Konec smartphonů Nexus?

Konec smartphonů Nexus?
2013-05-24T07:55:17+02:00
• 24. 5. 2013
1

Označení Nexus se pro mnohé stalo symbolem téměř dokonalého zařízení a v tuto chvíli můžeme najít na trhu rovnou tři zařízení. Jedná se o smartphone Nexus 4 a tablety Nexus 7 a 10. Pokud se podíváme na jejich technické specifikace, nemůžeme tvrdit, že se jedná o dokonalé stroje. Dost často se jim vyčítá, že mají malou uživatelskou paměť a nemají možnost rozšíření o microSD karty. Ovšem na druhou stranu mají nespornou výhodu v aktualizacích systému Android přímo od Googlu.

Nexus 4  víme cenu a termín uvedení na trh   Dotekománie.cz-182908

Je nutné podotknout, že Nexusy jsou určeny spíše pro USA a Velkou Británii, jelikož tam je dostupná rozšířená nabídka obchodu Play. Právě na tyto trhy Google cílí svá zařízení, ale můžeme se setkat s jejich dostupností i v naší zemi. Bohužel v poslední době se spíše jedná o nedostupnost, jelikož si u nás oficiálně nezakoupíte například Nexus 10 a mobil Nexus 4 měl obrovské zpoždění, které je doprovázeno navíc vyšší cenovkou. Pro Google jsme velmi malý trh, aby se snažil zaujmout svými modely. Proto vše nechává spíše na výrobcích, kteří pro něj vyrábí Nexusy.

U prvního Nexus smartphonu nešlo o vysoká prodejní čísla. Všeobecně spíše panoval názor, že je to jen ukázka zařízení, jak by mělo vypadat se systémem Android. Právě kvůli tomu se Nexus mobilům a tabletům říká referenční zařízení. Pokud se podíváme na prodejní čísla jakéhokoliv modelu, nemůžeme mluvit o prodejních rekordech. Vždy zde byly společnosti jako Samsung, jejichž reklamní masáž dokázala své a většinou zastínila Nexus zařízení. Samozřejmě některé firmy dokázaly na exkluzivním vztahu s Googlem vydělat a příkladem může být Asus a jeho Nexus 7. Díky tomuto modelu se firma více vtiskla do podvědomí běžných uživatelů nebo zákazníků.

Bohužel jsme se marně těšili na poslední konferenci Google I/O 2013. Ještě před několika měsíci se spekulovalo o nadcházející generaci smartphonu od Googlu, ale vzápětí se začaly objevovat spekulace, že nedojde k představení nového mobilu. Ve výsledku nemáme nový mobil s nálepkou Nexus, ale jde o absolutní novinku v podání Galaxy S4 Google Edition s čistou verzí Androidu. Specifikace se nijak neliší od běžné verze, jen samotné aktualizace systému přebírá Google pod svá křídla. Vzápětí na to se objevovaly zprávy, že se máme těšit na HTC One taktéž s čistým Androidem. Bohužel ihned tchajvanská společnost zasáhla a vše vyvrátila. Nyní zde máme opět tyto informace a tak svitla naděje, že se nakonec objeví HTC One Google Edition.

V tomto ohledu mě napadla jedna myšlenka týkající se budoucnosti Nexus smartphonů. Jsme svědky jejich konce? Můžeme si vzít například Nexus 4, který vychází z modelu Optimus G od LG. Jedná se o podobné modely s odlišným designem a trochu jiným hardwarem. Tudíž výroba dvou top modelů svého času byla náročnější. V případě zařízení Google Edition výrobce ušetří peníze na vytváření nových linek pro odlišný model. Samsungu stačí jen nahradit verzi systému Android, což přináší nesporné finanční úspory při výrobě. Ve výsledku se jedná o mobil, o který se stará Google, ale samotná výroba nebo dodávky nejsou zdržovány odlišným postupem výroby.

V případě Galaxy S4 máme vlastně Nexus smartphone s vyjímatelnou baterií a slotem na microSD karty. Navíc specifikace odpovídají konkurenčním top modelům. Je snad nová řada Google Edition novým typem Nexus mobilů? V podstatě se dá říci, že každý výrobce může vypustit ve spolupráci s Googlem takový mobil bez velkých investic do odlišného vzhledu nebo specifikací.

Nyní je těžké předvídat kroky Googlu, jelikož se máme těšit na událost, kde bude představena nová verze systému Android. Současně by mohlo dojít k uvedení druhé generace Nexusu 7 a bílé varianty Nexusu 4. Dle mého názoru bych na trhu viděl raději smartphony s nálepkou Google Edition než specificky vytvořené modely, které jsou v některých parametrech dosti omezeny a jejich dostupnost je pochybná.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ano, máme stejný mobil s čistým Androidem, bohužel za stejnou cenu jako s TouchWiz balastem…nevím tedy, kde se promítnou ty nižší náklady na vývoj :-(…bylo velice úsměvné sledovat konferenci a přesdstavení SGS4 :D…všichni slintali při jemnování specifikací a zmínce o čistém androidu a pak najednou hrobové ticho při vyslovení nekřesťanské cenovky 649USD :D…za mě – ta cena je značně přestřelená, Nexus zařízení vycházela právě z toho, že byla levnější, dotovaná Googlem, který pak vydělal na stažených aplikacích. Teď by mě zajímalo, čím Google odůvodní stejnou cenu a v podstatě „horší“ softwarovou výbavu (horší jak pro koho, já osobně třeba o upravený systém od Samsungu rozhodně nestojím).

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat