Bouře v nové společnosti Cyanogen Inc.

Bouře v nové společnosti Cyanogen Inc.
2013-09-20T17:08:43+02:00
• 20. 9. 2013
1

Původní projekt CyanogenMod v tomto týdnu zaznamenal opravdový skok, jelikož byla založena společnost Cyanogen Inc., do které bylo napumpováno 7 miliónů dolarů. Hlavní novinkou na úsvitu je jednoduchý instalátor pro smartphony a tablety, díky kterému budeme moci vybavit zařízení populární ROM CyanogenMod. Ještě před tímto velkým oznámením jsme se dočkali nové aplikace Focal pro focení.

group

Nabízí spoustu novinek a funkcí, přičemž vývoj měl nadále pokračovat. Bohužel dnes Focal již není součástí CyanogenMod. Vše začalo spory v samotné společnosti, nebo spíše mezi zakladateli a vývojářem. Za aplikací stojí Guillaume Lesniak, který ji vytvářel jako open source projekt pod licencí GPL.

V příspěvku od Lesniaka na Google plus se v podstatě dočteme, že s příchodem nové společnosti a nových plánů se muselo hodně věcí změnit. Koushik Dutta jej kontaktoval s tím, že je potřeba aplikaci přelicencovat a že v podstatě nemůže mít GPL. V tuto chvíli začíná drama. Pověstnou poslední kapkou byla poměrně nešťastná věta Cyanogen’s new Camera app (nová fotoaplikace od Cyanogen), která zazněla v jednom rozhovoru pro webový magazín.

Lesniak dále uvádí, že se nejednalo o unáhlené rozhodnutí. Vše trvalo minimálně 2 měsíce, během kterých chtěl urovnat spory a dojít k nějakému řešení. Bohužel vše dopadlo tak, že aplikace Focal již není součástí CyanogenMod a byla vyjmuta z projektu. Zřejmě nyní bude žít vlastním životem skrze XDA Developers.

CyanogenMod-Intros-New-Camera-App-CyanogenMod-Focal-371416-3

Bohužel zde můžeme vidět první neshody. Zakladatelé nové společnosti údajně těží na práci XDA komunity a vše nyní začínají používat pro vlastní podnikání. To by byl aspoň jeden pohled na celou záležitost, ale je zde i vyjádření od Steva Kondika.

Ten celou záležitost komentuje poměrně jednoduše, byť zvláštně. Dle Steva si Guillaume „Xploid “ Lesniak měl myslet, že se Cyanogen snažil ukrást jeho aplikaci pro focení. Ovšem na druhou stranu Steve věří, že má velký potenciál a stane se zajisté úspěšným projektem.

Ačkoliv se mluví i tom, že by měl vzniknout i samostatný mobilní telefon se systémem od Cyanogen Inc, tak musíme doufat, že se jedná jen o menší neshodu, která nenechá zakořenit větším problémům. Nyní si musíme počkat na další kroky, které nám ukáží, jestli nová společnost má jasnou budoucnost.

Zdroje: review.cyanogenmod.org, plus.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Marek Tamaškovič

20. 9. 2013, 17:37

Najhoršie je na tom že oni majú vnútro spoločenský spor na ktorý doplatia užívatelia. Nehovoriac o tom ako sa snažia spraviť z OpenSource projektu nejaký iný. Menia podstatu pre ktorú začali vyvíjať OS, čo sa mi veľmi nepáči.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat