Samsung Galaxy TAB3 8.0 Wi-Fi – Ten nejoblíbenější z trojice představených recenze

Samsung Galaxy TAB3 8.0 Wi-Fi – Ten nejoblíbenější z trojice představených [recenze]
2013-10-21T09:00:37+02:00
• 21. 10. 2013

Obsah balení a úvod

Vítejte u dnešní recenze jednoho ze 3 zařízení od Samsungu s přídomkem „Tab3“, a to konkrétně u prostředního modelu s označením Samsung Galaxy Tab3 8.0. Toto zařízení bylo označeno jako uživatelsky nejoblíbenější z výše zmiňované trojice. Jak obstojí v recenzi? Je poměr cena/výkon vhodná, či nikoliv? To už se dozvíte níže…

IMG_0487

Zařízení mi k recenzi dorazilo v sympatické krabičce s takřka totožnými rozměry samotného tabletu. Samsung se na první pohled stále řídí heslem: „Inspired by nature“, a proto je krabice potištěná vzorkem přírodního dřeva. Může to znít úsměvně, ale už na první dojem je mi krabice velmi sympatická tímto netradičním designem. Po otevření vidím samotné zařízení, které když vyndám, dostanu se ke klasické výbavě dnešních smartphonů/tabletů, tudíž zde nacházím microusb kabel, který lze připojit ke koncovce nabíječky, koncovku nabíječky, sluchátka a brožurky od Samsungu, včetně záručního listu.

IMG_0494 IMG_0492

Design

Když jsem tablet do ruky uchopil poprvé, měl jsme z něj velmi příjemný pocit, neboť se jedná o rozměrově velmi praktické hodnoty. Rozměry tabletu činí 123,8 x 209,8 x 7,4 mm, což jsou hodnoty, díky kterým se 8palcový tablet dá ještě držet v jedné ruce a je velmi tenký. K celkovému dobrému dojmu, taktéž přispívá váha 314 g. Tablet dorazil v bílém provedení se stříbrným rámečkem, které je velmi elegantní. Celé zařízení je vyrobeno z plastu, pro někoho výhoda, pro někoho naopak. To už ovšem nechávám na pohledu jednotlivce, neboť bitva plast Vs. kov je v dnešní době nekonečná. Celkové zpracování působí dobrým dojmem i z toho důvodu, že konstrukce je typu ,,unibody“, a tak nikde nic nevrže a nikde se nic neprohýbá.

IMG_0473 IMG_0468 IMG_0484

Tvar celého galaxy Tabu je veden v liniích letošního vlajkového modelu Samsung Galaxy S4, čili rohy i záda jsou mírně zaoblená a kolem je veden rámeček, který se tváří jako broušený lesklý kov, bohužel jsem zjistil, že se jedná pouze o plast.  Záda tabletu obsahují jemnou texturu bílých teček, které jsou takřka neviditelné. Jsou z hladkého, lesklého plastu a například na hladkém šikmém povrchu tablet celkem klouže. Přední strana je celá ze skla a neobsahuje zaoblení po bocích, jako to bylo u některých loňských modelů, což mi připadá sympatičtější. Po bocích pod sklem je taktéž textura, kterou jsem zmiňoval na zádech.

Konstrukce

Na zádech tabletu se nachází čočka 5mpx fotoaparátu, která na poměry dnešních tabletů má celkem obstojnou kvalitu. Na levém boku nalezneme slot na Micro SD kartu, kterou lze interní paměť tabletu (u mého případu) 16GB rozšířit až do hodnoty 64GB. Dále se na levém boku již nic nenachází.

Na pravém boku se nachází tlačítko pro vypnutí/zapnutí, které slouží taktéž pro probuzení displeje, nad ním dírka mikrofonu, kolébka hlasitosti a příjemné překvapení v podobě infračerveného portu určeného pro dálkové ovládání televize. Na vrchní straně se nachází klasický 3.5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Vespod nalezneme další pozitivum, kterými jsou stereo reproduktory, s poměrně slušnou kvalitou, viz.

Kapitola zvuk a konektor micro usb. Na přední straně Galaxy Tabu se nachází 8palcový displej, typu TFT TN s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Po bocích je veden poměrně tenký rámeček s rozměrem 7.1 mm, na vrchní a spodní straně je hodnota 17.9 mm. Díky těmto číslům tablet zajišťuje pohodlné držení a velký displej si tak neutrhává daň z šířky zařízení.

Na vrchní straně přední strany vlevo, je čidlo snímání jasu okolního světla a vedle něj pak vpravo čočka 1.3mpx  předního fotoaparátu, který na focení výrazně nedoporučujeme, ale pro účel videohovorů, např. přes skype, je dostačující. Na spodní straně již najdeme klasický samsungovský trojboj v podobě 2 senzorových, bíle podsvícených kláves vlevo a vpravo a uprostřed hardwarovou ,,home“ klávesu.

IMG_0471 IMG_0481 IMG_0482 IMG_0500

DISPLEJ

Jak jsem již zmiňoval, displej je typu kapacitní TFT TN, dosahující hodnoty 8 palců a jeho rozlišení činí 1280 x 800 pixelů, což by víceméně odpovídalo označení HD, ovšem na takovéto úhlopříčce je to dnes v době fullHD už možná průměrná hodnota. Jemnost displeje čítá 189 DPI, což je na dnešní dobu ne moc oslnivá hodnota a v praxi si budete moci všimnout mírně hrubého rastru při bližším zkoumání.

Při sledování videa vám tyto hodnoty ale zřejmě nijak vadit nebudou a to samé platí i při prohlížení webu a čtení článků z větší vzdálenosti, kdy písmo je dostatečně ostré, aby bylo čitelné. Barvy displeje jsou věrné, nijak nepřepálené, naopak ani ne vybledlé. Komu by snad vadilo barevné podání, může si jej v nastavení upravit dle svého vkusu, za to si Samsung zaslouží pochvalu.

IMG_0489 IMG_0506

Pozorovací úhly jsou vesměs dobré, ovšem při naklonění dochází k mírné deformaci tmavých barev do modrého nádechu. Čitelnost displeje na slunci je poměrně slušná a zařadil bych ji do nadprůměru.

HARDWARE

Uvnitř tohoto tabletu nalezneme 2jádrový procesor taktovaný na 1.5Ghz s čispetem Exynos 4212. Paměť ram činí hodnotu 1.5 GB. Jako grafický procesor byl použit Mali-400MP. Tyto papírové údaje jsem se snažil podrobit benchmark testu, kdy zařízení samozřejmě mělo ukončené jakékoliv aplikace a bylo čerstvě po restartu a výsledné skóre dosáhlo rovných 15 000, v celkové tabulce se pak mnou recenzované zařízení umístilo vysoko nad Samsungem galaxy S2 a těsně, zhruba o 1000 bodů pod Htc One X.

Screenshot_2013-10-16-16-17-10

V praxi při používání jsem se nesetkal s nijak rázným sekáním či padáním a nestabilitou. Testoval jsem taktéž multitasking, který funguje velmi dobře a prodlevy mezi přepínáním jednotlivých aplikací jsou mnohdy takřka nulové. V neposlední řadě ale nemohu říci, že tento tablet je naprostou špičkou, co se rychlosti reakcí týče, například konkurenčnímu stroj od firmy Apple může dohánět.

Na tabletu jsem taktéž testoval graficky náročnější hry, mimo jiné třeba i GTA III, nastaveno na plné maximální detaily atd. Musím říci, že i když jsem tablet sebevíc zahříval, stále hra běžela bez jediného záseku. Co se týče hardwaru, galaxy tab3 8.0 v sobě ještě obsahuje GPS čip, wi-fi modul, gyroskop a Bluetooth. V dnešní době populární Nfc tablet bohužel postrádá.

ZVUK, MULTIMÉDIA A FOTOGRAFIE

Samsung galaxy tab3 8.0 mě velmi zaujal a překvapil, co se týče zvukové stránky. Jak jsem již zmiňoval výše v popisu konstrukce, tablet obsahuje stereo reproduktory, které svou kvalitou příjemně překvapí, a např. sledování filmů, je i bez sluchátek velmi dobrým zážitkem. Když už jsem začal tím filmem, tak zmíním, že tablet si s vestavěným přehrávačem od Samsungu hravě poradí i s nejkvalitnějším FullHD videem či filmem s přiloženými titulky, přehraje širokou škálu formátů a popravdě řečeno nenarazil jsem na formát, se kterým by byl problém.

Další příjemnou funkcí při přehrávání videa je funkce „Dolby“, která nabízí 3 režimy: Videoklip, Hudba, Mluvené slovo. Při zapnutí jedno z těchto režimů, se vám rapidně zvýší hlasitost a dynamika zvuku při přehrávání, za což Samsung určitě chválím, protože při sledování filmů vám tato funkce zajistí ještě komfortnější zážitek. Testoval jsem taktéž čistě hudební sekci a opět jsem nenašel formát, se kterým by si tablet neporadil.

Dokonce hravě zvládá i málo častý nejkvalitnější zvukový formát s označením FLAC. Hudební výstup je poměrně kvalitní, basy, středy i výšky jsou poměrně vyvážené. Komu by ovšem přednastavené hodnoty přece jen nevyhovovaly, může si zvuk upravit za pomocí vestavěného ekvalizéru.

Screenshot_2013-10-16-16-18-22 Screenshot_2013-10-16-16-18-49 Screenshot_2013-10-16-16-19-03 Screenshot_2013-10-16-16-20-32 Screenshot_2013-10-16-16-20-13

Dalším velmi zajímavým doplňkem je funkce Adapt Sound, která vám pomůže pomocí pár kroků razantně vylepšit přehrávání muziky, např. na ulici, v práci a v jiném hlučném prostředí. Tato funkce funguje tak, že vám ve sluchátkách přehrává různé zvuky, znějící v různých frekvencích, a vy pouze označujete, zda je slyšíte, či nikoliv, podle toho pak systém automaticky v přehrávané skladbě tyto frekvence detekuje a zesílí. Už se tak nemůže stát, že na ulici budete poslouchat úplně jinou píseň než doma.

Pro Samsung za tuto funkci udělujeme obrovský palec nahoru. Dostáváme se k poslednímu tématu této kapitoly, tím je fotoaparát. O kvalitách fotografií z předního fotoaparátu, se zde nebudu rozepisovat, tato kamerka vám poslouží opravdu pouze pro videohovory přes skype apod.. Její rozlišení je pro dnešní dobu úsměvné a činí 1.3mpx. Zato zadní fotoaparát si vysloužil rozlišení 5 mpx. Fotoaparát taktéž disponuje automatickým zaostřováním, různými režimy a dokáže nahrávat video ve kvalitě HD, tudíž rozlišení 1280×720.

V praxi celý fotoaparát shrnu tím, že jeho kvality nejsou nijak excelující, za dobrých světelných podmínek pořídíte fotografie, jejichž kvalita vás možná nenadchne ani na samotném zařízení, natož na obrazovce stolního PC. Co se týče výsledné obrazové kvality, největším nedostatkem fotoaparátu jsou velmi rozmazané a poměrně splývající detaily. Barevné podání taktéž není nijak oslnivé. Totéž platí u nahrávání videa. Na závěr bych se pozastavil nad faktem a zároveň tématem pro diskuzi pod článkem, zdali někdo fotoaparát u tabletů v dnešní době používá, či nikoli. Osobně bych radši ocenil nižší cenovku a absenci nekvalitního fotoaparátu.

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE

20131012_132351 20131012_132420 20131012_132434 20131017_163107

SOFTWARE

Samsung galaxy tab3 8.0 obsahuje Android ve verzi 4.2.2. Tato verze Androidu je takřka totožná s verzí z vlajkové lodě Samsung Galaxy S4, kterou důvěrně znáte. Zamykací obrazovka zobrazuje čas, datum a můžeme si na ni přidat i zástupce jednotlivých aplikací. Mimo to je obohacena i o možnost přidávání dalších karet, na které si můžeme přidat widgety, jako např. kalendář, gmail, apod. Mírně mi chyběla možnost tažením vlevo, přejít do aplikace fotoaparátu, jak je to u mobilních systémů. Proč tuto funkci tabletové rozhraní postrádá – nechápu.

Po odemčení nás čekají klasické karty, na kterých se nacházejí všechny widgety, které si samozřejmě můžete upravit dle vlastních přání na míru. Těchto karet, kterými můžete listovat, lze dohromady vytvořit 7. Při uchopení tabletu na šířku, se vám automaticky celá úvodní obrazovka otočí. Oznamovací centrum (pohyb stažení horní lišty směrem dolů), obsahuje ovládací prvky, které si lze v nastavení upravit dle vlastního uvážení. Pod prvky je nastavení jasu, které lze v nastavení vypnout. Pod ním už pak pouze oznámení o zmeškaných událostech, apod. Software Samsungu galaxy tab3 8.0 obsahuje doplňkové aplikace, jako je např.:

  • Smart Remote – aplikace, která z tabletu vytvoří dálkový ovladač pro Váš televizor, vyzkoušeno, v České republice plně funkční a praktické.
  • Group Play – aplikace, která sdílí přehrávaný zvuk na více zařízeních od Samsungu zároveň.
  • Paper Artist – aplikace, která vám upraví fotografie ve formě malovaného či kresleného obrazu.
  • Fotopříběh – aplikace, která dokáže z vámi vybraných fotografií vytvořit velmi příjemné fotoalbum. Aplikace mě pobavila a velmi jsem si ji oblíbil.
  • Readers Hub – aplikace pro nákup a čtení knih. Mnoho titulů k dispozici taktéž v CZ jazyce. Oceníte praktičnost při čtení knih, text se vám formátuje na celý display zařízení, různé druhy nastavení písma, apod. Chválím.
  • Samsung Link – aplikace pro sdílení obsahu z vašich ostatních zařízení, jako je např. PC, fotoaparát, apod.

Systém taktéž obsahuje samsungovské chytré funkce jako např.: Režim čtení, Smart Stay, Pop-Up video a další.

Screenshot_2013-10-16-16-19-46 Screenshot_2013-10-16-16-17-43

Screenshot_2013-10-10-14-25-06 Screenshot_2013-10-16-16-16-45

BATERIE A GPS

Samsung Galaxy Tab3 8.0 se pyšní baterií typu Li-ion s kapacitou 4450 mAh. Tato hodnota je poměrně vysoká, když uvážíme v potaz, že tablet nemá fullHD display, více jader a podobné ,,žrouty energie“. Neprováděl jsem žádné konkrétní testy, neboť si myslím, že postrádají hlubší význam. Zmíním pouze ty nejdůležitější údaje. Tablet jsem používal klasicky, jako asi každé chytré zařízení, tudíž nonstop připojené Wi-Fi, surfování na internetu, přehrávání hudby na youtube, jeden film, nějaká ta hra a opravdu klasické denní poměrně aktivní využití. Všechny úkony jsem prováděl zhruba s 80 procenty nastavení jasu.

A tablet si k večeru ušetřil okolo nějakých 28 procent. Výdrž je poměrně slušná a hodnotím ji kladně. Každý z vás má určitě jiné požadavky na využití, ale s jistotou mohu říci, že tento přístroj se řadí mezi tablety s lepší vydrží, možná až nadprůměrnou. Jediný zápor, který mi u baterie vadil, je poměrně dlouhá doba nabíjení, která u mě, se zapnutou Wi-Fi a synchronizací, trvala 4 hodiny a 20 minut.

Další věc, po které mnoho uživatelů žízní, je Test Gps čipu. Gps jsem odzkoušel, v automobilu, samozřejmě bez zapnutých datových připojení a naleznutí a zafixování polohy po zapnutí tabletu trvalo úctyhodných 100 sekund. Posléze pokud jsem vypnul/zapnul aplikaci map i GPS, naleznutí pozice trvalo už pouze 40 sekund. Na tablet je toto poměrně slušný výkon a já si dokáži představit Samsung Galaxy Tab3 8.0 jako dobrého společníka na cestách za dobrodružstvím.

ZÁVĚR

Samsung Galaxy Tab3 8.0 je tablet, který výborně padne do ruky, jeho rozměry jsou ideální. a pokud bych uvažoval o tabletu, určitě budu chtít něco s totožnými rozměry. Displej by si zasloužil jemnější rozlišení, ale i přesto s přimhouřeným okem tento fakt přehlížím. Jeho výkon je mírně nadprůměrný, za to jeho zvukové vlastnosti hodnotím na výbornou.

Fotoaparát mi přijde podprůměrný, na druhou stranu GPS čip, mě silně překvapil. Zaslouží si ale toto zařízení cenovku 8700? Osobně si myslím, že cenovka za tento tablet je mírně vysoko a koncový uživatel by mohl sáhnout z tohoto důvodu například po novém Nexusu 7 II, LG G Padu nebo po největším konkurentu, kterým je iPad mini. Na závěr musím ale říci, že pokud si tento tablet pořídíte, není čeho litovat. Věřím, že budete spokojeni, a jak už to tak bývá, vše má své PRO a PROTI. Podělte se s námi o názor v diskuzi pod článkem!

Graf ceny produktu Samsung Galaxy Tab SM-T3100ZWAXEZ poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat