Google stojí před soudem kvůli monopolu mezi mobilními vyhledávači

Google stojí před soudem kvůli monopolu mezi mobilními vyhledávači
2014-05-05T06:59:42+02:00
• 5. 5. 2014
1

Ve čtvrtek podala advokátní kancelář Hagens Berman žalobu proti Googlu kvůli údajnému nekalému udržování monopolu mezi vyhledávači na mobilních platformách.

Google-Legal

 

Pokud chtějí výrobci nabízet smartphony s Google Play Store, musí potvrdit „Mobile Application Distribution Agreement“, do češtiny přeložitelné jako „Ujednání o distribuci mobilních aplikací“ (zkratka MADA). Součástí MADA je však povinnost výrobce distribuovat systém společně s ostatními aplikacemi Googlu, mezi které patří i Vyhledávání Google.

Přesně to se nelíbí společnosti Hagens Berman. V jejich vyjádření zmiňují, že podle nich Google nedosáhl monopolu mezi vyhledávači na Androidu tím, že by nabízel nejlepší vyhledávač, ale právě pomocí MADA. Dále hovoří o tom, že pokud by někteří výrobci začali jako výchozí vyhledávač nabízet vyhledávač konkurence, mělo by to kladný vliv na kvalitu všech vyhledávacích enginů.

Čím víc dotazů by procházelo konkurenčními vyhledávači, tím více by se zlepšovali a tím více by se musel Google snažit zlepšit své vlastní algoritmy. Podle Hagens Berman neexistuje žádný hospodářkou soutěž podporující důvod, proč by si měl Google vynucovat instalaci svých aplikací na každém zařízení s Google Play Store.

Google se brání tím, že kterýkoliv výrobce může vzít Android ať už „s Googlem“ nebo „bez Googlu“, jako to dělá například Amazon u svých tabletů nebo Nokia u Nokia X. Stejně tak jako může kdokoliv používat Google s Androidem nebo bez Androidu.

Podle ComScore ovládal Google v únoru 67,5 % trhu s vyhledávači, což je sice vysoké procento, ale nikterak alarmující, takže je nutné si položit otázku, zdali je tato žaloba oprávněná, či není. Má Google právo nárokovat si podobné požadavky, nebo je to již manipulace s trhem? Přeci jen Google, na rozdíl například od Micorosoftu, kde jako vyhledávač dostupný pod tlačítkem menu Google nenastavíte, umožňuje uživateli výchozí vyhledávač změnit a od Androidu 4.0 umožňuje i tyto předinstalované aplikace zmrazit.

Zdroje: cnet.com, androidpolice.com, bgr.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Vladimír Jícha

5. 5. 2014, 10:08

Já jsem tedy přímo vyhledávač na telefonu asi nikdy nepoužil. Pustím si prohlížeč a v něm zadám, co hledám. A protože mi dá Google nejlepší výsledky, mám ho v prohlížeči nastavený jako výchozí. Změnit vyhledávač je prkotina a nejsou s tím spojený žádný další náklady. Na rozdíl od změny třeba operačního systému, kde jedna firma drží přes 90% trhu. Pokud se chce někdo zaměřovat na monopoly, vidím úplně jiný vhodný cíle.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat