Samsung Galaxy Gear – Vaše chytré zápěstí recenze

Samsung Galaxy Gear – Vaše chytré zápěstí [recenze]
2013-10-15T12:00:11+02:00
• 15. 10. 2013
1

Už i v České republice se objevily hodinky Samsung Galaxy Gear. Novinka od Samsungu, kterou aktuálně podporuje jen jeden telefon, a to Samsung Note 3. Dokáže se toto zařízení prosadit na trhu? Takováto první vlaštovka to jistě nebude mít jednoduché, především už kvůli ceně, která je nasazena opravdu hodně vysoko. Pojďte se podívat, jak to se Samsung Galaxy Gear ve skutečnosti vypadá.

galaxy gear

Zpracování, velikost

Hodinky vám přijdou v krabičce ve stylu všech Galaxy aktuální řady. Tedy krychlová „jakoby dřevěná“ krabička relativně velkých rozměrů. V krabičce najdete už zmíněné hodinky Galaxy Gear, speciální dock (rámeček, do kterého chytíte hodinky při nabíjení, klasickou MicroUSB nabíječku s dlouhým kabelem a krátký manuál.

Musím podotknout, že i mně, i všem, kdo měli možnost si hodinky osahat, se líbily. Rozhodně v reálu vypadají mnohem líp než na fotkách, zpracování je příkladné, nikde nic neodstává, všechno perfektně lícuje. Nic jiného bych ovšem od Samsungu a hodinek v této ceně ani neočekával.

Plastový pásek má jemné vroubkování, pokovení kolem samotných hodinek se zdá být dost kvalitní a není na nich vidět známky oděrek nebo ne příliš šetrného zacházení. Sklíčko displeje by mělo být tvrzené, takže nějakou drobnou kolizi Vám snad odpustí, nicméně, rozhodně bych se na to nespoléhal. Velikost je přece jen dost velká, aby se vám podařilo někde zachytit, a to už by mohly hodinky utrpět nehezkou ránu.

Na pásku je dále zakomponovaný mikrofon a reproduktor pro hlasové hovory a na přední straně ještě 2MPx fotoaparát, kterým můžete fotit přímo z prostředí hodinek. Jediné tlačítko na pravé straně slouží ke spuštění hodinek a při dvojstisku spouští S-Voice.

Malinko nejistým dojmem na mě působí zámek zapínání pásku. Musí se na něj přitlačit malinko silou, ale po pár dnech používání mám pocit, že síla, aby se hodinky pevně zamkly, je třeba stále menší. Jak bude jisté zamknutí po pár týdnech nebo měsících, si netroufám tipovat, ale pokud by se vám hodinky odemkly třeba při jízdě na kole nebo běhu, asi by nebyl problém je ztratit.

Bohužel zámek nemá žádnou pojistku, je pouze na zaklapnutí. Druhou drobnou výtku bych měl k velikosti pásku – nemám sice hornické ruce, ale i tak mám pásek na největší velikost a hodinky jsou mi dost těsné. Rozhodně doporučuji si je před nákupem vyzkoušet, abyste nebyli zklamaní. Pásek se bohužel vyměnit nedá, už z prostého důvodu, že má v sobě integrovaný foťák, mikrofon a reproduktor.

Vzorové fotky z vestavěného foťáku:

20131010_221044(0) 20131010_124439

Ovládání

První, co musíte po vytažení hodinek udělat, je spárovat je s telefonem. Akce je to jednoduchá, stačí vložit hodinky do docku a ten přiložit k zádům telefonu. Note 3 si následně stáhne ovládací panel Samsung Galaxy Gear a dál už můžete pokračovat s nastavováním hodinek. Přes tuto aplikaci v telefonu si nastavíte zobrazení na hodinkách, pořadí zástupců, nainstalujete nové aplikace nebo můžete například spravovat možnosti notifikací.

Program je velice jednoduchý, není vůbec žádný problém si hodinky během pár minut nastavit přesně podle svých představ. Jen pro upřesnění, komunikace mezi Galaxy Gear a Galaxy Note 3 probíhá přes nízkoenergetický Bluetooth 4.

20131013_131744

Na první obrazovce hodinek jsou vždy hodiny v různých úpravách- viz dále. Poté tažením doprava nebo doleva přepínáte navoleným pořadím aplikací. Stažením směrem dolů spustíte vestavěnou aplikaci fotoaparátu, a pokud z ní sjedete ještě jednou dolů, dostanete se do galerie vyfocených fotografií. V prostředí hodinek a v aplikacích se vždy stažením směrem dolů vracíte o krok zpět.

V nastavení máte možnost volit si několik barevných pozadí, různé typy zobrazení hodin (duální hodiny/hodiny a počasí/hodiny a agenda/…) můžete si vybrat miniaplikace, které v hodinkách uvidíte při listování a upravit si jejich pořadí.

20131013_132811Na kartě upozornění máte možnost si navolit notifikace různých akcí, které se vám objeví na telefonu. K tomu bych měl hned několik výtek, myslím si, že hodinky mají daleko větší potenciál, než jim aspoň prozatím vdechnul Samsung. Proč výtky – hlavní problém je aktuálně v množství a kvalitě aplikací pro notifikace. Shodou náhod mám pocit, že nejhloupěji využité jsou právě notifikace služeb Googlu.

Když se vám objeví upozornění na novou zprávu, můžete si ji rozkliknout a zprávu přečíst. Bohužel už ne když vám přijde upozornění na zprávu v Hangouts, informace v G+, a co už vůbec nepochopím, na Gmail. Na displeji hodinek se zobrazí upozornění na nový mail v Gmailu, ale můžete tuto notifikaci buď zahodit, nebo kliknout a na mobilu se vám elegantně otevře daná zpráva – nicméně na hodinkách nevidíte nic, než info o nové zprávě. Nerozumím tomu, třeba maily přijaté do klasické mailové schránky (exchange, POP3, IMAP) si můžete na hodinkách i otevřít a přečíst. Gmail ne.

20131013_132657 20131013_132625

S hodinkami můžete i telefonovat, na pravé straně je zabudovaný mikrofon a ve sponě pásku je reproduktor. Uskutečnil jsme pár těchto volání, použitelné to je, nicméně kvalita je jako při použití hodně nekvalitního handsfree v autě.  Další věc je, že pokud půjdete po rušnější ulici, museli byste aspirovat na titul hadí žena, aby se vám podařilo zakroutit ruku tak, abyste zřetelně slyšeli, co vám protistrana říká. Hovory tedy pouze nouzově a ideálně v tiché kanceláři, jinak bych je jako použitelné neviděl.

Ovládání multimédií taky fungovalo bezchybně, nicméně nabídka funkcí je dost slabá. Přeskočit track, zesílit, ztlumit, pozastavit, spustit, víc toho bohužel nečekejte. Přeskakování alb, volba alba je zatím nemožná.

Aplikace

Aplikací je aktuálně málo. Rozumějte, pokud si chci koupit chytré hodinky v ceně 7500, tedy v ceně smartphonu střední třídy, čekal bych aspoň podobnou funkčnost. Základní aplikace, co se týká notifikací, jsem popsal výše. Dále je možnost si stáhnout slušné množství „customizací“ hodin, různé barevné pozadí hodin a uspořádání analogové/digitálky a podobně. Z dalších aplikací je dostupná aplikace pro twitter, potom jsou k dispozici aplikace pro hodinky ve spojení s fitnes programy RunKeeper a Endomondo, dále aplikace pro komunikaci přes ChatOn od Samsungu …

Aplikací se dá pár najít, ale opravdu bych očekával širší nabídku a hlavně kvalitu aplikací. Pro sociální hru Foursquare například existuje aplikace miniSquare, pomocí níž se můžete „čekovat“, aniž byste museli tahat pádlo jako Note 3 z kapes. Teoreticky. Mně se to podařilo z 10 pokusů asi 3x, zbytek skončil na zacyklené obrazovce s načítáním dat. S podobnými neduhy se setkáte ve spoustě aplikací. Je vidět, že celý systém je teprve v plenkách a ke 100% použitelnosti bude třeba ještě urazit kus cesty.

Výdrž

Spousta dotazů zazněla k výdrži baterie na Galaxy Gear. Musím říct, že po původních zprávách přímo od Samsungu jsem se toho trošku obával, nicméně ve finále jsem byl mile překvapený (rozumějte, ne nadšený, ale oproti předpokladu 12 hodin a dost, překvapený).

Hodinky mi v běžném pracovním dnu vydržely cca 22 hodin, o víkendu jsem nabíjel po 32 hodinách. Celou dobu mi chodily notifikace, hrál jsem si s právě zmíněným miniSquare, různě jsem si měnil barvičky a uskutečnil pár testovacích hovorů, právě přes hodinky. Výsledek to není až tak špatný, s ohledem na to, že hodinky stejně každý den z ruky sundáte, protože nejsou vodotěsné, a do sprchy s nimi tedy nepůjdete.

Výhoda nízkokapacitní baterie je, že se nabíjejí opravdu rychle, s přiloženou nabíječkou jste na 100 % za cca 40 minut. Pokud tedy spolknete fakt, že spolu s telefonem budete každý den nabíjet i hodinky, nemusíte mít strach, pracovní den s nimi přečkáte bez problémů. Bohužel s „nadšením“ z výdrže hodinek se dostavil naopak nepříjemný efekt na telefonu.

Na Notu, kde jsem s přehledem dal dva dny, mi po připojení hodinek zbylo každý den večer od 5 do 15 % baterie, a to je citelný rozdíl. Nevybil jsem nikdy, i při náročném používání, ale výdrž s připojenými hodinkami šla určitě o 30 % dolů.

Spojení s telefonem

2013-10-13-13-39-11 2013-10-13-13-38-03 2013-10-13-13-38-28

Spojení s telefonem po spárování bylo bezproblémové, nicméně kvalita spojení byla trošku problematická. V práci jsem se mohl pohybovat mezi kancelářemi a hodinky se občas dokonce ztratily přes jednu jedinou zeď, doma to bylo v pořádku, patro i několik zdí zvládly.

Záleží tedy na konkrétním místě, kde se budete pohybovat, přece jen Bluetooth bude počítat s tím, že telefon máte u sebe v kapse a nenecháváte ho na druhé straně domu. Další chyba byla, že občas, pokud jsem odešel z hranice signálu a zdržel se tam delší dobu, hodinky mi signalizovaly ztrátu signálu, ale už se nedokázaly samy zpět připojit.

Je to docela nemilé, protože na první pohled na hodinkách nepoznáte, že zrovna nejsou připojené. Až při otevření třeba archivu notifikací vidíte, že hodinky žádají o znovupřipojení. V té době ale už může být pěkných pár notifikací ztraceno.

 

BWNPAk7IQAAyXZV

Závěr

Samsung Galaxy Gear jsou průkopníkem. Pokud pomineme první chytré hodinky od Sony – SmartWatch v první verzi, potom nemají moc konkurence. Pokud se spokojíte s notifikacemi, jsou volby jako Pebble nebo i třeba náramky jako Jawbone Up. Pokud čekáte chytré hodinky, pomocí kterých budete moci i ovládat další funkce telefonu, potom jsou tady Gear.

Zatím si myslím, že bohužel s malou přidanou hodnotou. Moc chytrých věcí aktuálně tyto hodinky neumí. Je to otázkou času, kdy se objeví větší množství kvalitních aplikací, ale zatím si troufám říct, že se jedná o docela hezky vypadající hodinky s přidanými funkcemi, ale jejich množství a kvalita je slabá. Věřím, že se to časem zlepší, ale co se týká mě, nejsem přesvědčený, že Samsung Gear dokáží obhájit svoji dost vysokou cenu (oficiálně kolem 7500).

Pokud jste ovšem člověk, který chce mít vždycky něco nového, určitě se Samsung Galaxy Gear chybu neuděláte. Dá se předpokládat, že podpora se rychle rozšíří a hodinky  získají spoustu dalších funkcí a možností.

Už nyní se objevují další možnosti SG Gear, třeba instalace aplikací, určených pro čistý Android. Samozřejmě je to možnost využití, ale je to na zvážení každého majitele. Hodinky přece jen disponují relativně slabým hardwarem a ve spojení s neoptimalizovanými aplikacemi bude i výdrž hodinek dost mizivá.

(všechny fotky foceny Samsungem Note 3)

Graf ceny produktu SAMSUNG V7000 Galaxy Gear poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Ivan Stloukal

Mobilní maniak, manželka tvrdí že pacient, s neustálou touhou po změnách telefonů. Nepreferuji žádnou platformu, rád adoptuji vše od Androidu až po Tizen (abecedně seřazeno, nic nevyjímaje).

Komentáře

Lukas Laznovsky

15. 10. 2013, 12:34

Pokud nekdo chce chytre hodinky, vyplati se pockat si treba na HOT Smart Watch. Galaxy Gear jsou dle meho jen nepovedeny a velmi predrazeny vykrik do tmy, ktery ale prekrici Galaxy Gear 2.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat