Šetříme data – Chrome nebo Opera? mini test

Šetříme data – Chrome nebo Opera? [mini test]
2014-01-18T14:49:01+02:00
• 18. 1. 2014
1

Google konečně zahrnul možnost úspory dat do stabilní verze Chromu. Pokud chcete ušetřit FUP u svého tarifu, stačí jít do nastavení prohlížeče a danou volbu najdete pod záložkou „Správa rychlého připojení“.

ku-xlarge (1)

Docela mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi řešením Googlu a Opery. Ta má s podobnou funkcí větší zkušenosti. Stáhl jsem si pro tyto potřeby nejnovější verze obou prohlížečů.

logo-app Prohlížeč Chrome – Google Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Prohlížeč Opera pro Android Opera Software ASA Zdarma ANDROID

Rozhodl jsem se pro jednoduchý mini test, kde jsem se snažil porovnat úsporu na obou stranách. Bohužel jsem došel na některé nedostatky – ty zmíním v závěru. Pro testovací účely posloužil náš web, jelikož mám jistotu v tom, že nevytváří rozdíly v obsahu mezi těmito prohlížeči. Mezi jednotlivými testy došlo vždy k vymazání dat aplikací.

Mobilní web

První na řadu došlo změření úspory u mobilní verze našeho webu. Před samotným měřením jsem provedl restart Chromu a Opery. Následně jsem zapnul úsporné funkce a nechal načíst celou úvodní stránku.

2014-01-18 10.32.00 2014-01-18 10.30.24

Opera zahlásila, že načtená stránka si vyžádala 96,8 KB, přičemž přijato bylo 557,6 KB na servery Opery. Výsledné skóre je 83% úspora. Chrome v tomto testu jednoznačně prohrává. Z původních 665 KB bylo přijato 364 KB. Výsledek je tedy 45% snížení dat.

Mobilní web s přepnutím na běžnou verzi

2014-01-18 10.37.29 2014-01-18 10.34.30

V druhém testu jsem nechal načíst mobilní verzi webu a následně jsem přepnul na běžné zobrazení. V tomto případě tedy došlo na stažení většího množství dat. V testu se tak moc soupeři neliší v množství přijatých dat, ale Opera dokázala vše srazit na 460,3 KB a Chrome jenom na 1,92 MB.

Větší množství stránek

V předposledním testu jsem navštívil mobilní verzi webu a následně jsem otevřel první tři články na nových záložkách.  U všech jsem čekal na kompletní načtení. Netřeba uvádět přesné hodnoty, které jsou viditelné na snímcích níže. I zde vyhrává jednoznačně Opera.

2014-01-18 09.46.29 2014-01-18 09.31.16

Finální test

Konečný test se neliší od předchozího, ale v tomto případě jsem použil měření spotřeby dat nezávislejší aplikací My Data Manager. Chtěl jsem zjistit, jak moc přesně uvádějí prohlížeče informace o datech.

logo-app My Data Manager Mobidia Technology Zdarma ANDROID

2014-01-18 10.20.41 2014-01-18 10.15.41

Opera uvádí, že bylo staženo 351,6 KB. Chrome je na tom hůře – 1,05 MB. Dokonce se liší i velikost původních dat. Google servery natáhly 1,5 MB a servery od Opery 4,2 MB. Ovšem aplikace My Data Manager hovoří o něčem jiném. Chrome sice stáhl přes 1 MB, ale dle statistiky Opera také.

Aktualizováno:

Tyto hodnoty se zdály být dosti podezřelé, hlavně u Opery. V podstatě lze vyčíst z grafu, že Opera spotřebovává více dat, než sama udává. Po bližším zkoumání jsem zjistil, že do výsledných hodnot se započítává komunikace na pozadí. Například 220 KB stáhne z internetu jen kvůli našeptávači hledaného dotazu nebo zadávané stránky, dodatečné informace a zřejmě ještě komunikace na pozadí. Při jednotlivém krokování spotřeby jsme došli k daleko menšímu rozdílu.

2014-01-18 10.21.49

V tomto testu My Data Manager pouze potvrzuje, že Opera dokáže lépe snížit datovou náročnost webových stránek než Chrome. Bohužel bez přesné statistiky dění na pozadí aplikací nelze vyhodnotit spotřebovaná data jen pro webové stránky.

Závěr

Zřejmě by bylo potřeba využít přesnější nástrojů na měření dat. Na druhou stranu mohu jednoznačně konstatovat, že Opera je šetrnější k vašemu FUP při zapnuté funkci Off-road.

Bohužel ani přes tento závěr nejsem spokojený s Operou. Důvod je poměrně jednoduchý. Všiml jsem si u testování, že optimalizace webových stránek přes servery Opery je až moc drastická. Některé funkce stránek, které jsou závislé na JavaScriptu, po úpravách nefungují. Ve výsledku se může rozbít vzhled webů. Chrome na druhou stranu podává optimalizovaný výsledek rychleji.

Tudíž si budete muset vybrat mezi velkou úsporou dat a občasnými problémy s weby, nebo zvolíte Chrome s menší úsporou, ale bez snížení funkčnosti webů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zkuste testovat po vyčerpání FUP. CHROME jasně lepší! Zkoušeno na úvodní stránce Uložto.cz.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat