Moto G – levný neznamená mizerný recenze

Moto G – levný neznamená mizerný [recenze]
2014-01-18T12:10:02+02:00
• 18. 1. 2014
16

Americká firma Motorola, v dnešní době patřící pod křídla Googlu, se snaží získat zpět ztracenou pověst své značky a v listopadu představila svůj druhý telefon řady Moto – Moto G. Na rozdíl od svého většího brášky, Moto X, se tento Moto G brzy po svém uvedení začal prodávat i mimo Spojené státy. Tentokrát bylo cílem Motoroly srazit cenu co nejníže a nabídnout smartphone s výbornými parametry za příznivou cenu, díky které je dostupný téměř pro všechny.

Hlavní obrazovka launcheru Moto G

Balení a jeho obsah

Smartphone přichází v malé krabičce, což je možné díky tomu, že se v ní nachází pouze to nejnutnější. Kromě něj obsahuje krabička pouze USB kabel pro nabíjení a spojení s počítačem a několik manuálů. Motorola nepřibalila dokonce ani adaptér do zásuvky, natož pak nějaká sluchátka.

Obsah balení Moto G

Konstrukce a design

Telefon má rozměry 129.9 x 65.9 x 11.6 mm. Vzhledem ke své hmotnosti, která činí 143 gramů, a vysoké tloušťce působí robustním dojmem a díky svému tvaru výborně padne do ruky.

Design je na první pohled podobný Moto X a to včetně typické malé prohlubně na zádech, do které je možné při používání umístit prst pro jistější a příjemnější držení. Kromě toho se v této prohlubni nachází logo Motoroly, což je zároveň jediná indicie, ze které jde poznat výrobce, jinak na něm nenajdeme žádné další logo ani nápis.
Celkově je design čistý a elegantní, i když by mnozí mohli namítat, že až příliš nudný. To ale platí pouze v případě černého krytu, ostatní barevné varianty působí úplně jiným dojmem.

IMGP3953 IMGP3991

Zpracování se na první pohled zdá bezchybné, ale po důkladném prohmatání je možné si všimnout povrzávání krytu v některých místech, zejména v pravém horním rohu.

Kryt je vyveden v matném plastu se soft touch úpravou a je odnímatelný, ale baterie samotná vyměnitelná není. Kdo ví, proč se Motorola k tomuto téměř zbytečnému omezení uchýlila. Nicméně odnímatelnost krytu přece jen má svůj důvod, umožňuje totiž jeho výměnu za kryt jiné barvy nebo i jiného materiálu, popřípadě za flip shell pro lepší ochranu displeje. Také se pod ním nachází slot na microSIM kartu.

Černá varianta je velmi náchylná k otiskům prstů a kryt je již po pár týdnech mírně ošoupaný a poškrábaný. Koupí krytu světlejší barvy je ale možné se těmto problémům vyhnout. Krycí sklo displeje je k otiskům prstů taktéž velmi náchylné.

Otisky prstů se na Moto G chytají velice dobře.

Otisky prstů se na Moto G chytají velice dobře.

Na pravém boku se nachází vypínací tlačítko a pod ním kolébka pro regulaci hlasitosti. Ta při stisknutí vydávají relativně hlasité kliknutí, díky kterému máte jistotu, že jste tlačítka opravdu zmáčkli. Bohužel se také citelně viklají. Na zadní straně se kromě již zmíněné prohlubně nachází čočka 5MPx fotoaparátu, přisvětlovací LED dioda a výstup hlasitého reproduktoru.

Nad displejem se nachází reproduktor pro hovory, 1,3MPx kamerka pro videohovory, senzory přiblížení a okolního světla a notifikační dioda, která ale disponuje pouze bílou barvou. Na horní hraně se nachází 3,5milimetrový jack a sekundární mikrofon pro odfiltrování okolního hluku. Pod displejem se nenachází žádná hardwarová tlačítka, ta jsou totiž v tomto případě softwarová. Na spodní hraně pak nalezneme micro USB konektor a primární mikrofon.

IMGP3980 IMGP3978 IMGP3977

Hardware

Uvnitř těla tepe procesor Qualcomm Snapdragon 400 se čtyřmi jádry Cortex A7 o taktu 1,2GHz, který je doprovázen dnes již průměrným 1 GB RAM. O grafiku se stará grafický čip Adreno 305. Díky tomuto nepříliš oslnivému hardwaru ale nedochází k přehřívání, takže se vám nestane, že by se i při hraní náročných her zahřál na teplotu, při které začíná být držení v rukou nepříjemné. Výkon je dostatečný i pro hraní náročných 3D her.

Interní paměť je pouze 8 nebo 16 GB bez možnosti rozšíření pomocí SD karty, což je trochu škoda, protože mnoha lidem taková nemusí stačit. V případě 16GB varianty vám bude k dispozici necelých 13 GB volného místa.

Hlasitý reproduktor je až překvapivě hlasitý, takže ho uslyšíte snad v každé situaci, nicméně jeho zvuk není příliš kvalitní, ostatně jako je tomu u většiny telefonů. Kvalita hovoru je spíše průměrná, ale pokud nemáte přímé srovnání, tak si horší kvality zřejmě ani nevšimnete. Pro milovníky čísel jsem jej podrobil AnTuTu benchmarku, ve kterém se umístil relativně dobře, mezi Nexus 4 a Galaxy SIII.

Screenshot_2014-01-16-17-41-02 Screenshot_2014-01-16-17-32-43

Konektivita

I v případě konektivity je vidět, jak Motorola šetřila. Najdeme zde WiFi, ale bohužel pouze b/g/n, ac byste zde hledali marně. Příjem signálu je trochu horší a na WiFi sítích se slabším signálem se ani nepřipojí, a pokud se připojí, signál do několika desítek vteřin zase vypadne. Obecně jedna čárka signálu znamená, že se k síti nepřipojíte. Dále se v zde nachází Bluetooth 4 a podpora HSDPA 21 Mbps, takže pokud si chcete v blízké budoucnosti užívat rozmáhajícího se LTE v Česku, pak byste měli smůlu. Pokud vás zajímá přesný seznam podporovaných sítí, najdete ho zde:

  • GSM (2G) – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
  • UMTS (3G) – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz

Moto G zároveň nedisponuje v našich podmínkách stále ještě nepříliš úspěšným NFC.

GPS a baterie

Časy fixace GPS jsou velmi zvláštní, občas trvá fixace dlouhé desítky vteřin a občas zase okolo pěti vteřin. Ale příliš nezáleží na tom, zda-li se jedná o první spuštění a fixaci po dlouhé době, či opakované po krátké době a na lokaci taktéž příliš nezáleží. Není problém zapnout GPS po několika dnech a dočkat se fixace během pár vteřin, zatímco jindy můžete i po rychlém vypnutí a zapnutí GPS čekat klidně i 40 vteřin. Odhalit nějaký systém v tom, kdy nastává jaká situace, se mi bohužel nepovedlo. Přesnost GPS pak ale hodnotím na výbornou.

Energii je dodávána baterií o kapacitě nikterak úžasných 2070 mAh. Výdrž se samozřejmě odvíjí podle používání, ale při mém náročném používání plném různých her, videí a hudby zatím vždy vydržel až do večera. Spořivější uživatelé mohou bez problémů dosáhnout i na dva dny používání. Update na Android 4.4.2 pak žádnou změnu výdrže nepřinesl. Samotné nabití trvá okolo dvou hodin při nabíjení pomocí 1A nabíječky. Pokud byste chtěli nabíjet pomocí 2,1A nabíječky, vězte, že Moto G si vezme maximálně 1,5A.

Screenshot_2014-01-16-20-22-47

Displej

Telefonu vévodí 4,5 palcový displej chráněný sklem Gorilla Glass 3 o rozlišení 1280×720 pixelů, což vychází na stále slušných 326 PPI. Pro srovnání stejnou hodnotu pixelů na palec najdete u současných iPhonů. Displej používá technologii IPS, díky čemuž má výborné pozorovací úhly a jeho čitelnost je i na přímém slunečním světle velmi dobrá. Barevné podání je věrné, i když uživatelům AMOLED displejů se můžou barvy zdát trochu vybledlé.

Barvy jsou také spíše teplejší. Černá je opravdu černá pouze při nejnižším jasu, jinak se displej nezmůže na nic lepšího než na velmi tmavě šedou. Možná to zní spíše negativně, ale ve skutečnosti je displej bez problémů srovnatelný s těmi, které nalezneme v nejlepších smartphonech roku 2012, ne-li 2013. Na fotkách si můžete všimnout modrého nádechu, ale ten je způsoben fotoaparátem, nikoliv displejem samotným.

IMGP3993 IMGP3998

Software

Díky svému vlastníkovi Motorola nevytvářela žádné nadstavby systému a nabídla téměř čistý Android, který byl při vydání ve verzi 4.3, ale nyní je již dostupný OTA update na verzi 4.4.2. Změn oproti úplně čistému Androidu v podání řady Nexus je minimum, mimo jiné několik položek navíc v nastavení, například Motorola Device ID. Dále pak vlastní aplikaci pro fotografování a jméno operátora ve stavové liště, což ale osobně považuji za nesmyslnou funkci, protože jméno operátora ubírá místo stavovým ikonkám, a pokud máte operátora s delším názvem, pak vám název zabere třetinu celé lišty.

Navíc ještě Motorola přidala doplňkové aplikace Motorola Migrate pro snazší přechod z jiného telefonu díky přesunu některých dat a Moto Care nabízející různé tutoriály, rady, tipy a triky pro používání. Další doplňkovou aplikací je Motorola Assist, která umožňuje provést různé akce, jako například ztišení vyzvánění při schůzce nebo v nočních hodinách. Motorola Assist potěší i v tom, že umožňuje ztišit vyzvánění pro všechny kromě oblíbených kontaktů. Jak je u Motoroly již zvykem, systém obsahuje pouze velmi omezenou nabídku jazyků a čeština v tomto seznamu nefiguruje.
V případě ztráty je k dispozici nejen Android Device Manager, ale i obdobná služba přímo od Motoroly, která ale oproti Android Device Manageru nenabízí žádné další funkce.

Příjemnou zprávou pro vlastníky je, že dostanou zdarma na dva roky doplňkových 50 GB místa na Google Drive.
Plynulost systému hodnotím kladně, až na lehké zaváhání při náročných akcích je systém plynulý a akce jsou velmi rychlé. Zatím se mi také nikdy nestalo, že by z nějakého důvodu úplně, byť na vteřinu, zamrznul. To nejhorší, na co jsem narazil, bylo lehké zaškubání při některých animacích.

Screenshot_2014-01-16-17-34-06 Screenshot_2014-01-16-17-31-49 Screenshot_2014-01-16-17-26-11 Screenshot_2014-01-16-17-25-44 Screenshot_2014-01-16-22-46-18 Screenshot_2014-01-16-22-45-32 Screenshot_2014-01-16-17-55-25 Screenshot_2014-01-16-17-56-31Screenshot_2014-01-16-17-31-27

Fotoaparát

Fotoaparát je snad největším zklamáním. Dokáže pořizovat fotky v rozlišení 5MPx a natáčet HD, nikoliv Full HD videa. Malé rozlišení ještě není problémem, ale fotografie jsou většinou rozmazané, chybí jim detaily, barvy nejsou ideální a na fotografování v horších světelných podmínkách rovnou zapomeňte. Stačí trošku větší šero a z foťáku vylézají fotografie s obrovským množstvím šumu. Jak jsem již zmiňoval, Motorola použila vlastní aplikaci pro focení, která ve výchozím nastavení neumožňuje vybrat místo, na které se má zaostřit.

Fotoaparát ostří neustále a stisknutím rovnou fotí. Možnost zaostřit na vámi zvolené místo se nachází v nabídce přístupné gestem z levého kraje displeje, kde je zároveň nastavení blesku, HDR, panoramatického módu a slow motion videa, které je samozřejmě trhané, protože fotoaparát víc než natáčení ve 30 fps nezvládne. Video pak trpí podobnými neduhy jako fotografie a navíc je v některých případech viditelně trhané. Update na KitKat kvalitu fotoaparátu výrazně vylepšil, ale i přesto je fotoaparát Moto G zklamáním.

Screenshot_2014-01-16-22-44-06 Screenshot_2014-01-16-17-34-42

Ukázkové fotografie a video

Levé fotky jsou vždy foceny bez HDR a napravo s HDR. Výjimku tvoří jedno panorama a sekvence tří podobných nočních fotek, u kterých je v pořadí první focená s bleskem, druhá bez blesku a třetí s HDR.

IMG_20140117_120524099 IMG_20140117_120458328_HDR

IMG_20140117_120619502 IMG_20140117_120627572_HDR

IMG_20140117_121309044 IMG_20140117_121320339_HDR

IMG_20140117_121343859 IMG_20140117_121335034_HDR

IMG_20140117_122426217 IMG_20140117_122433081_HDR

IMG_20140117_122510851 IMG_20140117_122504902_HDR

IMG_20140117_122807874 IMG_20140117_122801751_HDR

IMG_20140117_122616519

IMG_20140117_185321510 IMG_20140117_185346026_HDR IMG_20140117_185402957 IMG_20140117_185410127

Závěr

Moto G je i přes všechny svoje nedostatky výbornou volbou. Možná má špatný fotoaparát, možná má maximálně 16 GB, možná nemá úplně ten nejvýkonnější hardware, ale to ani není účel tohoto telefonu, jehož cena je pouhých 199 € nebo £ 159 v případě dražší 16GB varianty. Je určen pro masy, které se nevyznají v technických parametrech, ale chtějí telefon, který prostě funguje. Kupříkladu mě stál včetně poštovného z anglického Amazonu £ 167, což v té době vycházelo v přepočtu na necelých 5600,-. Za tuto cenu naprosto smetla konkurenty ve stejné cenové kategorii a nezbývá mi než Motorole s touto taktikou popřát hodně štěstí, které si rozhodně zaslouží.

Pokud chcete rychlý a spolehlivý smartphone s čistým Androidem za nízkou cenu, nevadí vám menší interní paměť a na focení máte samostatný fotoaparát, pak je Moto G ideálním telefonem pro vás.

Klady:

  • elegantní design
  • výborný displej
  • rychlý systém bez nadstaveb
  • skvělý poměr cena/výkon
  • 50 GB v Google Drive na 2 roky

Zápory:

  • slabý fotoaparát
  • malá interní paměť
  • hůře lícující kryt
  • absence LTE a NFC
  • horší příjem WiFi
  • absence češtiny

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Z vlastní zkušenosti doporučuji Moto G, za ty peníze super telefon. Koupila jsem si ho na Aukru, ještě s roční zárukou a co jsem se dívala, tak tam vychází nejlevněji. Dokoupila jsem si k telefonu i příslušenství a maximální spokojenost.

Já jsem si ho koupil také a teď řeším odblokování. Nikde to tu není zmíněno. Vám rovnou fungoval s českou SIMkartou? Já mám SIMkaret víc a u různých operátorů, tak doufám, že půjde odblokovat pro všechny… Víte o tom něco?

Jan Polášek

2. 2. 2014, 21:10

Českou klávesnici Moto G obsahuje, ale nevím, jestli to bylo mnou nebo telefonem, ale nefungoval slovník. Takže jsem sice mohl psát s klávesnicí obsahující českou diakritiku, ale nemohl jsem využívat slovník, takže žádný swipe, žádné opravování a podtrhování chybných slov. Osobně jsem to vyřešil klávesnicí SwiftKey, na kterou jsem jsem už dlouhou dobu zvyklý.

Jan Polášek

22. 2. 2014, 15:11

tak chyba byla asi jen ve mně česká klávesnice normálně funguje i se slovníkem, swipe atd.

Asi jsem si koupil jiný telefon. Mě kryt rozhodně nevrže a naopak je telefon tak pevný, že bych řekl, že není rozebíratelný. Poškrábaný ho nemám, chovám se k telefonu slušně. Příjem wifi a GSM mám nadstandardní a GPS se chytá vždy do několika sec a to i doma na gauči, kde žádné z mnou testovaných zařízení naprosto nemělo šanci, ani automobilová navigace s aktivní externí GPS anténou. Displej mám TN a jsem náročný uživatel, který se vyzná v technických parametrech… a pravě proto vím, že za ty prachy to je hromada muziky, nekupte to!

Jan Polášek

2. 2. 2014, 21:31

Ano, je možné, že je problém jen u mého kusu, to nevylučuji. Bohužel jsem neměl k dispozici telefony dva, abych to mohl s jistotou říct. Neměl jsem jinou možnost, než recenzovat ten telefon, který jsem si koupil a ten v jednom místě vrže a sem tam trvá chycení GPS dlouhou dobu. Navíc tento problém s GPS a příjmem wifi zmiňují i zahraniční recenzenti a proto jsem si celkem jistý, že těmi problémy opravdu trpí.
Ale s čím s vámi souhlasím je to, že mobilní sítě chytá výborně.
Nevím, s čím jste příjem wifi srovnával, ale pokud položím iPhone 5 a Galaxy SIII (tedy telefony mých známých) a Moto G vedle sebe v místech se špatným wifi signálem, tak se iPhone 5 i SIII s menšími obtížemi chytnou, zatímco Moto G ani omylem. Potvrzují to i aplikace pro měření signálu, kde má Moto G v některých případech až o 15% horší signál než jiné telefony.

Tomáš Jurka

14. 2. 2014, 21:44

Já mám přímé srovnání se 4 roky starým Samsungem i9000 a Nexusem 7 z roku 2012. V mém pokoji, kde mám nějaký šunka router bez externí antény má Moto G suverénně nejvyšší přenosovu rychlost (SGS cca 12 Mb/s, Nexus 7 16 Mb/s a G 20 Mb/s download při opakovaných testech).
A přesně jak psal Adam, jelikož se v parametrech vyznám, koupil jsem si levný mobil, který je super ;)

Pro mě je nevýhoda pouze foťák, jehož nekvalita se prostě zapřít nedá :) Ale jako nouzovka taky dobrý a občas se i něco povede.

LTE mi taky nevadí, protože mi dokonale stačí 3G a mimo velká města stejně nejezdím a když jo, tak nepotřebuju internet :)

Jan Polášek

17. 2. 2014, 15:23

No, na The Verge Moto G taky zmiňovali dost negativ :). Hlavně moje negativa jsou spíše drobnosti. Co je horší příjem WiFi oproti tomu, že je ten telefon téměř úplně plynulý? Také jsem s Moto G absolutně spokojen, ale nevidím důvod, proč nezmínit každý problém, byť drobný. Recenzoval jsem ten telefon, aniž bych bral v potaz cenu. Tu zohledňuju až v závěru testování.

Moto G jsem si před několika dny pořídil a nemám mu příliš co vytknout, hodně muziky za málo peněz. Displej má syté barvy, černá mi přijde dostatečně černá. Přikoupený Flip Shell modrý kryt lícuje dobře, černý jsem hned sundal, takže nemůžu porovnat :-)

Ani bych Moto G nevyčítal ústupky (absence LTE, NFC a slabší fotoaparát), fotit se s ním stále dá (tj. na Facebook a další sociální sítě stačí) a vzhledem k ceně mobilního Internetu mi LTE ani nechybí, teoretických 21 Mbps mi přijde dostatečných.

Menší paměť vyvažuje 50 GB na Google Drive a pokud máte alespoň jednou denně k dispozici Wi-Fi pro zálohu fotek, tak se s 16 GB dá žít.

Německý Amazon dokonce k telefonu přibalí nabíječku.

Jan Polášek

2. 2. 2014, 21:23

Ano, dá se s ním fotit a bez LTE se dá žít, nicméně pokud kupujete telefon s tím, že ho budete mít alespoň dva roky, pak je právě absence LTE a NFC docela problém. Všichni operátoři už spouštějí LTE a od Vodafonu se do dvou let dočkáme až bych řekl výtečného pokrytí LTE, zatímco člověk s Moto G pojede ve většině republiky na EDGE, protože 3G už se rozšiřovat nebude.
A co se týče foťáku musím říct, že kvalita fotek je občas problém i na těch sociálních sítích. Už jsem párkrát fotil objekt, na kterém byl někde text a já neměl šanci pořídit fotku, kde by byl celý objekt a ten text byl čitelný. Musel jsem to řešit dvěma fotkami, což je víc než nevyhovující řešení.

Já obvykle používám mobilní Internet, když se odněkud někam přesunuji, kde už obvykle funguji na Wifi. A na to mi klidně stačí i EDGE.

To ale dělá těch 5 Mpix, tolik detailů se do toho prostě nevejde. Spíš mě mrzí, že se s tím nedá fotit za horších světelných podmínek.

Neříkám, že je Moto G dokonalý telefon, ale za cenu €200 jsem na lepší ještě nenarazil.

Jan Polášek

12. 3. 2014, 20:10

Já třeba mobilní internet používám dost často a ne jen při přesunech z wifi do wifi. Tak polovinu dne strávím mimo wifi, takže tam mobilní internet potřebuju. Je pravda, že bydlím v Praze, takže mám 3G a jedu bez problémů, ale hrozné, jak mi stačí vytáhnout paty za Prahu a najednou jedu na šíleně pomalém edge. Hlavní problém ale vidím v budoucnosti. Starší sítě už se moc rozšiřovat nebudou, takže jakožto vlastník Moto G budu muset žít na stávajícím pokrytí mobilním internetem, které je víc než tragické. Absence LTE rozhodně je problém.

Nebude to jen kvůli 5MPx, ale i kvůli špatnému ostření, i když to je ve 4.4 už mnohem lepší, ve dobách 4.3 (většinu času před vydáním recenze jsem měl ještě 4.3) bylo ostření příšerné.

Taky jsem na lepší v této cenové kategorii nenarazil, ale v recenzi odmítám promíjet chyby jen kvůli ceně. Zhodnotím telefon a teprve potom vezmu v potaz poměr hodnota/cena.

Nevím v jakém paralelním vesmíru autor vyrostl, ale já osobně jsem v životě ( a pravděpodobně nikdo koho znám) nezažil, že levný znamená mizerný, alespoň v oblasti mobilů. Levný znamená pouze jedno a to hůře vybavený, oproti dražším modelům.

Adam Kováč

19. 1. 2014, 15:45

U Androidu často znamená levný = mizerný…

Jakub Peša

23. 1. 2014, 10:41

No, v oblasti mobilů možná ne (nevím), ale v oblasti laptopů, hlavně nastupujících ultrabooků to platí.

Jan Polášek

2. 2. 2014, 21:17

Mnoho levných telefonů je tak pomalých, že jsou prakticky nepoužitelné a jejich dílenské zpracování je tristní. Za cenu Moto G dnes prakticky neseženete telefon, který by se svými specifikacemi, optimalizací systému a dílenským zpracováním dokázal Moto G vyrovnat.
Nicméně je pravda, že v dnešní době už levné smartphony nebývají tak špatné. Ještě před rokem bych nikdy a nikomu v žádném případě telefon za cenu pod 6k nedoporučil, protože používání takového telefonu bylo utrpením.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat