Microsoft lobuje u HTC, Samsungu a Huawei. Dočkáme se dualbootu?

Microsoft lobuje u HTC, Samsungu a Huawei. Dočkáme se dualbootu?
2013-10-09T11:30:19+02:00
• 9. 10. 2013
1

Microsoft se stále snaží, aby se Windows Phone stal významným hráčem na trhu mobilních operačních systémů. Nutno podotknout, že se mu to pomalu daří. Globální čísla zatím nejsou nijak zázračná, ale na některých trzích už slaví Microsoft dílčí úspěchy. Příkladem budiž náš trh. Nedávno totiž podle analytických agentur Windows Phone předběhl iOS a stal se u nás druhým nejprodávanějším systém po Androidu od Googlu.

wpsp

Byť Microsoft koupil Nokii a mohlo by se zdát, že si bude telefony vyrábět pouze sám, zřejmě tomu tak není. HTC, Huawei i Samsung do teď vyráběly hned několik modelů se systémem od Microsoftu, ale například HTC a Samsung zřejmě s dalšími telefony nepočítaly. Před pár dny internetem proletěla zpráva pocházející z analytické společnosti Bloomberg, která prozradila, že Microsoft se snaží přesvědčit HTC, aby s produkcí Windows Phone přístrojů pokračoval. To by samo o sobě nebylo zase tak překvapivé, ale zajímavé jsou podmínky potenciální budoucí spolupráce. Microsoft totiž od HTC chce, aby nasadilo do svých současných androidích telefonů i Windows Phone a nabídlo tak uživatelům dualboot. Redmontští zřejmě o pokračující spolupráci velice stojí, a tak HTC nabídli radikální snížení nebo úplně odpuštění licenčních poplatků za systém a finanční podporu související s nutnými úpravami a přizpůsobení současných modelů.

HTC-One-Windows-Phone-8-mockup

Microsoft vyjednává i se Samsungem a Huawei. S HTC jsou již údajně jednání v pokročilém stádiu, ale u ostatních zatím v počátcích. Kromě Windows Phone se u těchto výrobců snaží Microsoft prorazit i s Windows RT, a to se stejným záměrem. Samsung dokonce již má připravené zařízení Galaxy Tab 2014 Edition, které má mít na palubě jak Android a Windows RT. Mělo by jít o větší tablet převyšující uhlopříčku 12 palců s kvalitními šasi i displejem s vysokým rozlišením.

tab

A proč to Microsoft dělá? Jednou z možností je, že nevěří, že by byl schopen „pouze“ s jednou značkou, Nokia, dosáhnout na mobilním trhu plánovaného úspěchu. Potřebuje také strategické partnery především kvůli marketingové podpoře. Druhou možností je, že chce Windows Phone udržet jakýsi punc alternativy mezi striktně uzavřeným iOS a otevřeným Androidem s tím, že pokud by se na výrobu Windows Phone telefonů zaměřila jen Nokia, tak by Microsoft u svého systému přišel o určitou rozmanitost.

Na stranu druhou může být nabídka zajímavá hlavně pro HTC, které se stále potácí v problémech a nabízení telefonů s dualbootem by mohlo být zajímavou alternativou, která by tchajwanského výrobce odlišila od konkurence. Osobně se však bojím, že dualboot telefony mohou tvořit v životním cyklu výrobce pouze určité přechodné období za účelem vytvoření uživatelské základny pro telefony s méně zaběhnutým systémem, v tomto případě Windows Phone. Do budoucna by se asi případně mělo HTC (potažmo i Samsung nebo Huawei) vrátit ke klasické koncepci „co telefon, to jeden systém“. Což však samozřejmě nevylučuje nabízení prakticky stejného modelu jednou s Androidem a podruhé s Windows Phone.

Zdroje: unwiredview.com, unwiredview.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Jiří Doubravský

10. 10. 2013, 14:34

Připadá mi trochu absurdní představa jak na svém telefonu používám WP abych kvůli bohatší nabídce aplikací každou chvilku přebootovával do Androida …

Tak to udělám radši naopak, pokud mě prostředí WP tolik fascinuje stáhnu si podobný launcher pro Android a mám to nejlepší z obou světů v jednom otevřeném systému bez nutnosti bootovat, bootovat, bootovat …

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat