Google Inbox – výborná evoluce, ale ne pro každého komentář

Google Inbox – výborná evoluce, ale ne pro každého [komentář]
2014-11-16T13:20:38+02:00
• 14. 11. 2014
4

Google Inbox se tváří jako zcela nová služba, která má svou aplikaci i webové rozhraní. Pokud se ale budete zajímat o tuto novinku, zjistíte, že se jedná v podstatě o nadstavbu běžného Gmailu. Přejímá většinu nastavení, hlavně co se týče napojených emailových účtů, pak štítků a ještě několika drobností.

Google novinku prezentuje s tím, že má přinést lepší práci s emailovou korespondencí, čímž má více zjednodušit práci. Zejména má ušetřit čas, který trávíme obsluhou Gmailu.

Jakožto šéfredaktor Dotekománie jsem denně zaplavován desítkami až stovkami emailů a dost svého času trávím nad tím, abych třeba jen roztřídil, co je důležitě a co ne. Už jen jednoduchý úkon, jako je mazání, je poměrně zdlouhavé v případě aplikace Gmail. Teď nemyslím odstranění jednoho emailu, to lze udělat z notifikace. Problém je, pokud jich přijde několik. Samozřejmě tu jsou možnosti jako hromadný výběr a podobně, ale vše je na několik kliknutí, což vyžaduje pozornost.

Když jsem začal používat Google Inbox, musel jsem si vštípit odlišné ovládání. Sice zde není tolik rozdílů, ale už jen samotné chování aplikace je poněkud jiné. Dost se opírá o animace a gesta. Velmi rychle jsem si zvykl na pohyb z levé strany do pravé, což poštu archivuje a označí ji jako přečtenou. Opačným směrem mohu email odložit na jiný čas, případně jej mohu nechat připomenout na základě místa. Na tento způsob práce jsem si velmi rychle zvykl a doslova jsem ji jej oblíbil.

2014-10-22-17.16.13 2014-10-22-17.16.25

Nedílnou součástí Inboxu je automatické třídění zpráv do jednotlivých kategorií. Celkem je jich sedm: Cestování, Nákupy, Finance, Sociální sítě, Automatické, Fóra a Reklamy. Ze své zkušenosti mohu říci, že fungují lépe než současná verze v Gmailu. Emaily se seskupují a vytvářejí jednoduchý stream, který trochu připomíná sociální síť. Důležité zprávy se mi zde nijak nezačleňují, tudíž je nemusím hledat v kategoriích.

2014-10-22-20.08.23 2014-10-22-20.08.29

Možnost připnout email využívám méně, jelikož zde raději dávám přednost připomenutí. I tak si můžete zvýraznit pomocí této funkce ty zprávy, které považujete za velmi důležité a měli byste je mít neustále na očích. Je zde i možnost zobrazení jen připnutých. Osobně bych se bez této funkce obešel.

2014-10-22-20.08.34 2014-10-22-20.08.42

Aby z tohoto textu nebyla jen óda na Google Inbox, máme zde několik výtek, které se snad podaří dopracovat do příští verze. Jedna z těch zásadních je zajisté absence automatického podpisu. Bohužel není použito to, co máte nastaveno v Gmailu. V Inboxu ani nemůžete vytvořit šablonu pro podpis, tudíž musíte vždy napsat své jméno, pokud chcete dodržet nějakou formálnost emailu.

Google Inbox je sice intuitivní a nabízí některé přednosti, ale schází velmi podstatná funkce. Email se nedá jednoduše smazat. Bohužel tato funkce není implementovaná ani do aplikace, ani do webového rozhraní. Existuje jen jedna možnost – přesunout zprávu do koše, kde po nějaké době dojde k pročištění.

2014-10-22-20.12.25 2014-10-22-20.12.31

Připojené soubory k emailu jsou vyřešeny na první pohled velmi šikovně. Můžete si nechat zobrazit jakýkoliv soubor, pokud je ve vašem zařízení aplikace, která jej podporuje. Dokonce nemusíte jít ani do detailu zprávy, otevření lze uskutečnit přímo z výpisu. Bohužel zde schází rozšíření možnosti, jako je třeba uložení na Google Disk přímo z Inboxu. Je zde i omezená podpora formátů souborů – například si Inbox neporadí s archivy typu RAR.

2014-10-22-20.13.25 2014-10-22-20.14.19

Google má ještě co dodělávat, aby Inbox mohl více konkurovat Gmailu. Nabízí některé přednosti, mezi kterými si zajisté oblíbíte možnost upozornění na základě času a místa. Vše je dokořeněno animacemi a trochu jinou prací s emaily. Jelikož se jedná v podstatě o beta verzi, rozhodně si Google zaslouží pochvalu. Nyní bude záležet, jak se postaví k chybějící funkcionalitě.

google.com/inbox

Z Inboxu mám pocit, že Google chce nabídnout jiný uživatelský prožitek. Tak trochu sám dodává, že nový klient k vašemu emailu není určen pro každého. Pokud jste zvyklí na pokročilé možnosti Gmailu, zřejmě nenajdete zalíbení ve velmi zjednodušeném Inboxu. U sebe jsem vypozoroval, že svůj soukromý email, kam mi chodí i pracovní zprávy, používám zejména s Inboxem. Co se týče redakčního emailu, zůstávám u pokročilejšího Gmailu.

logo-app Inbox by Gmail Google Inc. Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Zelina

16. 11. 2014, 22:18

V Inboxu mi chybí jedna jediná věc – hvězdičky. Používám je pro maily, ke kterým se pravidelně co 2 měsíce vracím a přišpendlené v doručené poště by mi prostě překážely…

Mám trochu problém se špatným zobrazováním delších názvů štítků a rovněž jsem nepřišel na to jak z inboxu přímo vytvořit kontakt. Mluvím o webové verzi.

Martin Graulich

14. 11. 2014, 17:57

Inbox je užitečná věc a dost rychle jsem si zvykl :)

Jiří Tůma

14. 11. 2014, 13:31

Pro mě je Inbox přesně to, co potřebuji. Včetně propojení Připomenutí s novým Kalendářem. Ještě by to chtělo propojit opačným směrem…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat