Experimentální aplikace umí poznat žloutenku u novorozence

Experimentální aplikace umí poznat žloutenku u novorozence
2014-08-29T08:30:29+02:00
• 29. 8. 2014
2

Chytrý telefon má, ve vyspělejších částech světa, téměř každý. Tudíž se již před nějakou dobou roznesla myšlenka pomoci skrze chytrá zařízení. Můžete narazit na aplikace, jež vám napoví například, co a jak udělat správně před příjezdem záchranného vozu. Užitečnost těchto aplikací je velmi vysoká, tudíž není divu, že tento „trend“ se rozrostl do všech možných odvětví.

dt-bilirubin-1

Dnes vám ukáži aplikaci, jež je vyvinuta vědci z Univerzity ve Washingtonu (University of Washington), která dokáže odhalit, podle pouhé fotografie, žloutenku u novorozence. To, že je aplikace na světě, není náhoda. Při narození trpí žloutenku přibližně 60 % novorozenců, přičemž někteří se jí dokáží zbavit sami nebo se jím musí pomoct léky. Nyní tedy mají rodiče první možnost, jak se částečně přesvědčit, zda jejich dítě má tuto chorobu, či nikoliv.

Celý fígl spočívá v „kartičce“ s barvami a v programu uloženém v cloudu. Vám tedy si stačí pouze vytisknout již zmíněnou, kartičku, přiložit jí dítěti na bříško, vyfotit jej a pomocí aplikace ji poslat na prověření programem. Kartička, kterou přiložíte dítěti na bříško, má jediný účel, kalibrovat barvy, aby mohl program správně vyhodnotit výsledky.

dt-bilirubin-2

Bohužel aplikace zatím není schopná plného provozu, jelikož se musí otestovat o dost více dětí pro správnou kontrolu všech výsledků. Avšak už nyní, jen jako prototyp, aplikace sklízí úspěch celkem značný. Dále už zbývá jen doufat, že se vše zdárně podaří a my si budeme za nějaký ten čas moci vyzkoušet i další užitečné aplikace tohoto typu.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Kamal Salama

29. 8. 2014, 18:58

Každý novorozenec po narození má tzn. fyziologickou novorozeneckou žloutenku .To není nemoc! Jen minim. novorozenců v procentech dle stand. grafů potřebuje pomoc a to jen světlo!, žádný lék, pak žloutenka sami odeznívá během několika dnů či týdnů, ale většina je fyziologická žloutenka.Žádná nemoc !

detskou zloutenku pozna kazdej i bez mobilu, takze trosku zbytecnost :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat