Google a Android – licenční poplatky zřejmě existují

Google a Android – licenční poplatky zřejmě existují
2014-01-23T19:36:14+02:00
• 23. 1. 2014

Když se dnes řekne Android, tak si mnozí hned vybaví spojení s open source. To znamená, že zdrojové kódy jsou zdarma k dispozici na internetu. Kdokoliv si je může stáhnout, upravit a následně zkompilovat. Tuto možnost například využila společnost Amazon, která si systém upravila k obrazu svému. Nic nemusela platit Googlu.

Je tu ale druhá stránka populárního systému. Pokud společnost vyrábějící androidí zařízení chce mít obsaženy aplikace a služby od Googlu, musí začít platit. Vše souvisí s licencí Google Mobile Services – GMS. Pokud ji společnost získá, může smartphony a tablety vybavit aplikacemi Mapy, Gmail a hlavně Obchodem Play. Samozřejmě jsou zde i jiné služby.

K1205_Android-Money

Bohužel s tím souvisí licenční poplatky, které se vztahují na každé zařízení. Web The Guardian, který získal tyto informace, vše popisuje na jednoduchém příkladu. Pokud nějaký výrobce chce prodat například 100 000 tabletů s Androidem a s GMS, musí zaplatit přibližně 75 000 dolarů. Cena je tak 75 centů za každý smartphone nebo tablet. Například u konkurenčního systému Windows Phone je tento poplatek cca 15 dolarů.

Díky těmto cenám si Google přijde každé čtvrtletí na téměř 90 miliónů dolarů. Jedná se o malou částku v porovnání s celkovými příjmy.

Bohužel zde nejsou jednoznačné ceníky . Vše je řešeno individuálně a Google si určuje cenu na základě počtu zařízení. Občas údajně udělá výjimku u společnosti, která je příliš malá. Nevyžaduje u ní zaplacení licenčních poplatků.

Ve výsledku máte k dispozici Android zdarma, ale bez služeb Googlu. Pokud je chce nějaká firma, musí se připravit na to, že bude asi platit velmi malou částku. Google si v tomto ohledu všímá jen velkých společností. Bohužel tiskový mluvčí giganta z Mountain View neposkytl jakékoliv vyjádření.

Zdroj: theguardian.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat