozdíl od původního Huawei Honor 6, model určený pro Evropu podporuje pouze jednu microSIM kartu. Přístroj podporuje kromě dnes již běžných sítí také LTE, což rozhodně u telefonů této cenové kategorie není běžné a jistě to potěší.

DSC_0657

Horní strana zařízení je vybavena 3,5mm jack konektorem a také infraportem, pomocí kterého můžete ovládat například televizor. Vedle infraportu nalezneme také mikrofon. Mikrofon dále nalezneme i na dolní straně tohoto modelu. Zde také nechybí microUSB konektor, který slouží pro dobíjení nebo připojení telefonu do počítače.

DSC_0641 DSC_0637

Displej

Již jsem nastínil, že se jedná o telefon s 5palcovým displejem. Jedná se konkrétně o IPS panel s rozlišením 1920 x 1080. Při těchto specifikacích dostáváme hustotu pixelů na hodnotu 445 DPI. Pixelů si tak při používání nemáme šanci všimnout.

K samotnému displeji nemám moc co namítnout. Pochválit musím především věrné podání barev. Barvy nejsou nijak přepálené. Pokud se však najdou i tací, kteří by volili jiné barevné nastavení, mají možnost. Výrobce přidal do systému možnost nastavení teploty barev. Zobrazení si můžete přizpůsobit svým vlastním preferencím.

DSC_0659

 S telefonem se dá vcelku dobře pracovat i na přímém slunci. Čitelnost na přímém slunci je lehce nadprůměrná, a proto s ní mít problém nebudete. IPS displej papírově slibuje i dobré pozorovací úhly. Skutečně tomu  je i u tohoto smartphonu. Ani v této oblasti jsem se nesetkal s žádnými problémy.

DSC_0652

Celkově musím říci, že se obrazovka u tohoto modelu povedla. Honor 6 může konkurovat svou obrazovkou zařízením s vyšší cenovkou.

Systém

Honor 6 je dodávaný s předinstalovaným operačním systém Android ve verzi 4.4.2. Jak tomu bývá u telefonů od Huawei, nechybí ani nadstavba Emotion UI, která je ve verzi 2.3. Telefon disponuje interní 16GB pamětí, kterou lze rozšířit pomocí microSD karet až o 128 GB. Po prvním zapnutí máte k dispozici přes 12GB interní paměti.

Nadstavba Emotion UI nemá menu pro aplikace. Všechny nainstalované aplikace se rovnají na volná místa na jednotlivých plochách. Osobně tento styl moc rád nemám, protože je to dle mého názoru vcelku nepřehledné. Po několika hodinách používání si však na tento způsob zvyknete.

 Screenshot_2014-10-31-13-04-22

Jak tomu bývá,  i u této nadstavby máte předinstalovanou celou řadu pomocníků a aplikací. Vhodnou aplikací, která stojí za zmínku, je Správce telefonu. V něm si můžete například přednastavit, u jakých aplikací lze povolit vyskakovací okna, spravovat oznámení, zálohovat data, apod. Nechybí ani urychlovače telefonu nebo čistič úložiště. Především se mi však líbí filtr obtěžování, pomocí kterého můžete zablokovat hovory z jednotlivých telefonních čísel.

Screenshot_2014-10-31-16-40-34

Dále se mi líbil režim Nerušit. Ten jsem využil především v noci. V tomto režimu si můžete nastavit, jaká čísla se vám během tohoto zapnutého režimu dovolají. Také si zapnutí tohoto režimu můžete naplánovat a nemusíte se o něj dále starat. Jedná se o docela povedenou funkci, kterou znají třeba majitelé iPhone.

Samotný telefon není vybavený hardwarovými tlačítky a vy se musíte spokojit s tlačítky softwarovými. Ta fungují stejně jako u modelů Nexus. Šipkou zpět se dostanete o úroveň zpět, tlačítkem domů se dostanete pryč z aplikace na domácí obrazovku a pro multitasking volíte pravé tlačítko s ikonou oken. Oproti čistému Androidu máte nicméně možnost zavřít všechny aplikace, které běží na pozadí, pomocí jednoho tlačítka. Při více spuštěných aplikacích toto tlačítko s radostí využijete.

Screenshot_2014-10-31-18-37-21  Screenshot_2014-11-02-15-16-21

Emotion UI umožňuje také měnit motivy podle vašeho vkusu. Témata si můžete buď stáhnout, nebo můžete volit z již předinstalovaných. Líbí se mi možnost kombinace těchto motivů přesně tak, jak se vám líbí. Bohužel však nedojde ke změně barevného podání notifikační lišty nebo nastavení telefonu. Osobně mi vzhled těchto nabídek moc nevyhovoval.

Notifikační lišta se dělí do dvou bloků – oznámení a zástupci. Do oznámení se dostanete v případě, že stahujete lištu na levé části obrazovky. Do zástupců se dostáváte prostřednictvím pravé poloviny displeje.

Screenshot_2014-10-31-13-04-40

Za zmínku stojí také uzamčená obrazovka. Po každém zapnutí displeje se vám načte jiné pozadí. Volbu pozadí si můžete nastavovat v tzv. časopisech. Na výběr máte z několika kategorií. Ty můžete různě spravovat a podle toho se vám budou jednotlivé obrázky při zapnutí měnit. Pokud se vám líbí nějaký obrázek hodně, můžete zastavit výměnu těchto pozadí nebo si jej můžete uložit do galerie.

Screenshot_2014-11-02-15-25-33

Toto nastavení vyvoláte tak, že přejedete zespoda obrazovky. Zde kromě správy pozadí máte na výběr možnost spustit kalkulačku, kalendář, svítilnu nebo zrcadlo (spustí se přední kamerka).

Nechybí ani možnost ovládání telefonů pomocí rukavice. Bohužel toto nastavení není 100 %. Některé dotyky zařízení zaznamená, jiné ne. Spustit si můžete také plovoucí tlačítko, které umožní základní ovládání a spouštění aplikací pomocí rychlého tlačítka umístěného kdekoliv na displeji.

Screenshot_2014-11-02-15-35-38 Screenshot_2014-10-31-13-04-48

 

Systém je při používání naprosto plynulý, nedochází k žádným zásekům a optimalizace se výrobci skutečně povedla. Majitelé již některého zařízení společnosti Huawei budou jistě lépe orientovaní při prvním používání. Některá nastavení (např. povolení vyskakovacích oken u aplikací) mi přišla zbytečně složitá a ukrytá v systému. Na druhou stranu systém nabízí skutečně řadu nastavení, která dávají uživateli větší kontrolu nad samotným přístrojem.

Screenshot_2014-10-31-16-26-32 Screenshot_2014-11-01-23-29-32 Screenshot_2014-10-31-22-54-41 Screenshot_2014-10-31-13-04-15

Screenshot_2014-10-31-13-04-29 Screenshot_2014-10-31-13-05-00 Screenshot_2014-10-31-13-12-20 Screenshot_2014-11-07-07-30-11

Fotoaparát

Přístroj disponuje zadním 13MPx fotoaparátem. Přední kamerka je 5MPx. U zadního fotoaparátu nechybí ani přisvětlovací LED diody. Rozlišení pořízených fotografií činí maximálně 4160 x 3120. Telefon zvládne natáčet také Full HD videa. To by byly základní informace. Jak je na tom fotoaparát v praxi?

Předně bych chtěl vyzdvihnout funkci, kdy Honor 6 umí pořizovat snímky ihned při vypnuté obrazovce. Stačí pouze dvakrát rychle zmáčknout tlačítko pro ztlumení hlasitosti a snímek je na světě. Rychlost pořizování snímků musím ale vyzdvihnout i při běžném focení skrze aplikaci pro fotoaparát. U mnoha přístrojů jsem se setkával s pomalým vyfocením snímku. To ale není případem Honor 6, který fotí skutečně rychle, a řekl bych, že v této oblasti bude konkurovat i přístrojům z nejvyšších tříd.

Co se týče prostředí fotoaparátu, to je intuitivní a jednoduché. Nemusíte přepínat mezi režimy focení a natáčení videa, vždy si můžete jednoduše vybrat ihned po zapnutí aplikace. Nechybí ani řada režimů jako panoramata nebo HDR. Lze volit také inteligentní režim, který automaticky přizpůsobí vlastnosti pro to, aby byl vytvořen nejlepší snímek. Přední fotoaparát nabízí také možnost fotit tzv. panoramata. Lze tak fotit „selfies“ ve více lidech. V praxi se ale jedná o to, že telefon vyfotí tři snímky a následně je spojí. Osobně jsem tak zalíbení v tomto režimu nenašel.

Screenshot_2014-11-13-19-53-49

V nastavení nechybí standardní možnosti. Nalezneme zde volbu velikosti fotografie, vyvážení bílé barvy nebo nastavení ISO. Pro pořizování videí je možné využít stabilizace obrazu. Samozřejmě také nechybí možnost preferovat ukládání pořízených fotografií na SD kartu.

 Screenshot_2014-10-31-16-42-35 Screenshot_2014-10-31-16-42-45

Z pořízených snímků mám velmi rozporuplné pocity. Telefon dokáže pořídit kvalitní snímky, kde je minimum šumu. Mnohdy jsem se setkal ale také s fotografiemi, které i v poměrně dobrých světelných podmínkách trpěly právě přítomností šumu. Horší je to také se zaostřením. Poměrně často se mi stávalo, že když jsem chtěl vyfotit skutečně dobře zaostřenou fotografii, stál jsem na místě nějakou dobu a vyfotil i třeba 10 snímků, než jsem byl spokojený. Samozřejmě se tak nestávalo vždy, ale je pravdou, že jiné telefony jsou na tom v této oblasti lépe. Barvy pořízených snímků jsou nicméně věrohodné a v této oblasti nemám, co bych telefonu vytknul.

Pokud budu hodnotit kvalitu fotografií, musím říct, že Honor 6 zapadne do průměru fotoaparátů mezi mobily střední třídy. Fotografie nejsou vyloženě špatné, ale trpí například splýváním detailů. Pokud hledáte telefon určený především pro fotografování, Honor 6 pro vás s největší pravděpodobností nebude. Na ukázky fotografií se můžete podívat níže.

IMG_20141104_185352 IMG_20141103_171048 IMG_20141031_225621 IMG_20141107_094302 IMG_20141107_094257

IMG_20141108_110002 IMG_20141110_161037 IMG_20141110_161213 IMG_20141110_161232 IMG_20141105_151737

IMG_20141105_102814 IMG_20141107_094242 IMG_20141112_143414 IMG_20141110_161655 IMG_20141114_181150

 

Výkon

Honor 6 je vybavený procesorem Hisilicon Kirin 920 a 3GB operační pamětí. O grafický výkon se stará Mali-T628 MP4. Samotný procesor se skládá z 8 jader, při čemž 4 jádra jsou Cortex-A15 při frekvenci 1,7 GHz, zbylá 4 jádra jsou 1,3 GHz Cortex-A7. Tato kombinace by měla zajistit lepší úsporu energie a v případě nutnosti také dostatečný výkon.

Z diskuze u článků týkajících se tohoto modelu jsem se setkal s několika pochybnostmi ohledně této výbavy. Jak jsem zmínil již v sekci systému, v prostředí telefonu jsem nedostatek výkonu nezpozoroval. Jak tomu ale je s výkonem u náročných aplikací? Honor 6 jsem podrobil benchmark testům a došlo také na praktický test ve hrách.

Pro otestování výkonu jsem použil aplikací AnTuTu Benchmark, GeekBench a došlo také na 3D Mark. V AnTuTu benchmarku dosáhl přístroj hodnocení 40 637 bodů a umístil se na 5. místě. Za sebou nechal modely, jakými jsou Xiaomi Mi3 nebo Sony Xperia Z2. V GeekBench se v Single-Core hodnocení umístil telefon s 855 body těsně za Nexus 5, v Multi-Core hodnocení dosáhl 3061 bodů a předčil všechny ostatní telefony. 3D Mark ukázal po otestování 13 698 bodů.

 Screenshot_2014-10-31-13-56-57 Screenshot_2014-10-31-13-57-14 Screenshot_2014-10-31-13-57-19

 Screenshot_2014-10-31-12-53-19Screenshot_2014-11-01-19-39-14

Na základě těchto testů se skutečně nejedná o nejvýkonnější přístroj. Na druhou stranu výsledky dokazují, že telefon by měl mít dostatek výkonu pro náročné hry. A to potvrzují i mé praktické zkušenosti. Sám jsem na Honor 6 nainstaloval Asphalt 8, Real Racing 3 a GTA: Vice City.

Všechny výše zmíněné hry zvládá Honor 6 bez jakýchkoliv problémů, vše běží plynule a hráči si přijdou jistě na své. Sám za sebe musím říci, že telefon disponuje dostatkem výkonu. Pokud uvažujete o přístroji, se kterým si budete chtít krátit dlouhé chvíle hraním, s Honor 6 jistě chybu neuděláte. Telefon dnešní náročnější hry je schopen zvládnout obstojně a věřím, že pro tyto účely obstojí i v blízké budoucnosti.

Výdrž

Výrobce dodává telefon s baterií o kapacitě 3100 mAh. Baterie je nevyměnitelná. Samotné dobíjení probíhá poměrně rychle až na posledních 15 %, kde se dobíjení neskutečně vleče. Musím uznat, že s dobíjecím časem nejsem spokojený. Na internetu jsem se setkal s informacemi, že dobíjení proběhne za 2 hodiny. Já se však k takovým hodnotám ani zdaleka nepřiblížil. Nabití baterie z úplně vybitého do zcela nabitého stavu mi trvalo zhruba 2 hodiny a 45 minut. Dobití pak z 50 % do 100 % trvalo v průměru 1 a půl hodiny. Dobíjecí časy by byly mnohem rychlejší, ale právě posledních 15 %, které jsem již zmínil, tento čas opravdu hodně prodlužují. Musím ještě podotknout, že přes noc, kdy je telefon nečinný, ztratí zhruba 5 % z baterie.

Samotná výdrž telefonu není špatná. Vezmu-li v potaz, že se jedná o střední třídu, plně mi dostačovala. Při běžném vytížení telefon vydrží celý pracovní den. Pokud však telefon využíváte skutečně aktivně (hry, stálé kontrolování internetu apod.) budete rádi, když budete mít možnost připojit telefon k nabíječce i během dne. Samozřejmě jsem měl i dny, kdy jsem telefon aktivněji nevyužíval, a v tomto bodě mohu konstatovat, že telefon dosáhl výdrže 2 dnů.

Screenshot_2014-10-31-13-17-58  Screenshot_2014-11-09-21-06-12

Uživatelé se na tento přístroj mohou spolehnout. Výdrž telefonu dosáhne bez problému 1 den. Při šetrnějším užívání může telefon vydržet na jedno nabití i 2 dny. Výdrž je na telefon střední třídy obstojná a rozhodně neurazí.

Hodnocení

Honor 6 přichází do České republiky poměrně s velkým ohlasem. Jedná se skutečně o dobře vybavený telefon. V dnešní době plně dostačuje na náročné hry. Ocenit musím také kvalitní displej. Dále potěší přítomnost podpory LTE sítí. Telefon rozhodně není zklamáním ani v otázce výdrže na jedno nabití.

Negativně hodnotím skleněná záda přístroje. Ta nejsou vůbec odolná proti poškrábání. Pokud se budete chtít vyhnout škrábancům, budete muset použít ochranné folie. Ta je ale přítomná v balení. Sám jsem si musel zvykat také na prostředí, které se od čistého Androidu hodně liší. Pokud vám ale nevadí například absence menu s aplikacemi, nebo jste smířeni s předinstalovanými aplikacemi, problém mít jistě nebudete. Jako složitější se jeví také práce při pořizování fotografií. Snímky jsou mnohdy neostré a Honor 6 bych nedoporučil uživatelům, kteří chtějí mobil určený především pro fotografování.

Celkově se Honor 6 rozhodně nemá za co stydět. Za cenu okolo 9 tisíc dostanete dobře vybavený telefon, který si poradí i s požadavky náročnějšího uživatele. Pokud do chytrého telefonu nechcete investovat mnoho, ale zároveň chcete důstojně vybavený telefon, Honor 6 by mohl být určený právě pro vás.

Za zapůjčení Honor 6 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Dalibor Pencik

19. 11. 2014, 20:16

jako 8mi jádro s 3GB rma a 5″ IPs displejem s FULLHD je pro vás střední třída? :-D takže high end je co?

Tak až do konce článku jsem si říkal „na levný telefon to není špatné“, ale na konci jsem se dozvěděl cenu a to mi vyrazilo dech. Čekal bych tak maximálně 6000. Každopádně dík za recenzi!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat